Živá dunajská náplavka

ViabilityNet 2.0 Maďarsko

Budapešť, Maďarsko

Dunaj drží mezi světovými řekami několik prvenství: na jeho povodí se rozkládá nejvíce států (20), protéká nejvíce zeměmi (10), a leží na něm nejvíce hlavních měst (4). V jednom z nich, Budapešti, žije i Cili Lohasz. A právě kolem řeky se točí i projekt, podpořený Nadací Via. Jejím snem je dunajská náplavka plná života, vůní, hudby … zkrátka příjemné místo pro trávení volného času pro místní i turisty. V současné době však využívají tento prostor především motoristé. Projektový tým z organizace Város és a Folyó Egyesület (Asociace pro město a řeku) proto povolal 16 architektů, zahradních architektů, inženýrů, geografů, kteří vytvořili urbanistický plán. Ačkoli plán vypsanou soutěž nakonec nevyhrál, byl prezentován na webu organizace a diskutován u kulatého stolu. Tak se podařilo zahájit veřejnou diskuzi o budoucí podobě dunajské náplavky.
Aktivitou, která proběhla v terénu, byla intervence na místě Ficcenések. Skupina studentů architektury ve spolupráci s organizací Beton Workshop vytvořila 20 laviček a vybavili jimi nové grilovací místo na nábřeží Dunaje. Při otvírací párty tu proběhlo mistrovství v házení žabek, které doprovodil koncert živé kapely.

Projekt jsme podpořili částkou 115 000 korun a další podporou.