Děti a mladí lidé dokázali, že pomáhat může každý. Na dobrou věc putovalo díky jejich benefičním akcím 640 411 Kč

Zajímá vás, jak dopadl letošní program Pomáhej (nově Dobro-druzi)? Kdo byli mladí filantropové a jak a kde pomáhali? Kolik dětí a mladých lidí se celkem zapojilo a kolik peněz společně vybrali na dobrou věc? Přinášíme vám náhled do činnosti mladých filantropů, kteří se v loňském školním roce rozhodli získat peníze pro dobrou věc a pomoci svému okolí.

„Malí lidé, velké činy“

Do třetího ročníku programu Pomáhej se zapojilo 14 týmů malých a mladých filantropů ve věku 6 až 26 let (celkem 181 dětí a mladých lidí), které se rozhodly vlastními silami uspořádat benefiční akci a získat tak peníze pro dobrou věc. Koho a jak svými skutky podpoří, si týmy vybíraly samy. Vybrané týmy od nás získaly finanční podporu, mentoring a možnost konzultací. Zástupci týmů se zúčastnili jednodenního semináře, kde získali povědomí o tom, jak vůbec takovou benefiční akci uspořádat, jak si rozdělit práci v týmu, kde získat další podporu a jak oslovit co nejširší veřejnost. V průběhu následujícího půlroku pak organizační týmy své plány realizovaly a získávaly finanční prostředky pro ty, kteří je potřebují.

Finanční podpora projektů ze strany Nadace Via a ČSOB spočívala jednak v příspěvku na organizaci benefiční akce ve výši 2 500 Kč a jednak ve zdvojnásobení vybraného výtěžku do výše 15 000 Kč. Pro fundraisingově nejúspěšnější projekty byly navíc připraveny další finanční bonusy.

Pomáhej v číslech

Týmy dohromady uspořádaly 39 benefičních akcí ve 12 městech. Celkem 11 typů benefičních akcí, mezi kterými nechyběl např. běh s asistenčními psy, metalový koncert nebo charitativní střelnice, přilákalo 3913 návštěvníků. Ti přispěli mladým filantropům částkou 360 026 Kč. Týmům se vedle finančních darů podařilo od sponzorů získat pro své benefice i nefinanční podporu v hodnotě 180 686 Kč. Nadace Via a ČSOB podpořily organizaci benefičních akcí a samotné výtěžky týmů částkou 310 000 Kč. Výslednou částku, 640 411 Kč, rozdělily týmy mezi 11 organizací a 3 jednotlivce.

Děkujeme všem 181 mladým filantropům, kteří věnovali svou energii a čas pomoci druhým!

Se 14 týmy zapojenými do letošního programu Pomáhej a jejich benefičními akcemi se můžete blíže seznámit v prezentaci nebo v medailoncích podpořených projektů.

Pomáhej v novém kabátě

Další ročník programu se ponese v duchu velkých změn. První novinkou je změna názvu – program nově ponese jméno Dobro-druzi, čímž chceme lépe vystihnout, že konání dobra může být i velké dobrodružství. Od tohoto čtvrtého ročníku také navyšujeme příspěvek na realizaci benefiční akce na 3 500 Kč a rozšiřujeme způsoby rozvoje a podpory mladých filantropů během přípravy jejich projektů.

Program Dobro-druzi vyhlásíme již 23. srpna 2016 a prvních 15 Dobro-druhů budeme znát na začátku listopadu. Sledujte naše webové stránky a Facebook.

Seznamte se s týmy 3. ročníku Pomáhej:

BENEFICE PRO VÝHONEK
Skauti z Židlochovic se rozhodli uspořádat benefiční akci na podporu Lesní mateřské školy Výhonek. Do organizace se zapojil opravdu každý člen týmu a ruku k dílu přiložili dokonce i někteří členové spolku Výhonek a dobrovolníci z hnutí Brontosaurus. V “den D” dorazilo do židlochovické Sokolovny na koncert a divadelní představení cca 200 návštěvníků, pro které skauti společně s místními umělci připravili zábavný program, řadu rukodělných výrobků k zakoupení a prezentaci o aktivitách Výhonku. Akce měla velký úspěch, od 105 dárců se podařilo vybrat 20 872 Kč. Díky této benefiční akci obdržela Lesní mateřská školka spolu s příspěvkem Nadace Via a ČSOB celkem 31 254 Kč.

BRÁNA ANGLIČTINY OTEVŘENA
Orientační běh, knižní bazar a prodej občerstvení v rámci vánočního koncertu. Tři benefiční akce pod taktovkou studentů kladenského gymnázia, členů skupiny Aktivní Kladno, kteří se rozhodli získat prostředky na otevření kroužku angličtiny pro děti z dětského domova. Zatímco zajištění občerstvení pro vánoční koncert patří mezi pravidelné akce spolku Aktivní Kladno, Vánoční knižní bazar i orientační běh byly pro organizační tým velkou premiérou. Během všech tří akcí se vybralo krásných 25 000 Kč a v plánu je už další ročník úspěšného knižního bazaru. Díky úsilí mladých filantropů putovalo spolu s příspěvkem Nadace Via a ČSOB na dobrou věc dohromady 40 000 Kč.

CIMRMANŮV BĚH
Studenti šestého ročníku gymnázia na Praze 5 se rozhodli získat finanční prostředky na zdravotní pomůcky pro pana Jiřího Boháče, který je upoután na invalidní vozík, prostřednictvím benefiční běžecké akce. Nešlo ale o žádné obvyklé kroužení po běžeckých oválech ve špičkovém sportovním vybavení. Účastníci se na startovní čáru Cimrmanova běhu nedostavovali v běžeckých trikotech a pečlivě zavázaných tretrách. Každý byl oblečen tak, jako by na cestě do školy nebo práce musel dobíhat ujíždějící vlak. V obleku, pouzdrové sukni, s batohem plným učebnic na zádech či sportovní taškou a vybavením na trénink. Akce si zaslouženě přitáhla pozornost médií a na dobrovolném startovném se od stovky zúčastněných vybralo 10 888 Kč. Díky Cimrmanovu běhu přispěli studenti spolu s pomocí Nadace Via a ČSOB panu Jiřímu Boháčovi částkou 21 776 Kč.

DIVADLO PRO JAREČKA
I malé děti dokážou velké věci, o tom nepochybujte. Obzvlášť když jde o děti z dramatického kroužku v Komořanech. Dvacet spolužáků ve věku 6 až 11 let se dohodlo, že uspořádají divadelní představení na podporu jedenáctiletého Jarečka s těžkým mentálním a tělesným postižením. Děti v průběhu roku nadšeně zkoušely své role, vyráběly kulisy, s pomocí rodičů připravovaly své kostýmy a tvořily plakáty a pozvánky, kterými pozvaly na představení lidi z obce a blízkého okolí. Divadelní představení a veřejná sbírka jim vynesly 57 050 Kč, které Jarečkova rodina použije na osobního asistenta. Díky tomuto benefičnímu projektu se vybralo na dobrou věc spolu s příspěvkem Nadace Via a ČSOB výsledných 95 077 Kč.

METAL FOR HOPE
Že i metalisté nosí pod černým oblečením dobré srdce dokázala skupina kamarádů ze spolku Metal for Hope. Na jejich benefičních koncertech se vystřídalo hned několik metalových kapel, jejichž výkony odměnili návštěvníci hlasitým potleskem i finanční podporou dobré věci. Účastníci koncertu na oplátku dostali dřevěná trsátka s logem Metal for Hope a na koncertu v Liberci navíc obdrželi tři šťastlivci poukazy do tetovacího salónu. Příspěvky 66 dárců daly dohromady 13 749 Kč, za které Mateřská a základní škola Sluníčko pořídí pomůcky pro autistické děti. Celkem škola získala spolu s příspěvkem Nadace Via a ČSOB částku 27 498 Kč.

MEZI DVĚMA PÓLY
Bořit mosty mezi generacemi si vzali na starost studenti z gymnázia Františka Palackého ve Valašském Meziříčí a zaměstnanci Charity Valašské Meziříčí. Jejich první akcí byl prodej vlastnoručně vyrobených vánočních věnců na první adventní neděli, o týden později opět zúročili své šikovné ruce při prodeji cukroví a pletených a háčkovaných výrobků na Mikulášském jarmarku a vše zakončili další týden akcí Ochutnejte gymnázium, na které se studenti biologie pustili do výroby biomastí a domácích mýdel. Výtěžek ze všech tří předvánočních benefičních akcí v hodnotě 59 451 Kč se rozhodli věnovat na nákup potřeb pro zařízení domácí paliativní péče. Díky této benefiční akci se s příspěvkem Nadace Via a ČSOB vybralo dohromady 94 978 Kč.

NOVÝ ZAČÁTEK V NOVÉ ZEMI
Srdcem projektu Nový začátek v nové zemi byly tři kamarádky z Prahy, které chtěly věnovat výtěžek ze svých benefičních akcí Charitě ČR na financování rekvalifikačních kurzů pro uprchlíky. První akci, bazárek oblečení, dílnu pro výrobu náušnic a výstavu fotografií o uprchlících od Magdaleny Martinovské, připravily pro mládež a dospělé. Druhá akce patřila dětem. Holky pro ně přichystaly mikulášskou besídku s bazárkem, dílničku a divadlo. Závěrečnou akcí pro všechny věkové kategorie byl vánoční koncert mužského sboru Pueri Gaudentes. Jejich benefice navštívilo okolo 330 lidí, kteří jim přispěli přesně 13 000 Kč. Dohromady se díky benefičním akcím a příspěvku Nadace Via a ČSOB na rekvalifikační kurzy podařilo získat podporu ve výši 26 000 Kč.

POMOZTE NÁM POMÁHAT
Skupina středoškoláků z České Lípy si pro předškolní děti i školáky z prvního stupně ZŠ připravila zábavné odpoledne v duchu jara a Velikonoc. Vedle choreografie zumby se mohli malí i velcí vydovádět při skákání v pytli, slalomu s vajíčkem na lžíci, pustit se do malování vajíček nebo si vyrobit broučka na kolíčku. Jelikož mezi pořadateli nechyběli ani zahraniční studenti z programů EVS a Erasmus, návštěvníci se dozvěděli o velikonočních zvycích v jiných zemích. Díky prodeji občerstvení vlastní výroby a dobrovolnému vstupnému studenti vybrali 10 506 Kč, které použijí pro zafinancování divadelního představení pro žáky speciální ZŠ. Nadace Via a ČSOB částku vybranou na benefiční akci navýšily na 21 458 Kč.

POZNEJ A POMOŽ
Tým skautů ve věku 16 až 18 let nazval svůj benefiční projekt Poznej a pomož. A jak řekli, tak taky udělali. Už dlouho byli rozhodnutí, že chtějí finančně podpořit děti z Dětského onkologického oddělení v Brně, ale uspořádat akci na podporu neznámých dětí se jim zdálo neosobní. Proto neváhali a vypravili se na návštěvu za malými pacienty osobně a v pohádkových kostýmech. Během setkání společně vyráběli pohlednice, které pak dobrovolníci vedle vlastních výrobků dražili na benefiční akci. Na programu benefice bylo i promítání reportáže z návštěvy dětské onkologie. Akce skončila úspěchem a částkou 4 290 Kč, kterou Nadace Krtek použije na vybavení dětského oddělení a dárky pro malé pacienty. Spolu s příspěvkem Nadace Via a ČSOB se podařilo pro pacienty z dětské onkologie získat částku 8 999 Kč.

PUTOVÁNÍ S TLAPKAMI
Žáci devátého ročníku Základní školy v Litvínově se rozhodli uspořádat benefiční běh, kterého se mohl zúčastnit opravdu každý. Sprinteři si zasoutěžili na trati 50 m, vozíčkáři, maminky s kočárky nebo vášniví bruslaři mohli předvést své výkony na speciálně připravené trase pro kolečka a na opravdové sportovce, pejskaře a vytrvalce čekala trať dlouhá 3 km. O doprovodný program se na akci postarali dobrovolní hasiči Městská policie Litvínov, Městský útulek pro psy Litvínov s fenkou Ťapkou a žáci základní školy. Na koberec do tělocvičny v Mateřském centru Klubíčko, který se specializuje na integraci dětí s handicapem, se podařilo vybrat příspěvek ve výši 9 318 Kč. Nadace Via a ČSOB částku svým příspěvkem navýšily na 19 578 Kč.

DOBRÁ STŘELNICE
Dobrá střelnice je název benefičního projektu, který zorganizovala skupina mladých lidí ve věku 6 až 20 let z nízkoprahového klubu Dok v Horažďovicích. Návštěvníci tří benefičních akcí mohli vyzkoušet své štěstí a otestovat přesnou mušku na střelnici s papírovými růžemi a věnovat libovolnou částku na podporu šestileté Terezky, která se narodila s těžkou vrozenou vadou srdce. Kromě samotné organizace akce se dobrovolníci pustili i do vlastnoruční výroby papírových růží a jak se nechali slyšet – nejprve to byla výzva, ale brzy už vznikaly i vícebarevné kombinace a soutěže o to, kdo vytvoří tu nejkrásnější květinu. Akce dohromady přilákaly přes 900 návštěvníků a týmu mladých filantropů vynesly částku 5 614 Kč. Po přičtení příspěvku Nadace Via a ČSOB na dobrou věc putovalo celkem 11 924 Kč.

VÁNOCE JAKO DAR
Skupina brněnských středoškoláků ze sociálně vyloučených romských rodin uspořádala vánoční benefici, jejíž výtěžek putoval do stipendijního fondu Gendalos, který podporuje romské studenty ve studiu i rozvoji osobního potenciálu. Do přípravy akce se zapojili i sami studenti programu Gendalos, z nichž mnozí akci nejen organizovali, ale zároveň na ní po boku dalších romských umělců vystoupili. Adrenalinovou tečkou za hudebními a tanečními vystoupeními byla dražba zajímavých předmětů a služeb (cenami byl například poukaz na kadeřnické služby studentů nebo kurz bojových umění). Na vánoční benefici se podařilo vybrat 39 228 Kč. Díky příspěvku Nadace Via a ČSOB půjde na nákup studijních pomůcek pro studenty programu Gendalos 74 755 Kč.

VEČER PLNÝ HUDBY ANEB I TAK SE DÁ POMÁHAT
Večer plný hudby aneb i tak se dá pomáhat je akce, za kterou stojí skupina mediků Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Cílem jejich benefičního projektu bylo vybrat příspěvek pro Nadační fond Modrý hroch, jehož záběr je opravdu široký (od podpory dětské chirurgie a traumatologie, přes pomoc konkrétním dětem po těžkých úrazech, zpříjemnění léčby a hospitalizace až po činnost v oblasti prevence úrazů). Organizační tým není v pořádání benefičního koncertu žádným nováčkem. Letos proběhl již šestý ročník a účast byla opravdu nadprůměrná. Kapacita klubu (350 lidí) se rychle zaplnila a součet dobrovolných darů a peněz získaných prodejem koblih, chlebíčků a hrnečků a mističek, zdobených kresbami dětí z dětské nemocnice a oddělení dětské psychiatrie, byl 57 340 Kč. Díky této benefiční akci putuje spolu s příspěvkem Nadace Via a ČSOB na dobrou věc dohromady 95 367 Kč.

VZDĚLÁVACÍ DIVADÉLKO S MALOVÁNÍM SÁDROVÝCH ODLITKŮ Z VLASTNÍ DÍLNIČKY
Proč by si postižené děti nemohly užít pořádnou legraci? Takovou otázku si kladl tým dobrovolníků ve věku 8 až 25 let a rozhodl se uspořádat hned několik akcí, které by pomohly znevýhodněným vrstevníkům začlenit se do společnosti. Skupině 14 mladých filantropů se povedlo zorganizovat během jediného roku neuvěřitelných 19 benefičních akcí a aktivit, např. tvůrčí dílnu, kdy děti společně vybarvovaly sádrové odlitky nebo divadelní představení, v němž si zahrály i děti s handicapem. Celkem 260 dárců podpořilo akce částkou 33 720 Kč, spolu s příspěvkem Nadace Via a ČSOB činí výtěžek 71 747 Kč. Peníze použije Občanská společnost DSI na další rozvoj integrace lidi s postižením.