12. ročník programu Místo, kde žijeme zná své podpořené. Které obce projdou proměnami?

Nezávislá hodnoticí komise vybrala obce Kunštát (okres Blansko), Bílá Voda (okres Jeseník) a Chudčice (okres Brno-venkov), které získají grant ve výši až 450 000 korun, odborné semináře a pomoc konzultanta. Během následujících dvou let budou týmy z vybraných obcí proměňovat veřejná prostranství a tím měnit k lepšímu místo, kde žijí.

Kromě grantu je pro týmy přichystána i další podpora ve formě seminářů, inspirativních cest po již v minulosti podpořených projektech a také komunitní mapování. Účast v programu je totiž náročná, a proto celý projekt není závislý na jednom aktivním tahounovi, ale minimálně na pětičlenném týmu z každé obce. Kvalita projektů, které postoupily do finále byla tak vysoká, že se komise rozhodla v omezené míře podpořit také jeden projekt navíc.

Lidé společně naplánují změnu veřejného prostoru pro setkávání a potom se i fyzicky zapojí. Proměně, která trvá dva roky, pomůže architekt a nezávislý moderátor veřejné debaty, ale nápady vzejdou od lidí, kteří v daném místě žijí.

Nadace Via dlouhodobě podporuje projekty lidí, kteří se dají dohromady ve snaze vdechnout nový život zanedbaným prostranstvím, která se mohou stát magnetem pro místní společenský život. Kromě estetického vylepšení míst, za které ručí zapojení architekti, je podstatná společná práce na plánování a přeměně prostor. Lidé se domlouvají na společném cíli a tím zlepšují své vztahy vzájemně i k místu, kde žijí.

Program je realizován za podpory společnosti HORNBACH, The Hamer Foundation a dalších individuálních dárců. Mediálním partnerem programu je měsíčník PRO města a obce.

 

 

 

Více o podpořených projektech:

Zelená proměně lesního areálu Jelínkovy chaty u Kunštátu

Obec Kunštát skrývá v přilehlém lesíku poklad, který čeká na využití. Jde o chátrající areál Jelínkovy chaty, vzdálené několik minut chůze z centra obce, která je jinak známá především svým zámkem a tradiční keramikou. Členové spolku Na Slunci, který zde provozuje s podporou obce lesní školku, se rozhodli přizvat občany Kunštátu k rozmýšlení budoucího využívání tohoto unikátního areálu ze 40. let 20. století. V létě areál díky své přirozeně lesní povaze představuje „klimatickou oázu”, zároveň jsou v něm ale také objekty, které čekají na své využití, např. bývalá kuželkárna. Projekt představuje také výzvu pro architekta, který bude muset pro místo navrhnout kvalitní studii.

Revitalizace zahrady u chlebové pece v Bílé Vodě

Jak se tvoří komunita na samotných polských hranicích, v místě, kde se mezi 320 obyvateli mísí sedm národností, přičemž Rumuni tvoří třetinu populace? V místě s psychiatrickou nemocnicí a domovem pro osoby ve vážných životních situacích? V místě, kde z původních obyvatel zbyli poslední dva? To se v následujících dvou letech dozvíme v Bílé Vodě, která je jinak nechvalně známá internačním táborem pro řeholní sestry, který zde v 50. letech vybudovali komunisti. Milovníci hudby možná Bílou Vodu vnímají díky Brosmannovu festivalu duchovní hudby. V rámci projektu chtějí zástupci obce společně s dalšími spolky a skupinami lidí v obci zvelebit zahradu kolem obecního úřadu, která obklopí nově vznikající chlebovou pec a sušárnu na ovoce. V Muzeu internace, izolace a integrace už mají místní zázemí pro akce, které potěší ducha. Teď vznikne místo, kde bude prostor pro společné oslavy a hodování.

Sportovní park aneb Spojeni hrou v Chudčicích

V Chudčicích to žije a děje se toho tolik, že je potřeba vytvořit místo, kam by se stávající a nové akce umístily tak, aby byly dostupné a zároveň nikoho nerušily. Zástupci obce našli takové místo v blízkosti fotbalového hřiště, na pozemku, který je z velké části zarostlý náletovými dřevinami. Kromě toho, že zde vznikl záměr vybudovat amfiteátr a celkově místo zvelebit, láká zástupce obce i to, že si poprvé vyzkoušejí komunitní plánování a vtáhnou do rozhodování o podobě místa celou obec. Nadace Via jim k tomu pomůže svou metodickou podporou i penězi, stejně jako výše zmiňovaným dvěma obcím.

Otevření klášterní zahrady ve Voticích

Na čtvrtém místě se umístil a mimořádnou podporu získá projekt z Votic, který sice neobdrží grant na fyzickou přeměnu prostoru kolem kostela, ale Nadace Via zdvojnásobí finanční sbírku na realizaci a podpoří to, aby si zástupci projektu mohli najmout konzultanta na komunitní plánování. Klášter, který se nalézá v centru obce Votice na Benešovsku, byl po mnoho generací veřejnosti uzavřen. Členové místního spolku přesvědčili zástupce obce, aby došlo k jeho obnově, a nyní s pomocí Nadace Via zapojí tento spolek širokou veřejnost do plánování, přeměny a znovuotevření klášterní zahrady, která má potenciál stát se centrem pro místní komunitu.

Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.