Zažít Újezd jinak

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Hlavní město Praha

Spolek ÚJEZD.KOM, z.s. vznikl za účelem podpory a rozvoje sousedského života v Újezdě nad Lesy. Spolek funguje od roku 2018, jeho hlavní náplní je organizace komunitních akcí. Členové spolku ÚJEZD.KOM od prvních dnů pomáhali s koordinací pomoci uprchlíků (materiální sbírka), během března uspořádali benefiční akci (přednáška o situaci na Ukrajině spojená s dražbou fotografií a obrazů na podporu školní skupiny a ukrajinských žen bez finančních prostředků). Dále uspořádali několik vycházek pro ukrajinské ženy, aby se zorientovaly v místě, pomáhají s ubytováním a vyřizováním potřebných dokumentů. Dvě z členek spolku působí jako lektorky českého jazyka. V květnu spolek pořádal Sousedský den, pozvané ukrajinské ženy se aktivně zapojily – přinesly upečený koláč a uspořádaly aktivity pro děti (malování na obličej). V rámci 2. ročníku “Zažít Újezd jinak” pozvali k účasti ukrajinské maminky s dětmi, aby se aktivně zapojily do programu. Přes nepřízeň počasí měla akce Zažít Újezd hojnou účast. Na programu bylo taneční vystoupení místních dětských skupin, dětského pěveckého sboru, exhibice taekwondo a parkour, tombola (dary místních podnikatelů). V druhé části programu byla živá hudba – duo Sabina Ulmanová a Jan Samek a ukrajinská zpěvačka Kataryna Gapochko s doprovodem. Na akci bylo 5 stánků s občerstvením, ukrajinský stůl (6 kuchařek a jejich speciality – boršč, vareniki, drjaniki, salát Olivier, karbanátky s pohankou, dort Napoleon) měl velký úspěch a pohostil cca 350 návštěvníků. Akce vydařila, podařilo se propojit ukrajinské ženy s českými sousedy. Povídaly si při prodeji, zkoušely češtinu a Češi naopak ukrajinštinu, byl to oboustranný rozvoj. Jídlo bylo tak skvělé, že se někteří z návštěvníků ptali, zda si nechtějí u nás otevřít restauraci. Skvělé bylo pěvecké vystoupení ukrajinské zpěvačky Kataryny Gapochko. Když zazněla píseň “Sláva Ukrajině”, byly dojaté nejen ukrajinské ženy.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: ÚJEZD.KOM, z.s.