Leden přinesl trojlístek úspěšných referend podpořených Nadací Via

Souběžně s prvním kolem prezidentských voleb se na několika místech po celém Česku konala také místní referenda. Lidé v nich měli možnost sami hlasovat o tématech, která se jich bezprostředně týkají a která jim mohou být mnohdy bližší než dění na celostátní úrovni. Jsme rádi, že můžeme napomáhat k otevírání diskuze mezi místními a často i ke zvyšování zájmu obyvatel o dění ve své obci.

V DOBŘÍŠI SI MÍSTO ZÁSTAVBY ODHLASOVALI ZELEŇ A ODPOČINEK

Ve středočeské Dobříši místní rozhodovali rovnou o budoucnosti obce –⁠ v referendu se totiž vyjadřovali k rozšiřování zástavby do volné krajiny, a to hned v několika lokalitách. Město leží 30 km od Prahy a tlak na novou výstavbu je tak velký. Kapacita a místní infrastruktura ale přestává stačit. Místní občanská iniciativa se proto rozhodla vystoupit proti stavebním plánům na úkor okolní krajiny, a i díky rozhodnutí Nejvyššího soudu se jim podařilo zajistit vyhlášení místního referenda. To bylo úspěšné a závazné ve všech třech nastolených otázkách –⁠ místo domů se tak lidé z Dobříše můžou těšit na odpočinkovou plochu a dostatek zeleně.

REFERENDUM O DALEJSKÉ ÚDOLÍ

Téměř uprostřed Dalejského údolí, na místě bývalého Trunečkova mlýna, se připravovala výstavba několika bytových domů, se kterou nesouhlasila skupina místních lidí. Během pár měsíců aktivizovali své sousedy a sousedky, dali dohromady online petici, založili spolek a s vedením městské části Řeporyje se domluvili na vyhlášení referenda. Díky informování místních i uspořádání veřejného sousedského setkání nakonec k urnám dorazila téměř polovina (49,52 %) oprávněných voličů a voliček. Ti se shodli na tom, že by mělo zastupitelstvo podniknout veškeré právní kroky k zastavení developerskému záměru. Spolek plánuje ve svých aktivitách pokračovat dál a cíl si rozhodně nedává malý –⁠ zajistit dlouhodobou ochranu cenné přírodní lokality.

V OPATOVICÍCH ŘEKLI NE PRŮMYSLOVÉ HALE

V Opatovicích na Pardubicku se pak občané a občanky rozhodovali o tom, jestli se má obec snažit o zastavení výstavby průmyslové haly. Ani cesta místního spolku Sousedé proti hale nebyla jednoduchá –⁠ navzdory úspěšné petici za vyhlášení referenda tak zastupitelstvo neučinilo a rozhodnout o něm musel až krajský soud. Snaha ale stála za to, i tady si totiž místní nakonec odhlasovali, že o halu v těsné blízkosti obce nestojí.

TAKÉ ŘEŠÍTE MÍSTNÍ KAUZU?

Pokud vám chtějí v obci zastavět park, vykácet alej nebo zbourat historickou budovu, může vám pomoct náš speciální Rychlý grant na obranu veřejného zájmu. Získat od nás můžete až 40 000 Kč na odborné posudky, právní zastoupení nebo třeba na organizaci veřejných setkání či odborných besed. A nemusíte ani zakládat spolek –⁠ jsme jednou z mála nadací, které podporují i neformální týmy aktivních lidí. Kromě finanční podpory u nás navíc získáte individuální a odborné vedení, konzultace nad rámec grantu nebo zřízení crowdfundingové kampaně, jejíž výtěžek vám ještě zdvojnásobíme až do výše 20 000 Kč. Víc informací najdete na našich stránkách.