Inspirace z našich projektů IV

Podzim se letos mimořádně vyvedl a slunečné počasí přeje venkovním sousedským akcím, brigádám a zvelebování okolí. Podívejte se na některé z nich v našem článku, třeba vás také inspirují.

Tůten tůnel

Tunely či podchody nepatřívají mezi nejpůvabnější místa. Každé takové místo se ale dá vylepšit. Třeba novou výmalbou. Ve Vochově se do toho pustil místní Okrašlovací spolek. Dobrovolníci vymalovali tunel pod železniční tratí a na části plochy vytvořili obrazy inspirované historií obce. Témata navrhl bývalý kronikář pan Radek Popelka. V kontrastu k historickým ilustracím zdobí tunel také otisky rukou „budoucnosti Vochova“ – malých pomocníků, kteří s pracemi zdatně pomáhali. Hlavní práce, do kterých se kromě členů spolku zapojila i veřejnost, probíhaly o víkendu 23. a 24. září. Slavnostní odhalení se pak konalo v neděli 24. září 2023 od 14 hodin. Součástí byla výstava o vzniku díla a výtvarná dílna pro děti, doprovázená výborným občerstvením. Blízko tunelu nedávno vochovští postavili zvoničku, přidali lavičky a stojan na kola a s vylepšováním svého okolí rozhodně nekončí. Chystají se na výmalbu další části a na naučnou stezku vysvětlující historické události. Chtěli byste je podpořit? Pro aktivity spolku si zřídili i sbírku na Darujme.cz.

„Čekali jsme, že to bude fajn, ale jak velké bylo nadšení lidí a jak moc se chtěli zapojovat, nás příjemně překvapilo. I když jsme byli na konci poměrně unavení a doteď doháníme práci v zaměstnání, už nám začíná ta společná aktivita v rámci spolku chybět a vymýšlíme, jak na další projekty“ :-)“

Citace ze závěrečné zprávy spolku

Altán a singltrack

Zvelebit se dá i zarostlá rokle. Ve Střížovicích se do toho pustili Blanka, Petr a Magda spolu s dalšími sousedy. Místní si tu před pár lety vytvořili místo k setkávání a pořádání společných akcí, které jim v osadě chybělo. O rokli a okolní prostor se spolu s obcí začali starat před pěti lety, vykáceli ji a pravidelně ji sekají, na dně udělali ohniště a sezení. Teď se chystají postavit altán s dřevěnými stoly a lavicemi, který bude zázemím při nepřízni počasí, pro děti vybudují oblíbený singltrack (jednosměrnou stezku pro kola s různými skoky, hupy a zatáčkami) a svahy rokle osázejí jedlými keři.

Food festival na Borku

V polovině září se v Třinci odehrál první ročník Food festivalu na Borku organizovaný skupinou místních aktivních maminek. Rozhodly se uspořádat komunitní akci nejenom pro své sousedky a sousedy, ale hlavně pro děti, pro které se toho v této lokalitě moc neděje. Kromě skvělého jídla za symbolické ceny jste tak mohli na akci najít třeba skákací hrad, ring pro bojovníky sumo či popelářské auto, které děti mohly prozkoumat od kol až po kabinu.

Účastníci zájezdu

Díky našim dárcům můžeme podporovat i děti a teenagery v jejich sousedských a dobročinných nápadech. A že jich mají. Jedním z těch, ve kterých naše mladé Dobro-druhy opravdu rádi podporujeme, je mezigenerační propojování.

Letos se do programu přihlásily například spolužačky z brněnské „Masaryčky“. Studují sociální pedagogiku a společně tráví i velkou část volného času. A protože vnímají, že se ve společnosti někdy trochu zapomíná na starší generaci a mezi mladšími a věkově pokročilejšími se zvětšuje odstup, rozhodly se to změnit a vymyslely Účastníky zájezdu.

Ve volném čase se jim za naší podpory povedlo uspořádat společný pobyt v Jeseníkách s lidmi oslovenými přes brněnský Klub aktivních seniorů. Celým pobytem je provázela tematika české kinematografie a nechyběla ani trocha té turistiky. Horší počasí znamenalo nutnost pozměnit program, ale i s tím si holky poradily, a všichni společně podnikli exkurzi do zdejší ruční papírny a do pralinkárny. Od účastníků a účastnic se jim dostalo moc hezké odezvy a ještě po návratu dostaly několik krásných emailů s díky a vyjádřením podpory, aby dál pokračovaly v podobných aktivitách, protože mají velký smysl.

Nalákali jsme vás? Rádi byste si vyzkoušeli nějakou menší akci u vás v obci? Sledujte naše webové stránky, sociální sítě, nebo odebírejte náš pravidelný newsletter Via Café, kde se o naší podpoře dozvíte více.

Všechny tyto aktivity můžeme podporovat díky našim štědrým dárcům. Stovky míst, kde to sousedsky žije, můžeme každý rok podporovat jen díky našim štědrým dárcům. Přidejte se k podpoře i Vy! Děkujeme.