Začleňování ukrajinských rodin na Novoborsku

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Liberecký

Do Nového Boru začaly první ukrajinské ženy a děti přijíždět na začátku března. Organizace s nimi byla již od prvního dne ve spojení. Průběžně do dnešních dní reaguje na potřeby, které tyto rodiny mají. Některou z jejich služeb prošlo více než 200 různých dospělých ukrajinských žen. Nejvíce klientů využívá službu Občanská poradna. Děti a mládež využívají program v NZDM Vafle. Obě služby jsou registrovanými sociálními službami. Založili tzv. Modrožluté víkendy, během nichž probíhá výuka češtiny, je zajištěn program pro děti, pořádají se výlety a společné akce. Pomáhali i díky přijatým darům prostřednictvím sbírky na Darujme.cz, kterou založili, z benefičních koncertů, dar dala místní sklářská firma. Organizace chce dále zachovat již probíhající kurzy českého jazyka o víkendu. Kurzy probíhají každou sobotu a neděli od 9 do 12 hodin. Během kurzů je zajištěn program pro děti v NZDM Vafle. Plánují realizaci dalších společných setkání Čechů a Ukrajinců a i nadále podporovat děti na školách, které mají nějaké speciální vzdělávací potřeby. V současnosti platí ukrajinskou učitelku, která pomáhá jako asistentka žákyni s psychiatrickým onemocněním. Plánují zorganizovat společné pečení svatomartinských rohlíčků pro Martinské trhy 12. listopadu. Výdělek připadne ukrajinským ženám, které se na pečení budou podílet. Plánují také uskutečnit vánoční tvoření. Je již zvykem, že česká veřejnost přinese materiál a ukazuje ukrajinským ženám tvorbu tradičních českých ozdob.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Rodina v centru, z.ú.
místo: Nový Bor, Liberecký kraj
období realizace: 1.10.2022 – 31.12.2022