„Vůbec tomu nemůžu uvěřit!“ aneb komunální volby v Nadaci Via

„Sedím pod schody v hasičárně a vůbec tomu nemůžu uvěřit, 10 křesel z 11 je našich!“ „Budu místostarostkou!“ nebo „Popravdě, horší už to být nemohlo.“

Po třech ročnících programu Nebojme se komunální politiky zasedl náš tým jako improvizovaný volební štáb ke společnému sledování sčítání hlasů. V hledáčku jsme měli 10 konkrétních krajů a 35 obcí a městských částí. Po celé České republice se totiž do odvážného boje o křesla v zastupitelstvu pustilo 38 účastníků a účastnic programu. Rozhodli se tak po celoročních intenzivních přípravách na novou roli, které zahrnovaly mentoring i vzdělávání zaměřené na fungování zastupitelstva nebo zapojování veřejnosti do rozhodování –⁠ s cílem udělat ze svých obcí otevřená a transparentní místa, kde se dobře žije.

Volební studio

V sobotu 24. října konečně přichází den, ke kterému jsme se v průběhu programu upínali. Celé odpoledne jsme přes Zoom v kontaktu s lidmi, jejichž vývoj v silné lídry a lídryně svých obcí jsme mohli sledovat zblízka. Někteří se hlásí z prostředí domova, jiní se scházejí s vlastním týmem v místních kavárnách a restauracích. Shodují se v tom, že se pro ně jedná o přelomový okamžik. 

Ve večerních hodinách už můžeme konstatovat, že do zastupitelstva se dostalo 63 % kandidujících, tedy 24 lidí. Účastnice a účastníci měli možnost do svých týmů v průběhu vlastního vzdělávání přinášet nově nabyté know-how, a za zmínku tak stojí i úspěšnost jejich kandidátních listin, která dosáhla hodnoty 91 %. A říkali si také sebevědoměji o první místa kandidátek –⁠ na prvních třech místech jich bylo celkem 66 %.

Kandidovalo téměř 80 %

V těchto dnech začíná další důležitá fáze –⁠ povolební vyjednávání. Dozvíme se, kolik z nich usedne ve vedení obcí, a na jejich podobu tak bude mít zásadní vliv. A šanci určitě mají – mezi nejlepší výsledky kandidátních listin patří i zisky 82,9 %, 49,8 % nebo 47,5 %. Z prvních informací od zúčastněných také víme, že přímým důsledkem programu bude nejspíš i zavedení tzv. participativního rozpočtu, který bude mít dopad na obyvatelstvo 30tisícového Kolína. A očekáváme další skvělé zprávy, které budou mít dopad na životy lidí v dalších obcích.

A nějaká další čísla?

Třemi ročníky programu prošlo 48 lidí a nakonec se rozhodlo kandidovat 38 z nich (tedy 79 %). Zbylí ale rozhodně nezůstávají mimo obraz – nové znalosti a dovednosti uplatňují ve vedeních svých komunit a místo, kde žijí, mění z této pozice efektivněji. Mezi kandidujícími najdeme 71 % žen a 29 % mužů. Shodou okolností je podíl zvolených mužů a žen v celé ČR přesně obrácený, tedy 71 % mužů a 29 % žen. Jsme tak rádi, že náš program přispěl i k podpoře lepšího zastoupení žen v komunální politice.

Jak to vidí jedna z účastnic

Roky slýchám jednu a tu stejnou otázku: „Proč to děláš?“ A většinou následuje dovětek: „Jsi blázen. Semele tě to, uvidíš“. Ze začátku jsem se snažila to všem vysvětlovat, ale asi mi to moc nešlo, a dost možná to ve skutečnosti nikoho ani nezajímalo. Nedařilo se mi ve svém okolí najít spřízněnou duši, někoho, kdo by to měl stejně jako já, a komu bych nemusela nic složitě objasňovat. Moje vnitřní motivace sice zůstávala silná, ale spolu s ní i mé pochybnosti a nejistota.

Když jsem se doslechla o programu Nadace Via „Nebojme se komunální politiky“, byla jsem nadšená už jen z představy, že něco takového existuje. Aniž bych přesně znala koncept či náplň programu, ihned jsem se do něj přihlásila, neboť bylo jasné, že to přitáhne jiné podobné „blázny“. A právě vědomí toho, že možná budu mít s kým sdílet své pocity, konfrontovat myšlenky, dělit se o nápady, mne naplňoval entuziasmem.

Je pro mne velká čest být absolventkou programu a mít možnost být ve společnosti tolika skvělých a inspirativních lidí. Když se ohlédnu zpět, ušli jsme spolu už pořádný kus cesty a měli k dispozici ty nejlepší průvodce a průvodkyně.

Máme za sebou řadu školení na témata týkající se osobního rozvoje, komunitních projektů či obecní legislativy. Každé osobní setkání bylo přílivem nové energie, optimismu i důvěry, že mé snažení není bláhové a že má smysl. Každý z nás měl možnost dosáhnout si na finanční grant, díky kterému jsme v našem městě například rozjeli dnes velmi populární Klub architektury.

Proč to tedy dělám? Protože mě to baví a naplňuje mě to. Jsem přesvědčená, že kvalita našich životů se odvozuje od kvality našich širších vztahů. Pečovat o své okolí je i o přebírání zodpovědnosti – jako mladá demokracie se tohle teprve učíme. Mé pochybnosti o tom, jestli jsem zrovna já ta pravá adeptka na komunální političku nikterak nezmizely, ale i díky podpoře „NKP“ na sobě makám a rostu. Zatím se moc semletá necítím. Díky, že můžu.

Nadace Via podporuje občanskou společnost

Podpora aktivních lidí v obcích po celém Česku je základním posláním Nadace Via. Věříme, že právě tak lze společně budovat aktivní občanskou společnost a zlepšovat místa, kde žijeme. Není divu, že z podporovaných komunitních lídrů si nakonec část z nich přirozeně najde cestu do komunální politiky.

Před volbami jsme si proto udělali malý průzkum a ze 130 došlých odpovědí vyplývá, že z námi podpořených spolků a neformálních skupin se na kandidátky zapsalo celkem 142 lidí, tedy více než 25 % všech oslovených (někteří vyplnil informace za více členů týmu). Z nich se celkem 56 % odhodlalo do politiky vstoupit poprvé a zbylá část dokonce poněkolikáté.

Na závěr chceme vyjádřit uznání všem, kteří se do programu zapojili. Už jen uvažovat o vstupu do komunální politiky vyžaduje velkou odvahu. Za tři ročníky jsme byli svědky úspěšných, ale také velmi náročných příběhů. Komunální politika je nelehká disciplína a všichni, kdo se snaží měnit místa kolem sebe, si zaslouží velké díky.   

Program by nemohl vzniknout bez podpory Nadace Jablotron a programu Civic Europe. Děkujeme i jim!