Děti ze Zaječic zorganizovaly výsadbu starých odrůd jabloní

Živá komunita Česká republika Středočeský

Český svaz ochránců přírody Velké Popovice spojil síly s Rodinným centrem Zajíček v Zaječicích a společně zorganizovali výsadbu ovocného stromořadí podél polní cesty vedoucí ke kapličce. Záměrem této „Zaječické sázečky“ bylo maximálně zapojit děti, učit je pečovat o své okolí a být inspirací pro mnohé dospělé. Děti byly od začátku aktivně zapojeny do všech realizačních kroků (zjišťování vlastníka pozemku a jednání s ním, zpracování plánu výsadby, podání žádosti o grant, plánování, vytyčování výsadeb, navrhování pozvánky a její vyvěšování, samotná výsadba stromořadí, uzavření projektu formou sepsání článku do místních novin). V rámci projektu se podařilo vysadit ovocné stromořadí ze starých odrůd jabloní (14 ks) formou sousedské výsadby za účasti arboristy, pomologa a s koncertem kapely JINAN na závěr. Den výsadby se mimořádně povedl, upoutávka na akci byla odvysílána i v České televizi v TAMTAMu a do výsadby se zapojila velká část místních i přespolních. Následně byla spuštěna také úspěšná dárcovská kampaň na Darujme.cz s cílem získat finance na odbornou i materiálovou péči o stromy do dalších let po výsadbě, takže stromy se budou mít jako v bavlnce.

realizátor: ZO ČSOP Velké Popovice
místo: Zaječice, Středočeský kraj