Zážitky tvoří vzpomínky

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Ústecký

Teplice mají nyní kolem 2700 příchozích z Ukrajiny. V Teplicích vznikla velká komunita lidí, která si vzájemně pomáhá, kolem 500. Pomáhají na bázi dobrovolnictví, shání nábytek, oblečení, jídlo, ale i peníze na obědy a kroužky pro děti. Pořádají také setkání v parcích a hřištích, zřídili centrum pomoci v nevyužité budově na autobusovém nádraží. Plánují sportovní hry pro dospělé a děti, kroužky pro děti a prarodiče, doučování a společné kulturní akce. Důležité je pro dospělé najít dobré zaměstnání nebo vytvořit vlastní firmu, kterou si povedou sami. K tomu je nutné hlídání dětí do 3 let a volnočasové aktivity pro děti na 1. stupni, protože družiny jsou plné. Proto skupina plánuje zřídit dopolední hlídá pro děti předškolního věku a děti prvního stupně tam, kde chy kapacity družin. Dále plánuje podnikat výlety rodin s dětmi. Na hlídání může využít hotovou hernou Smíškov v centru města, kde je až 50 míst k sezení, tam by realizovali dopolední hlídání předškolních dětí, také ji chtějí dále využít i jako učebnu a kavárnu, kde by mohli prodávat své výrobky. Plánují společné akce rodin: výrobu draků a Drakiádu, výlet do Jump arény, nebo do Cirkus parku v Teplicích.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Lucie Beyerová