Zastávka i pro knihy: Založení sousedské knihovničky

Živá komunita Česká republika Hlavní město Praha

Toto je příběh o proměně parčíku u zastávek autobusů. Atmosféra sadu vyzývá ke hře a zábavným zastavením. Nastal čas sdílet příběhy vlastní i ukryté v knihách.

Symbolem sadu je žebřík, v pojetí místní komunity ve tvaru písmene A, tedy prvního písmene abecedy a zároveň prvního písmene slova autobus. „A“ připomínající střechu, pod kterou jsou ukryté knihy, „A“ se stalo symbolem projektu. Inspirací byly představy dětí a veřejnosti o malé knihovně a pohodlné lavičce. Literární lavička nese ukázky veršů z knih kolodějského básníka Jaroslava Holoubka, hrací plochu pro známé stolní hry a opěradlo bylo použito coby směrovník nejbližších míst a přírodních a uměleckých zajímavostí. Zastávka i pro knihy se propojuje s dalšími komunitními akcemi a událostmi, které se vztahují k místu a k lidem ze sousedství.

Při akci „Zastavení na Zastávce i pro knihy“ byl venkovní nábytek předán do společného užívání a po sousedsku se poprvé zabydlel použitými knihami, děti malovaly záložky do knih, hrály na nové lavičce Člověče nezlob se a světýlky zdobily stromy, aby lidé mohli pod lampičkami napsat do knih vzkazy pro ostatní čtenáře. Fotili velcí i malí. Jedlo se i pilo, děkovalo, povídalo a žilo. Venkovní nábytek byl umělecky zpracován výtvarnicí Lenkou Klodovou z tvůrčí dílny Strašné dítě v konzultaci s výtvarníkem J. E. Dvořákem.

Motto: ČTĚTE A BAVTE SE I VÝMĚNOU KNIH

www.kolodeje.cz/zazitspolu

realizátor: Zažít SPOLU, z.s.
místo: Praha – Koloděje, Hlavní město Praha
období realizace: 19. 1. 2017 – 30. 11. 2017