Inspirace z Rumunska: Swimathon a radost uprostřed paneláků

Rumunská Kluž je živé, příjemné univerzitní město. Navštívili jsme ho společně s účastníky našeho programu ViabilityNet, který podporuje a propojuje takzvané komunitní lídry střední a východní Evropy. Tedy ty, kteří se v místech, kde žijí, snaží tvořit komunitní život.

Kluž není žádné ospalé městečko, děje se tu toho hodně. Navštívili jsme tady několik komunitních projektů, které mohou sloužit i jako inspirace pro nás v Česku.

Zábava + dobročinnost – to je swimathon

Přímo ve městě sídlí Komunitní nadace Kluž, která propojuje dárce a ty, kteří chtějí ve městě něco zajímavého podnikat.

Jednou z akcí, kterou nadace pořádá, je fundraisingový ´swimathon´. Zjednodušeně řečeno, díky swimathonu lze plaváním přispět komunitě. Swimathon funguje už od roku 2009, kdy se zapojilo 5 firem a 8 plavců, které podpořilo 77 drobných dárců celkovou částkou v přepočtu zhruba 250 000 korun.. V roce 2015 se uplavalo 8109 bazénů a vybralo se v přepočtu více než 600 000 Kč.

Místo, které zlepšuje život lidi z paneláků

Čtvrť Manastur je jednou z nejhustěji osídlených ve městě, je to takové klasické obrovské sídliště s nedostatkem veřejného prostoru, kde by se něco zajímavého dělo. Účastnice našeho programu ViabilityNet Laura Panait se před 2 lety začala zajímat o nevyužívanou velkou zelenou plochu mezi paneláky, kterou obklopují malé zahrádky a les.La terenuri1 (Foto credits - Pan Ioan)

Každý využívá prostor po svém – někdo na venčení psa, jiný na opalování, procházky, sport… Laura spolu s kolegy z organizace přišla s nápadem vytvořit tady společný prostor pro setkávání místních. Za 2 roky se jim podařilo uspořádat Dny sousedů s řadou koncertů a divadelními workshopy. Podařilo se jim též dát dohromady různé zájmové skupiny ze čtvrti, které už si sami organizují další aktivity.

Prostor pro současné umění

Fabrica de Pensule vznikla v roce 2009 jako nezávislá iniciativa, která propojuje ideje, akce a projekty kulturních organizací, galerií a nezávislých umělců v Kluži. Jde zkrátka o společný prostor pro současné umění, který ve městě doposud chyběl. V rámci rumunské kulturní scény se jedná o jedinečný počin a unikátní transformaci industriální budovy do kulturního prostoru. Areál propojuje všechny možné druhy umění a snaží se je představit široké veřejnosti.

Paint Brush factory (1)

Čtěte další články na ViaBlogu s inspirací ze světa:

Come On, Community! aneb O lidech, kteří rozhýbávají místa, kde žijí

Rozhovor: Lidé se tu mnohem více zapojují do všeho, co se kolem nich děje

Inspirace z Polska: Muzeum vzpomínek na obchoďák i obří městský medvídek