Náhrdelník od Janji Prokić se vydražil za rekordních 400 000 Kč. Celkem 15. ročník Dobročinné aukce vynesl téměř 6 milionů korun

V Dobročinné aukci, která se letos konala už po patnácté, se v krásné letní atmosféře zahrad na Žofíně dražily perly českého umění a designu i další výjimečné zážitky. Získanými prostředky podpoří Nadace Via aktivní lidi, kteří pečují o své okolí, budují dobrá sousedství, oživují česká města a obce nebo přispívají svojí činností k zachování jedinečného a rozmanitého rázu české krajiny.

Výjimečná benefiční událost plná filantropie a mimořádných setkání se konala toto pondělí a večerem provázeli Světlana Witowská a Libor Bouček. Příjemnou atmosféru podpořila i hudba skladatele a multiinstrumentalisty Karla Havlíčka. Přes dvě stě hostů mohlo vybírat z 21 položek veřejné aukce a z dalších 57 položek aukce tiché.

Nejúspěšnější položky

Nejúspěšnějšími položkami byly tentokrát šperky a design. V dražebním katalogu s podtitulem Česko má sílu inspirovat se představil jedinečný perlový náhrdelník známé české šperkařky Janji Prokić, který se vydražil za rekordních 400 000 Kč. Druhou nejvyšší vydraženou částku, 300 000 Kč, si připsaly náušnice s perlou a diamanty od šperkaře Luboše Korbičky. Na 260 000 Kč se vyšplhala částka za vázu Crystal Rock, ke které nový majitel získal i prohlídku unikátního sídla Lasvit se zakladatelem společnosti Leonem Jakimičem.

Velká vlna pomůže ukrajinským uprchlíkům

Uprostřed večera se dražitelé nechali unést už tradiční Velkou vlnou filantropie, během které mohou zájemci věnovat libovolnou částku na rozvoj konkrétního programu Nadace Via. Tentokrát Velká vlna vynesla čásktu 2 269 000 Kč, kterou Nadace Via využije na projekty podporující začlenění ukrajinských uprchlíků do české společnosti. Za vyjádřenou solidaritu a štědrost osobně poděkoval i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

K Dobročinné aukci už tradičně patří i dražba výjimečných zážitků. I ty letos lámaly rekordy. Třeba Jízda v kabině metra, závěrečná položka ve veřejné aukci, se vydražila za úžasných 150 000 Kč a Den chemikem, ve kterém vás manželé Dvořákovi provedou laboratoří Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, vynesl Nadaci Via krásných 140 000 Kč.

Mezi oblíbené aukční položky patří i obrazy, za všechny jmenujme Patrika Hábla a jeho Modré pohoří nebo obraz Maxima Havlíčka Universe II, který byl spolu s perlovými náhrdelníkem hlavním vizuálem letošní Dobročinné aukce.

Všem dárcům aukčních položek i dražitelům děkujeme za jejich štědré dary. Díky jejich podpoře bude v Česku více lidí, kteří mají dobré vztahy se sousedy, pečují o své okolí a darují druhým. Výtěžek z aukce rozdělíme na podporu komunitních projektů, které vedou k proměně a oživení veřejných prostranství, zlepšení sousedských vztahů nebo pomáhají začlenění ukrajinských uprchlíků do české společnosti.

Všechny fotografie z aukce si můžete prohlédnout na tomto odkazu.

Děkujeme partnerům aukce.