Zaniklou obec budou připomínat opravená Boží muka

Fond kulturního dědictví Česká republika Ústecký

Moldava: Rekonstrukce božích muk v zaniklé obci Oldřiš

Vysídlením obyvatelstva z pohraničí zanikly nejen celé vesnice, ale vytratilo se i povědomí o historii a významu těchto míst. V okolí obce Moldava je zaniklých obcí celá řada a mnohdy je připomínají pouze drobné sakrální stavby nebo spíš jejich torza. Rekonstrukcí božích muk v zaniklé obci Oldříš chtějí členové spolku vzpomenout na zaniklou obec a její obyvatele. Vyzdvihnou také význam daného místa i z krajinářského a historicky kulturního hlediska. Druhý rozměr projektu spočívá v reakci na nárůst podnikatelské činnosti v regionu, která vyústila například ve stavbu fotovoltaické elektrárny. V plánu je i výstavba větrného parku přímo v lokalitě, kde má být památka obnovena. Obnova památky tak má být příkladem dalším lidem v obci a zejména zastupitelstvu, které neumírněné podnikatelské aktivity podporuje. Realizátoři projektu by si přáli, aby byl projekt zárodkem ke sjednocení obyvatel Moldavy.

Projekt jsme podpořili částkou 39 970 Kč.