ŽIVÁ KOMUNITA

PŘÍJEM ŽÁDOSTÍ PRO ROK 2017 JE UKONČEN
Nyní probíhá jejich hodnocení. Program bude opětovně otevřen v roce 2018.

O PROGRAMU
Živá komunita je program Nadace Via podporující aktivní lidi, kteří chtějí zlepšit život ve své sousedské komunitě. Cílem programu je zlepšování veřejného prostoru a mezilidských vztahů v sousedských komunitách a posilování jejich soběstačnosti.
Máte zajímavý nápad na změnu? Chcete rozhýbat život ve vaší ulici, čtvrti nebo obci? Chcete propojit lidi kolem sebe a zlepšit společně život ve své komunitě? Zapojíte do svých plánů sousedy, místní podnikatele i radnici? Právě pro vás je tu Živá komunita!

CO V PROGRAMU NABÍZÍME?
• 30 000 až 100 000 Kč na roční projekt ve vaší komunitě
• podporu zkušeného mentora
• fundraisingové konzultace
• průběžné vzdělávání a prostor pro sdílení s těmi, kteří dělají podobné věci jako vy
• partnerský a individuální přístup

KOMU JE PROGRAM URČENÝ?
Do programu se mohou hlásit skupiny minimálně tří aktivních lidí a menší neziskovky založené z velké části na dobrovolnické práci.

CO CHCEME PODPOROVAT?
Chceme stát u zrodu širokého spektra aktivit v sousedských komunitách. Chceme podporovat pozitivní změnu, umožnit vzájemné potkávání, spolupráci lidí a upevňování lidských vztahů prostřednictvím společných zážitků. Jedná se např. o sousedské slavnosti, oživení veřejného prostoru, komunitní zahrady, sousedská komunitní centra, obnovy tradic, opravy drobných památek, obnovy krajiny, oživení chátrajících staveb (nikoli ale rekonstrukce), komunitní divadla atd.
Pomůžeme vám uskutečnit vaše nápady a budeme vás podporovat ve využívání místních zdrojů, zapojování sousedů, spolupráci s místními partnery a rozvoji vzájemného dialogu.

KOHO JSME UŽ PODPOŘILI?
V prvním kole programu jsme podpořili 15 projektů. Více se dozvíte v článku na našem Viablogu.
V druhém kole programu jsme podpořili dalších 15 projektů. Přečíst si o nich můžete v článku zde.
Přečtěte si článek o obnově historické aleje a paměti v krajině mezi Opavou a Ostravou, kterou jsme v programu podpořili.
Ve spolupráci s Velkopopovickým kozlem jsme na podzim 2016 podpořili komunitní projekty dobrovolných hasičů. Jak dobrovolní hasiči oživují komunity si přečtěte zde.

Mapa doposud podpořených projektů:

ODKAZY & SOUBORY KE STAŽENÍ

Z ČEHO JE PROGRAM FINANCOVANÝ?
  • dar manželů Dvořákových
  • dar manželů Horákových