Vyšij si!

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Jihomoravský

Ve městě Brně je necelých 19 000 nově příchozích z Ukrajiny. V okrese Brno-venkov je pak dalších 5523 lidí. Spolek Zašívárna se od začátku války na Ukrajině angažuje v pomoci nově příchozím z Ukrajiny, převážně ženám a dětem. Ve spolupráci se svými dodavateli poskytl vyšívací a šicí materiál, pomocí překladače Google Translator přeložil některé návody z vyšívacích sad a zdarma je nabídl ukrajinským ženám. Několika Ukrajinkám pomohl se založením profilu na handmade webu Fler.cz. Na konci května se všichni zúčastnili česko-ukrajinského sousedského setkání (pořádané Ženským vzdělávacím spolkem Vesna), kde pořádali vyšívací workshop. Nad očekávání zaznamenali enormní zájem jak ze strany ukrajinských účastnic, tak také Češek a jejich dětí. Po workshopu byla další velká poptávka po podobných akcích, proto se spolek rozhodl v nich pokračovat. V kurzech panuje vždy velmi příjemná a vstřícná atmosféra. V době trvání projektu plánují uspořádat pět vyšívacích workshopů (1x měsíčně) pro české i ukrajinské ženy. Každý workshop bude jinak tematicky zaměřený. Pokud to situace dovolí, rádi by na konci projektu uspořádali malou výstavu všech prací, na které by se potkali všechny účastnice kurzů. Setkání by bylo zároveň i vánočním česko-ukrajinským setkáním, kde se budou sdíleli české a ukrajinské vánoční zvyky. Projekt je určen převážně pro ženy a děti, ale ani mužským účastníkům se v účasti nebrání, vítán je každý, kdo udrží jehlu v ruce.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Zašívárna, z.s.