Propojování sousedů: komunitní trh, centrum a knihovna

Další cyklus mezinárodního programu ViabilityNet 3.0 je v plném proudu. V létě 2018 do něj naskočilo 13 účastníků z 8 evropských zemí. Co se děje ve 3 vybraných místních komunitách?

Bára Šabachová vede komunitní centrum v samém centru Prahy – na Kampě. I tady je místní komunita, která se chce potkávat – ať už maminky v mateřském centru, jiní v malé kavárničce, rodiny s dětmi u dýňobraní, u novoročního pálení vánočních stromků, splouvání Čertovky na sv. Lucii,  při práci na svém kousku půdy v komunitní zahrádce či v nově v postavené sauně.

Mirka Hlinčíková už roky organizuje v jedné z ulic města v ´Trnavský rínek´ – trh s rozličnými místními surovinami a produkty. Postupně se stal vyhledávanou akcí pro všechny věkové kategorie. Mirka si cení toho, že se zapojují nejen místní podnikatelé – restaurace a kavárny, ale i místní instituce – např. s krajskou galerií, která se nachází v blízkosti připravili diskusi s místní historičkou o ulici a její historii a krajským muzeem komentované prohlídky po okolí.

Irena Šťastná otevírá knihovnu na ostravském sídlišti komunitním aktivitám -zjišťují, jaké aktivity lidem na sídlišti chybí a už nyní běží aktivity pro seniory a sběr orální historie.