Spolek ARTO.TO provozuje galerii v Uhelném mlýně. Společně se zástupci místních obyvatel a spolkem LOS chce otevřít obyvatelům obce konvertované prostředí části bývalého průmyslového Areálu Šroubáren, které nabízí kvalitní zázemí pro komunitní akce: kino, festivaly, dílny atd. Jde o jedinečnou příležitost navázat na rozpadající se průmyslové dědictví města (Šroubrány založeny v r. 1873!) a dát mu nový kulturně společenský a komunitní rozměr, rezonující s potřebami dnešní doby. Jde o nový a víceméně soukromý projekt, který zatím bohužel nemá potřebnou podporu a docenění od města. Místní obyvatelé, kteří zde celý život pracovali ještě změnu nepochopili nebo z ní mají spíše obavy a nově přistěhovalí zase netuší, že za drahou a závorou, odříznutý od města, je nádherný kus industriálního dědictví, který jen zázrakem přežil. Vize architekta a autora konverzí je vytvořit tu přirozenou součást obce, navázat na řemeslnou tradici, aktivně a smysluplně propojit minulost s potřebami dneška.

realizátor: Spolek ARTO.TO
místo: Libčice nad Vltavou, Středočeský kraj