Krumlovská Prádelna je taková, jakou si ji společně místní udělají

Živá komunita Česká republika Jihočeský

Spolek Prádelna otevřel budovu bývalé prádelny v Českém Krumlově veřejnosti. Spolek vznikl v roce 2019 jako platforma pro zájemce o oživení tohoto nevyužívaného prostoru, jelikož mnoho lidí přicházelo s nápady, jak poslední “volný” dům v jinak zcela komerčním centru města naplnit něčím pro místní. V první fázi dobrovolníci odpracovali na 7 brigádách stovky hodin práce a prostor rekonstruovali (opravili zdi, okna, elektroinstalaci atd.). Prádelna se stala azylem, kde se stále něco děje, a to nejen pro místní. Umožňuje být flexibilní a otevřená a přizpůsobit se měnící se poptávce. Za prvních 10 měsíců provozu Prádelna hostila více než 50 akcí (pravidelné filmové projekce, debaty, výstavy, workshopy, koncerty, komunitní setkání a brigády) a stala se místem pro trávení volného času. Spolek Prádelna funguje především jako koordinátor programu, který tu může kdokoliv uspořádat. Do fungování se zapojilo mnoho podporovatelů, ať už z řad podniků (bylo jich téměř 30), nebo jednotlivců. V centru Českého Krumlova tak pro místní vzniklo místo, kde mohou zažít něco autentického mimo dění turistického průmyslu. Krumlovská Prádelna je taková, jakou si ji společně místní udělají.

realizátor: Kulturní centrum Prádelna, z. s.
místo: Český Krumlov, Jihočeský kraj
období realizace: 6/2021 – 5/2022
Projekt byl podpořen částkou 67 941 Kč

Tento projekt byl podpořen z programu Dokážeme víc pro zaměstnance České spořitelny.