Kde pomoci v současných těžkých týdnech pandemie?

Zdravotníci a nemocnice jsou den ode dne pod větším tlakem. Řada dobročinných organizací čelí mnohem většímu vyčerpání i ekonomickým problémům než na jaře. Posláním Nadace Via je otevírat cesty k umění darovat. Níže proto najdete pár tipů, co můžete právě v těchto náročných dnech nezištně udělat pro druhé.

• Inspirujte ostatní, aby zůstali doma: Řada z vás, našich podporovatelů, zastupitelů a spolupracovníků v regionech, má ve své komunitě respekt ostatních. Důvěra ve vládní opatření klesá, zásadní je ale pořád to samé, tedy omezit počet kontaktů a dodržovat hygienická pravidla. Právě vám mohou vaši sousedé důvěřovat více než vládnímu nařízení. Můžete také přinášet pravdivé a relevantní informace, které popírají různé nepravdy, které se v současnosti šíří internetem.
  • Darujte krevní plazmu: Pokud jste prodělali před více než dvěma týdny Covid, můžete se nahlásit nemocnicím. Plazma s protilátkami je jednou z nejúčinnějších možností léčby. Přečtěte si více o možnostech v  Praze, Brně či Ostravě.
  • Darujte krev: Některé nemocnice vyzývají k darování krve, řada lidí se totiž obává v těchto týdnech chodit do nemocnice a krev darovat.
  • Pomozte v nemocnicích: Nemocnice mají vážný nedostatek personálu, shánějí mediky i další personál na výpomoc. Stejně tak některé pečovatelské domy či domovy seniorů, kde je nakažený personál. Velký přehled najdete na serveru Aktuálně.cz.
  • Darujte peníze: Na stránkách naší platformy pro online dárcovství Darujme.cz najdete několik dárcovských kampaní dobročinných organizací, které potřebují právě nyní peníze. Můžete pomoci lidem bez domovaseniorům a osamělým lidem, kultuředarovat zdravotníkům oběd od michelinské restaurace nebo pomoci sociálnímu podniku, který zaměstnává lidi s postižením. Právě na sociální podniky má koronakrize obrovský dopad. Znáte nějaký ve svém okolí?

A dál? Pokud tápete, filantropické pravidlo číslo jedna zní: začněte ve svém okolí. Kdo právě nyní potřebuje pomoci v místě, kde žijete? Senioři, kteří potřebují dojet pro nákup? Dobré je také dodat, že jednorázová pomoc je zvlášť nyní zásadní, ještě potřebnější je však dlouhodobá, trpělivá filantropie a nastavení pravidelného daru. Další obecná pravidla pro darování si můžete přečíst v článku, který jsme publikovali na našem blogu na jaře během první vlny pandemie.

Děkujeme, že pomáháte s námi.

Zdeněk Mihalco
ředitel Nadace Via