Děti a mladí lidé již po sedmé připravují benefiční akce s Nadací Via

Nadace Via letos vyhlásila již 7. ročník filantropické programu pro mládež Dobro-druzi (dříve Pomáhej), jehož cílem je, aby si děti a mladí lidé vyzkoušeli pořádání benefičních akcí na vlastní kůži. Týmy se prostřednictvím koncertů, jarmarků, výstav či sportovních akcí chystají podpořit zvířata v nouzi, handicapované nebo seniory. Stále častěji mladé lidi zajímá téma ochrany životního prostředí, které se promítá do volby příjemce pomoci i způsobů, jakými mladí pomáhají. Nadace Via je podpoří částkou 5 000 Kč, které týmy mohou použít na pořádání akce, po skončení benefice navíc výtěžek, který se týmu podaří získat, zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč.


Tady všude budou letošní týmy pomáhat.

Program je určen skupinám dětí a mladých lidí od 2. stupně ZŠ do 26 let, kteří se rozhodli věnovat své nápady, aktivitu, energii a čas přípravě akcí, jejichž výtěžky pak darují na dobrou věc. Do programu se mohou zapojit školní kolektivy, členové oddílů i skupiny kamarádů. Každý tým má dospělého patrona, který mladým s přípravou akcí pomáhá. Může jít o rodiče, učitele nebo oddílového vedoucího.

Zatímco Dobro-druzi z minulého ročníku právě dokončují své benefiční akce, nová patnácka týmů je začala plánovat. V letošním roce se program Dobro-druzi rozšířil o plánovací workshopy pro celý tým přímo ve škole či místě bydliště. A tak se v dubnu manažerky programu vydaly do všech koutů ČR, aby pomohly dětem a mladým lidem s plánováním benefičních akcí.  Kromě plánování akcí si s mladými filantropy povídáme o tom, jak vypadá každodenní hrdinství a že filantropem se může stát každý z nás.

Na plánovacím workshopu hledají Dobro-druzi své hrdiny.

Začátkem května se pak týmy sjely do Pracovny na Žižkově, aby se seznámily a představily si své projekty, sdílely zkušenosti, obavy a očekávání. Dobro-druzi si vyzkoušeli tvorbu plakátů na PR workshopu a připravovali se na schůzku s možnými partnery jejich projektů. A jaké projekty to tedy budou?

Charitativní koncert pro Vojtíška Skupina studentů podbořanského gymnázia přivítá začátek nového školního roku charitativním koncertem. Vybrané peníze poputují na rehabilitaci pro Vojtíška; postiženého chlapečka z Podbořan, kterému pomáhají již dva roky. Vojtu mnozí z nich osobně znají a vidí, jak moc mu rehabilitace pomáhá. Letos se návštěvníci akce kromě koncertu mohou těšit i na pestré občerstvení a aukci výtvarných děl umělců z Podbořan a okolí. Patron: Romana Havrdová. Místo: Podbořany, Ústecký kraj.

Krok správným směrem Třídní kolektiv 8.B se rozhodl pomoci mamince autistických dvojčat, která to nemá vůbec jednoduché. Plánují celou řadu benefičních aktivit včetně sběru jablek, vánočního jarmarku či tvorby charitativního kalendáře z fotografií školního fotokroužku. Patron: Milena Vacková. Místo: Nové Město nad Metují, Královéhradecký kraj.    

Zachraňme želvy Štěpán zbožňuje želvy. Svoje nadšení přenesl i na svoje spolužáky ze 6. a 7. třídy školy EDUCANET, se kterými se společně rozhodli podpořit želvy na Borneu! Na záchranu mořských želv uspořádají umělecký benefiční večer s občerstvením, kde  budou i prodávat výrobky s motivy těchto krásných zvířat. Peníze z akce předají přímo zakladatelce Haně Svobodové, která jim v červnu přijde na školu udělat osvětovou přednášku. Patron: Marcela Douchová. Místo: České Budějovice, Jihočeský kraj. 

Studenti podbořanského gymnázia plánují charitativní koncert pro Vojtíška.

Vytvoř dobrý skutek Pětice studentek gymnázia se před časem dala dohromady na charitativní akci pro pomoc seniorům a rozhodly se pomáhat i nadále. Uspořádat benefici pouze v pěti lidech by byla velká dřina a tak do akce zapojí i své kreativní spolužáky, s jejichž pomocí uspořádají tvořivé odpoledne pro rodiny s dětmi.  Návštěvníci se tak mohou naučit něco nového a zároveň si svůj výrobek odnést domů. Vybrané peníze budou věnovány na provoz místního útulku, kde jedna ze studentek dlouhodobě dobrovolničí. Patron: Kateřina Šrytrová. Místo: Mnichovo Hradiště, Středočeský kraj.  

Pěťáky pro ptáky Ve Vsetíně se v Klubu ambasadorů fair trade neziskové organizace Líska jednou za měsíc schází skupina aktivních studentů, které spojuje láska k přírodě a podpora fairtrade. Dlouhodobě spolupracují s místním Záchranným centrem pro volně žijící živočichy, pro které se rozhodli vybrat ranec plný pěťáků. Během Sousedského týdne, kterým oživí vsetínské Dolní náměstí, plánují prostřednictvím benefiční férové kavárny vybrat minimálně 15 000Kč, což je cena krmiva na jeden měsíc. Na stánku budou za dobro-příspěvek nabízet kávu i čaj a zároveň plánují řadu doprovodných aktivit pro děti, jejich rodiče a další návštěvníky. Patron: Yvona Koutná. Místo: Vsetín, Zlínský kraj.

Dáme vaší tváři úsměv Dívky z výchovného ústavu v Janštejně ve svém volném čase pomáhají jak v domově důchodců, tak ve psím útulku v sousední vesnici. Opuštění psi si je získali natolik, že se rozhodly spojit svoje síly a vydělat peníze na chod útulku a veterinární péči. Je zde totiž mnoho psů ať už nemocných nebo týraných, kteří potřebují odbornou péči. Každá dívka něco umí – některá umí vyrábět náramky, jiná malovat, několik z nich umí dobře šít. Rozmanitost výrobků, které zvládnou vyrobit, je tedy velká. Tvořením teď tráví převážnou část svého volného času, aby bylo vše připraveno na jarmarky v okolí, kde chtějí nejen prodávat své výrobky, ale také informovat o činnosti útulku možnostech pejsky adoptovat. Patron: Marie Tůmová. Místo: Janštejn, Vysočina. 

Výtěžek benefičního večera českobudějovické školy EDUCANET poputuje na záchranu želv na Borneu.

Dobro pro slony Desítka mladých aktivních lidí, které spojuje touha pomáhat lidem a zvířatům, láska ke knihám, slonům a magii se rozhodla uspořádat řadu benefičních a osvětových akcí pro třineckou organizaci Save elephants. Rádi by více než 1000 studentům místních škol prostřednictvím osvětových akcí představili problematiku nezákonného lovu slonů. V závěru roku chtějí akci završit benefičním koncertem, kde budou prodávat i vlastnoručně vyrobený merch pro Save elephants a obrázky slonů od dětí z Afriky. Patron: Hana Pietrová. Místo: Třinec, Moravskoslezský kraj.  

Pomáháme maminkám Dvě paní učitelky a parta dětských hudebních nadšenců z Vysokého Mýta má velké plány. Jako každý rok organizují kulturní program ke Dni matek spojený s jarmarkem. Poprvé se ale rozhodli prostřednictvím této akce pomáhat. Mají připravené představení, hudební vystoupení, a protože ve školní kuchyňce mají možnost i péct, rádi by společně připravili něco dobrého na zub. Vybrané peníze budou věnovány maminkám z místního azylového domova a jejich dětem, kteří jsou na akci také pozvaní a moc se na ni těší. Patron: Iveta Doležalová. Místo: Vysoké Mýto, Pardubický kraj.  

Dny pro Anabell Studentky sociální práce obdivují práci organizace Anabell, která se zaměřuje na problematiku poruch příjmu potravy. Rozhodly se jí aktivně pomoci a to jak v oblasti osvěty tak i finančně. Plánují o problematice informovat veřejnost na osvětových akcích a peníze z příspěvků za vstupné či z prodeje zdravého občerstvení věnovat na činnost organizace. Některé z nich se do činnosti Anabell zapojují i dobrovolnicky. Snaží se tak dostat potřebné informace mezi co nejvíce lidí a sdílet i svou osobní zkušenost. Patron: Tereza Bečičková. Místo: Brno, Jihomoravský kraj.

Nejen opuštěným psům z útulku pomáhají dívky z výchovného ústavu v Janštějně.

Babouci do Emaus Studenti Česko-anglického gymnázia už téměř dva roky pravidelně navštěvují seniory z Centra sociálních služeb s Emauzy. Mají krásné společné zážitky a největší radost mají, když se na tvářích babiček a dědečků objeví úsměv. Aby ten úsměv byl co největší, tak se pro ně studenti rozhodli uspořádat zahradní slavnost spojenou s koncertem kapely Babouci. Peníze na organizaci akce plánují získat prostřednictvím řady benefičních akcí včetně filmového večera, školního jarmarku a dobročinného kalendáře. Patron: Nina Kernerová. Místo: Dobrá Voda, Jihočeský kraj.  

Dobrokrůčky Spolužáci ze základní školy ZŠ Máchova z Děčína se dle svých slov dokáží občas vzájemně potrápit, ale také jsou skvělým kolektivem, který rád pomáhá. Rozhodli se, že se v Dobro-druzích budou věnovat dobré věci celý (dobro)týden. Prodejem plyšových hraček a organizací prodejní výstavy by rádi vybrali finance na podporu handicapovaných dětí, které se sdružují ve volnočasovém kroužku Krůčky. Kromě finanční pomoci by rádi pomohli i hlídáním dětí, aby si rodiče od náročné péče mohli na chvilku odpočinout. Patron: Světlana Plešková. Místo: Děčín, Ústecký kraj.  

Lavička přátelství Studenti výtvarného kroužku se rozhodli zvelebit místo před školou. Ve spolupráci s lokálním truhlářem plánují vytvořit lavičky, které by sloužily jak studentům, tak i široké veřejnosti. Na tvorbu laviček přátelství získají finance skrze prodej vlastních uměleckých výtvorů, výtvarné dílny pro žáky základních škol nebo například háčkovací workshop. Patron: Lenka Lichtenbergová. Místo: Sedlčany, Středočeský kraj.

Studenti výtvarného kroužku gymnázia v Sedlčanech představují Lavičky přátelství.

Jahodový jarmark Žákovský parlament ZŠ v Karlových Varech má neustále co na práci. Kromě vyjednávání potřeb studentů si užívají i organizaci dobročinných akcí.  V červnu uspořádají Jahodový jarmark, na kterém návštěvníci budou moci ochutnat sladké dobroty či si koupit výrobky žáků celé školy. Po celou dobu akce bude možné se zapojit do zábavných workshopů a možná přijde i kouzelník! Výtěžek jarmarku věnují na podporu spolužáka trpícího svalovou dystrofií, který se sám do pořádání akce aktivně zapojí v roli fotografa. Patron: Marcela Kafková. Místo: Karlovy Vary, Karlovarský kraj.  

Běhám pro Klárku Žáci ZŠ a dobrovolní mladí hasiči spojili své síly. Rozhodli se pomoci mladé dívce, která se již podruhé pouští do svého boje s leukémií. Společně připravují dvě benefiční akce. Jedním z nich je sportovní odpoledne plné běhu, kde bude kromě závodění možné zakusit i lokální fairtrade produkty či si koupit vlastnoručně vyrobené sáčky na svačinu. Další akcí bude fairtrade snídaně, která kromě výběru peněz poslouží k setkání sousedů nad dobrým jídlem. Patron: Jitka Rutschová. Místo: Maleč, Kraj Vysočina.  

Klobouček tančí pro děti Dvě mladé slečny a zároveň nejlepší kamarádky se rozhodly tancem pomáhat dětem z dětského domova. Společně vedou taneční soubor, který se zapojí do organizace již druhého ročníku charitativní akce Klobouček tančí pro děti. Kromě financí akce přináší i skvělé zážitky a vznikají nová přátelství mezi dětmi ze souboru a dětského domova, které společně nacvičují část programu. Patron: Monika Čechová. Místo: Nové Strašecí, Středočeský kraj.

Zaujaly vás tyto příběhy? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.