Rodinný cirkus v pohraničí

Lokálka se pomalu šine šerým nedělním odpolednem. Člověku na mysli vytají ponuré obrazy a vzpomínky ze Sudet. Když vystoupím v Žitavě, německém městečku těsně za hranicemi, ponurost se ještě umocněný tím, že je v ulicích úplně mrtvo.

Zato v Kronenkino to žije! Je tu přívětivá atmosféra a světlo. Útržky rozhovorů, chvilku česky a hned zas německy. V celém prostoru hlediště, jeviště i zákulisí pobíhají děti a celou společnost propojují.

Právě propojování je to, proč se tu dnes lidé sešli – propojování dvou světů skrze komunitní divadlo.

2016-09-19-6-collage

Pak už se setmí, všechny děti se schovají za oponu a divadlo může začít. Úvodní slovo má Martina Čurdová, režisérka dnešní hry, společně s jedním z herců, který její výklad podává německy. Tak tedy, jedná se o druhou premiéru hry „Mezi námi/Zwischen uns.“ Za příběhy pamětníků z pohraničních obcí Lückendorfu a Petrovic na Frýdlantsku se autorka hry vypravila společně s dětmi.

U kafe a koláče se ptali lidí, jaké bylo jejich dětství, kde si hráli, nebo jak mluvili a pak společně hledali způsob, jak to celé převést na jeviště. Podle slov autorky tentokrát zvolili větší radost, lehkost a odstup oproti předešlým hrám, které do větší hloubky zkoumaly spletité osudy lidí ze Sudet. Do této hry zakomponovali prvky cirkusu, zpívání a hravost. Pracovali společně, Češi a Němci, herci od pěti do sedmdesáti let.

Nakonec se odhrnuje látková hranice mezi dvěma zeměmi a všichni herci se se širokými úsměvy klaní.

 

Projekt jsme podpořili v rámci programu Regionální fond rozvoje Poštovní spořitelny – souSedíme si.

Čtěte také:

Zchátralý zámek spojil lidi a ožívá

Postřehy ze Srbska: Jak zapojit mladé lidi do komunitních projektů