Začlenění nových sousedů z Ukrajiny v Mníšku pod Brdy a okolí

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Středočeský

V Mníšku pod Brdy a okolí se aktuálně nachází cca 250 uprchlíků před válkou na Ukrajině. Děti předškolního věku navštěvují adaptační skupinu s ukrajinskými učitelkami, děti školního věku přijala místní ZŠ, starší děti sledují z Ukrajiny online výuku. Město zaměstnalo komunitní pracovnici hovořící ukrajinsky, která je v kontaktu s většinou nově příchozích z Ukrajiny. Od března 2022 funguje také koordinační skupina, ve které jsou zástupci města, neziskových organizací a aktivních občanů, kteří se integracilidí z Ukrajiny věnují. Dobrovolníci organizují pravidelné kurzy češtiny pro 45 dospělých. Farní charita Mníšek pod Brdy se spolkem Oáza provozovala charitativní šatník a potravinovou pomoc, nyní je potravinová pomoc vydávána dobrovolníky v Městském kulturním středisku. Skupina dobrovolníků realizuje pravidelné kurzy češtiny pro dospělé z Ukrajiny, organizuje sklad potravinové a materiální pomoci, řeší také snahu uprchlíků začlenit se do života města, seznámit se se sousedy, porozumět si s nimi a snáz si najít zaměstnání. V rámci projektu proběhly kurzy češtiny: kurzy probíhaly jednou týdně vpodvečer a navštěvovalo je až 40 dospělých a starších dětí od 15 let. Kurz bude dále pokračovat i po skončení projektu, dokud o něj bude zájem. Studenti a studentky jsou velmi pestrá skupina od 15 do 70 let, převažují ženy. Zastoupeny jsou různé profese a úroveň vzdělání, pro většinu z nich je čeština po ruštině první cizí jazyk, který se musí učit. Zájem o češtinu je stále velký. Kurzy jsou také příležitost k setkávání, účastníci/ice se navzájem dobře poznali, radí si s různými tématy (práce, děti, ubytování), na kurzechpanuje příjemná a uvolněná atmosféra.2) Dětský den na hřišti základní školy proběhl 3.6.2022: během dětského dne, který zorganizovala základní škola a mníšecké spolky, se propojili místní obyvatelé a ukrajinské rodiny s dětmi. Na programu byla kulturní vystoupení žáků, možnost vyzkoušet si různé sporty, skákací hrad, občerstvení… Ukrajinské ženy připravily speciality typické pro svou zem, které pak u svého stánku nabízely všem návštěvníkům dětského dne. Zároveň měli hosté možnost přispět dobrovolným darem na chod skladu materiální a potravinové pomoci pro lidi z Ukrajiny v nouzi. Vydařeného odpoledne se zúčastnilo odhadem 30 lidí z Ukrajiny a asi 300 Čechů. Nakonec proběhlo setkání starších dětí, s ping-pongem a občerstvením na školním hřišti 26.6.2022. Děti si zahráli spolu basketbal, pingpong a kriket. Příjemného odpoledne ze zúčastnilo 10 dětí z Ukrajiny a jejich rodičů a 20 českých dětí a jejich rodičů. (vybavení na pingpong zapůjčila základní škola).

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Daniela Páterová