ŽIVÁ KOMUNITA

DRUHÉ KOLO PROGRAMU JE OTEVŘENO. PŘIHLAŠOVÁNÍ UZAVŘEME 8. BŘEZNA.
KONZULTAČNÍ SETKÁNÍ PRO ZÁJEMCE POŘÁDÁME 17. ÚNORA V BRNĚ – PŘIHLÁSIT SE MŮŽETE NÍŽE NA STRÁNCE.

O PROGRAMU
Živá komunita je nový program Nadace Via podporující aktivní lidi, kteří chtějí zlepšit život ve své sousedské komunitě. Cílem programu je zlepšování veřejného prostoru a mezilidských vztahů v sousedských komunitách a posilování jejich soběstačnosti.
Máte zajímavý nápad na změnu? Chcete rozhýbat život ve vaší ulici, čtvrti nebo obci? Chcete propojit lidi kolem sebe a zlepšit společně život ve své komunitě? Zapojíte do svých plánů sousedy, místní podnikatele i radnici? Právě pro vás je tu Živá komunita!

CO V PROGRAMU NABÍZÍME?
• Až 100 000 Kč na roční projekt ve vaší komunitě
• Podporu zkušeného mentora
• Podporu v rozjezdu místního fundraisingu (příspěvek 3 500 Kč a konzultace s fundraisingovým expertem)
• Průběžné vzdělávání a prostor pro sdílení s těmi, kteří dělají podobné věci jako vy
• Partnerský a individuální přístup

KOMU JE PROGRAM URČENÝ?
Do programu se mohou hlásit skupiny minimálně tří aktivních lidí a menší neziskovky založené na dobrovolnické práci.

CO CHCEME PODPOROVAT?
Chceme stát u zrodu širokého spektra aktivit v sousedských komunitách. Chceme podporovat pozitivní změnu, umožnit vzájemné potkávání, spolupráci lidí a upevňování lidských vztahů prostřednictvím společných zážitkům (např. sousedské slavnosti, oživení veřejného prostoru, komunitní zahrady, sousedská komunitní centra, obnovy tradic, opravy drobných památek, obnovy krajiny, oživení chátrajících staveb, komunitní divadla atd.).
Pomůžeme vám uskutečnit vaše nápady a budeme vás podporovat ve využívání místních zdrojů, zapojování sousedů, spolupráci s místními partnery a rozvoji vzájemného dialogu.

KDE SE DOZVÍM VÍCE?
Více informací a postup, jak se do programu zapojit, se dozvíte ve vyhlášení programu (sekce „KE STAŽENÍ“).
Chcete-li lépe porozumět cílům programu a konzultovat s námi podrobněji svůj nápad, přihlaste se na konzultační workshop pro zájemce kliknutím sem. Workshop proběhne v Brně 17. února od 15 do 18 hod.

KOHO JSME UŽ PODPOŘILI?
V prvním kole programu jsme podpořili 15 projektů. Více se dozvíte na tomto odkaze.
Ve spolupráci s Velkopopovickým kozlem jsme podpořili komunitní projekty dobrovolných hasičů. Jak dobrovolní hasiči oživují komunity si přečtěte zde.

Z ČEHO JE PROGRAM FINANCOVANÝ?
Z daru manželů Dvořákových.
Z daru Nadace JABLOTRON.
Z daru manželů Horákových.
Z výnosů Dobročinné aukce Nadace Via.
Z daru firmy ČSOB.

KE STAŽENÍ