Zapomenutý Sad míru ve Svídnici znovu ožívá

Živá komunita Česká republika Středočeský

Spolek Budil obnovuje zanedbaný a zapomenutý Sad míru ve Svídnici u Dymokur (vysazen r. 1954). Dobrovolníci začali na podzim 2021, kdy kultivovali zdevastovaný sad čištěním od neprostupné džungle náletů a prořezáváním nepřeživších či nemocných stromů, vybudovali komunitní ohniště, vyhloubili jámu pro rezervoár dešťové vody. Na vyčištěném území proběhla první sousedská událost – oslava svátku Samhaim spolu s dlabáním dýní, tajemnou stezkou pro děti a opékáním dobrot u ohniště za doprovodu kytar a společného zpěvu. Sousedé se v hojném počtu sešli v sadu také na Silvestra k oslavě příchodu Nového roku, kdy si dokonce opekli selátko. Na jaře opět pokračovalo čištění zbývající džungle a také prořezávání nemocných stromů, byl postaven velký přístřešek pro případ horšího počasí, a také počala tradice každonedělního cvičení na čerstvém vzduchu, na něž se sjíždějí zájemci z celého Nymburska. Do sadu také byly umístěny včelí úly a místní už vytěžili první med. Celý sad se tak podařilo zkultivovat a připravit pro výsadbu nových stromů.

realizátor: Spolek Budil
místo: Svídnice-Dymokury, Středočeský kraj
období realizace: 10/2021 – 10/2022
projekt byl podpořen částkou:  79 794 Kč

Tento projekt byl podpořen z programu Dokážeme víc pro zaměstnance České spořitelny.