Dobro-družné mikrogranty

Dobro-družné mikrogranty aneb Pojďte (si hrát) ven!

Chcete si zpestřit začátek školního roku a přitom užít babí léto venku? Láká vás udělat něco hezkého pro sebe i pro druhé? Máte chuť zapojit kamarády? Přihlaste se do výzvy na Dobro–družné mikrogranty!

Mikrogranty jsme v Nadaci Via vyhlásili v programu Dobro-druzi jako alternativní variantu k běžnému ročníku programu, který nebylo možné kvůli pandemii vyhlásit.

JAKÝ TYP AKTIVIT PODPORUJEME?

• Ty, které udělají radost vám i druhým,

• realizujete je venku,

• s respektem k přírodě i aktuálním opatřením.

Možností je celá řada. Můžete se inspirovat příklady níže, nebo vymyslet vlastní aktivitu. Vždycky je ale při jejich realizaci nutné dbát na aktuální protiepidemická opatření.

PŘÍKLADY AKTIVIT

Malované hry na chodníku

U nás na sídlišti je uprostřed trávníku vyasfaltovaná plocha, na které si občas hrají děti s míčem. Působí to tam šedivě a smutně. Domluvím se s majitelem pozemku (v našem případě je to obec), jestli mohu prostor vylepšit herními prvky namalovanými přímo na asfalt. Dobře si vše rozmyslím a předkreslím křídami, možná požádám o pomoc starší sestru. Z grantu zakoupím trvalé barvy, které nesmyje první deštík. Namalujpanákabarevné spirály, které se vzájemně prolínají, nebo i další prvky, které udělají radost dětem z okolí.

Organizace „společného“ úklidu

Les, kam často chodím, je teď hodně navštěvovaný. Spolu s návštěvníky v něm ale bohužel přibylo i odpadků. K pomoci s úklidem vyzvu i lidi ze sousedství, myslím však na to, jestli je právě vhodná doba ke společnému setkávání. Z grantu mohu koupit například pytle a rukavice, ale také tisk letáčků, které vhodím sousedům do schránky. Zakoupené prostředky kúklidu nabídnu všem, kteří se chtějí do úklidu zapojit.

Výroba krmítek a ptačích budek

V řadě obcí ubývá přirozených míst k hnízdění ptáků, stejně jako v našem městě. Vytipujvhodná místa, kam umístit ptačí budky nebo krmítka. Můžu se poradit i v záchranné stanici, která u nás sídlí. Z grantu objednám materiál na stavbu budek, možná sáhnu po předpřipravené „stavebnici“. Pokud je to možné, zeptám se kamarádů, jestli se nechtějí přidat.

Stopovačka v parku

Na táboře mě vždycky bavily stopovací hry. Chci zkusit nějakou připravit také dětem, které si chodí hrát do blízkého parku. Vytvořím soubor očíslovaných karet s otázkami, na zadní straně nebudou chybět správné odpovědi. Z prostředků grantu karty vytisknu a zalaminuju. V parku je připevním na stromy a občas je zajdu zkontrolovat, jestli je hra pořád kompletní.

Sportovní závody

Jezdím rád/a na kole, běhám, tancuju, jsem členem/členkou místní skate komunity nebo si rád/a zajdu s kamarády zahrát fotbal? I sportování mohu dát další rozměr! Uspořádám sportovní den, na který pozvu své vrstevníky. Mohu uspořádat běžecké, cyklistické, skatové nebo jakékoliv jiné sportovní závody. Z prostředků grantu označím místo, kde se závody budou konat, a zajistím drobné občerstvení či nápoje pro účastníky. Peníze mohu použít také na propagační materiály jako jsou plakáty a letáčky a část prostředků si dám stranou na zajištění úklidu po akci.

Příklady aktivit, které už jsme grantem podpořili, najdete  na našem facebooku.

CO NABÍZÍME PODPOŘENÝM?

• Mikrogranty do výše 2 000 Kč

• Podpoříme až 100 jednotlivců nebo malých týmů

KDO SE MŮŽE O PODPORU HLÁSIT?

• Žáci druhého stupně základních škol a studenti středního stupně vzdělávání za podpory plnoletého patrona (pokud již sami nedosáhli plnoletosti)

• Jednotlivci i menší týmy (celkem podpoříme 100 projektů)

• Přihlášku by měl vyplňovat přímo realizační tým (nebo jednotlivci), tedy žáci druhého stupně základních škol a studenti středního stupně vzdělávání, nikoliv patron projektu.

REALIZAČNÍ OBDOBÍ

• Aktivity se musí konat mezi 14. 4. 2021 – 30. 11. 2021.

ADMINISTRATIVA SPOJENÁ S PROJEKTEM

• Do 14 dnů po ukončení aktivity je třeba vyplnit jednoduchou a krátkou zprávu o tom, co se vám povedlo, a zaslat nám alespoň 3 fotografie z průběhu.

KRITÉRIA VÝBĚRU

• Smysluplnost

• Promyšlenost

• Uskutečnitelnost