Záchrana kapličky má pomoci připomenout historii Dvora u Lípy

Fond kulturního dědictví Česká republika Jihočeský

Prachatice: Záchrana kapličky při Dvoru u Lípy

Prachatice byly součástí Sudet a velká část současných obyvatel zde nemá kořeny. Před válkou byla zhruba polovina obyvatel německá. Z toho důvodu je zde stále mnoho míst, ke kterým si lidé zatím nedokázali vybudovat nějaký výraznější vztah, takovým místem je i Dvůr u Lípy. Za pár let jej může připomínat už jen název v mapě. Záchrana kapličky u tohoto statku má smysl jako ochrana úlomku historie místa, pamět osudu, memento, stopa minulosti. Má být ale také cestou, jak si lidé z Prachatic k této opomíjené lokalitě mohou najít vztah, vztah, který může být příslibem do budoucna možná i pro statek. Jeho historie je pohnutá, tak jak je pohnutý osud bývalých Sudet.
Prostor města, z. s. je občanská iniciativa, jejíž smyslem je zvyšování povědomí o významu architektury, urbanismu a městského plánování v Prachaticích, ve Vimperku a okolí. Spolek se snaží podpořit zájem obyvatel o vystavěné prostředí obou měst. Součástí jeho činnosti je i upozorňování na problematická místa ve městě a vnitřní rezervy. Pořádá též přednášky a workshopy o architektuře. Na jeho fungování se podílejí studenti architektury a další lidé, kterým záleží na vývoji prostředí obou měst.

Projekt jsme podpořili částkou 20 750 Kč