Výstavbu skladovacích hal na východě Prahy provází chaos a nízká informovanost obyvatel

Rychlé granty Česká republika Středočeský

Zeleneč: Občané se chtějí zapojit do rozhodování o podobě krajiny za humny

Obec Zeleneč leží v okrese Praha-východ mezi dálnicemi D11 a D10. V posledních letech došlo v okolí obce k prudkému nárůstu výstavby velkých skladových zón. Postup výstavby je nepřehledný, občané nebyli o výstavbě konkrétních hal dostatečně informováni. Chystá se rovněž výstavba skladové zóny na k. ú. Jirny, která také ovlivní život obyvatel obce Zeleneč. Výstavba skladových hal s sebou nese negativa pro život v obci a životní prostředí – nárůst nákladní i osobní dopravy a s tím spojené exhalace a hluk, riziko dopravních kolizí, světelný smog, a v neposlední řadě zvýšení teploty okolí, snížení ekologické stability území vč. snížení retenční schopnosti krajiny, zábor kvalitní orné půdy a zničení krajinného rázu. Cílem projektu je zvýšit aktivní účast obyvatel Zelenče na řešení problematiky obce, zapojit je do připomínkových řízení souvisejících s výstavbou skladových hal a dialogů s developery a zkvalitnit komunikaci občanů s vedením obce.

Projekt jsme podpořili částkou 20 000 Kč.