Podpořili jsme 22 projektů aktivních lidí, kteří ve svém okolí obnoví a oživí zapomenuté drobné památky

Do letošního grantového kola našeho programu Fond kulturního dědictví se přihlásilo dohromady 71 projektů. Hodnotící komise měla k dispozici částku 710 000 Kč, kterou rozdělila mezi 22 projektů.

Díky naší podpoře bude obnoveno 10 křížů, 4 kapličky, 3 boží muka, 2 hřbitovní branky, 1 pomníček, 1 hrobka, 1 mléčnice (tedy místnost na uchovávání mléka) a 1 osvětlovací věž. Ta dříve na Berounsku sloužila k osvětlení lomu, aby tam bylo možné pracovat i v noci.

Cílem programu je skrze spolupráci na obnově a oživení drobných památek podpořit vazby lidí k místu, kde žijí, i vazby mezilidské. Hlavní roli při rozdělování finančních prostředků hrál nejen aktuální stav a historicko-společenský kontext památky, ale i zapojení místních lidí do samotné práce na projektu, ať už šlo o dobrovolnické práce na úpravě okolí památky či přípravu doprovodného programu a slavnostního odhalení.

Organizátoři vybraných projektů se mohou kromě uděleného grantu na opravu drobné památky těšit na dalších až 2.000 Kč na odborné konzultace, úvodní seminář věnovaný tématům práce s místní veřejností, orální historie a fundraisingu, či závěrečné evaluační setkání.

Seznam podpořených projektů je ke stažení zde. Nejvíce podpořených projektů je z Ústeckého kraje – například oprava božích muk v Merbolticích na Děčínsku či obnova zničeného kříže v Kunraticích u České Kamenice.

Děkujeme všem dárcům do Fondu kulturního dědictví, že s námi pomáhají oživovat zapomenutá místa v krajině!

Dárci:
• Bader Philanthropies,
• firma Plzeňský Prazdroj, a.s.,
• Marka Bednar a Don Hamer, Silke a Jaroslav Horákovi, Dr. Oldrich a Dr. Silva Vasicek a další individuální dárci z České republiky a členové Via Foundation Czech Heritage Society v USA.

Další partneři programu:
• Skupina COOP

9029296_300x300      BF_cmyk2   Logo_COOP_samotne_pozitiv_spot

Čtěte také:
Unikátní věž ožívá. Lidé si ji opravují sami