Večírek běžců Nadace Via. Letos získali 243 800 Kč

Advent je pro Nadaci Via časem jedné specifické tradice – společně uzavíráme běžeckou sezónu, na které se setkáváme s běžci a lidmi z podpořených projektů. Děkujeme všem běžcům, Filantropickým Emilům a jejich dárcům, kteří se akce zúčastnili!

Každý rok se scházíme s našimi běžci, kteří za Nadaci Via běhají závody v rámci PIM – tedy pražský maraton, půlmaraton a večerní běh. Letos jsme se sešli v Klubu Válec na pražských Vinohradech.

Běžci Nadaci Via pomáhají tak, že si kupují startovní čísla za navýšenou cenu. Ze startovních čísel jsme letos získali 82 000 Kč. Někteří z nich se pak stávají takzvanými Filantropickými Emily, což znamená, že nejenže běhají, ale snaží se na svůj běh sehnat i peníze od svých známých a přátel. Filantropičtí Emilové letos pro Nadaci Via vysbírali neuvěřitelných 243 800 Kč. Děkujeme!

Tyto peníze půjdou na Rychlé granty, které rozdělujeme vždy jednou měsíčně aktivním lidem v Česku, kteří se snaží zabránit nějaké nepravosti, která se děje v jejich okolí (čachry s územním plánem, podezření z korupce, zastavování parků, bourání architektonicky jedinečných budov, boj s hazardem). Často peníze potřebují co nejdříve, proto je poskytujeme v krátké době. Jde řádově o desítky tisíc korun, které jdou třeba na informační kampaň či na právní služby.

IMG_0150

Foto: Letošní vítězové Filantropického Emila

Příkladem budiž  obec Lubenec, kde mělo vzniknout úložiště jaderného odpadu. Místní sdružení s podporou Nadace Via k tomuto tématu uspořádalo konferenci a díky jeho aktivitě se konalo i referendum.  Ve středočeské obci Klecany se zase místní snažili zabránit kácení stromů v oblasti, kam místní chodí za odpočinkem. Uspořádali fotosoutěž a snažili se zapojit obyvatele do debaty, zda mají stromy zůstat.

Grantisti

Foto: Moderátor Petr Skočdopole s Jitkou Kantovou a Jiřím Brázdou

Právě lidé, kteří stojí za těmito dvěma aktivitami, představili běžcům svůj příběh. Děkujeme Klubu Válec za poskytnuté prostory a Bistru 8 za skvělé jídlo.

Další ročník Rychlých grantů vyhlašujeme 11. ledna 2016, vše podstatné pak najdete na stránkách programu ZDE. A chcete-li příští rok běhat za Nadaci Via i vy, zde najdete více informací.

IMG_0157

Foto: Filantropičtí Emilové Nadace Via.