Vánoční tvoření

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Moravskoslezský

V obci žije mnoho ukrajinských uprchlíků. Většina z nich je umístěna na bývalém internátu místního gymnázia. Postupně se stěhují do volných bytů ve městě, ale stále přicházejí noví. Děti navštěvují místní školy. Mnohé maminky mají zaměstnání. Pravidelně se účastní výuky českého jazyka. Děti mají výuku českého jazyka na svých školách. Organizátoři dostali finanční prostředky na výuku českého jazyka pro dospělé. Rádi by nyní zorganizovali půldenní akci vánoční tvoření, na kterém se ukrajinské děti dozví mnoho o českých Vánocích, o vánočních zvycích a tradičním vánočním jídle. podělí se o to, jak se slaví Vánoce na Ukrajině. Organizátoři plánují zapojit žáky místního gymnázia, kteří by měli na starosti tvořivé dílničky. Každý z nich by se ujal jednoho stanoviště, ke kterému by přicházely děti a vyráběly vánoční baňky, psaly Ježíškovi, ochutnávaly křížaly. Také doufají, že se přidají ukrajinské maminky a ukazovaly by vybrané tradiční ukrajinské vánoční výrobky.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Irena Janesová