V Kouřimi vzniká víceúčelové komunitní centrum

Hlavním cílem projektu spolku Rozmarýna je pokračování přetváření kouřimské fary a farní zahrady na otevřené víceúčelové komunitní centrum, které povede ke zkvalitnění života místní komunity i dalších obyvatel díky vzájemné mezigenerační přátelské spolupráci na společných projektech a akcích. V současné době mají např. v užitné části zahrady vybudován záhon, na kterém roste asi 20 druhů rajčat, postupně dosazují ovocné keře a stromy, které přes zimu zmrzly, budují aromaterapeutický koutek. Pravidelně se schází a diskutují možnosti rozvoje komunity a organizují velké množství kulturně-společenských akcí. Provozují také charitní šatník.

Díky kampani na darujme.cz spolek vybral finanční prostředky pro dokoupení zahradního nábytku, který je použitelný nejen k ohništi, ale také v přední části zahrady, kde se za příznivého počasí konají různé semináře, workshopy či komunitní posezení. Kampaň dále využili také pro ozelenění farní zahrady – nakoupili rostliny, ovocné keře a stromy. Spolek chce i nadále pokračovat ve své činnosti a rozvíjet nejenom prostory fary, ale také prohlubovat vztahy a spolupráci v rámci komunity a obce. A daří se inspirovat i ostatní – místní masopust inspiroval jednoho z návštěvníků, že podobnou akci udělá i u sebe v obci, a inspirující je také charitní šatník.

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Spolek Rozmarýna
místo: Kouřim, Středočeský kraj
období realizace: 6/2023 – 6/2024