Dobro-družné mikrogranty

Dobro-družné mikrogranty aneb Pojďte (si hrát) ven!

Už vás nebaví sedět pořád počítače? Chybí vám kamarádi? Láká vás udělat něco hezkého pro sebe i pro druhé? Přihlaste se do výzvy na Dobrodružné mikrogranty!

V současné mimořádné situaci přizpůsobujeme v Nadaci Via podporu také v programu Dobro-druzi. Vyhlášením výzvy na Dobro-družné mikrogranty reagujeme na aktuální situaci, kdy děti a mladí lidé tráví dny před obrazovkou izolovaní od svých vrstevníků, což se může podepsat na jejich zdraví i duševní pohodě.

JAKÝ TYP AKTIVIT PODPORUJEME?

• Ty, které udělají radost vám i druhým,

• realizujete je venku,

• s respektem k přírodě i aktuálním opatřením.

Možností je celá řada. Můžete se inspirovat následujícími příklady, nebo vymyslet vlastní aktivitu. Vždycky je ale při jejich realizaci nutné dbát na aktuální protiepidemická opatření.

PŘÍKLADY AKTIVIT

Malované hry na chodníku

U nás na sídlišti je uprostřed trávníku vyasfaltovaná plocha, na které si občas hrají děti s míčem. Působí to tam šedivě a smutně. Domluvím se s majitelem pozemku (v našem případě je to obec), jestli mohu prostor vylepšit herními prvky namalovanými přímo na asfalt. Dobře si vše rozmyslím a předkreslím křídami, možná požádám o pomoc starší sestru. Z grantu zakoupím trvalé barvy, které nesmyje první deštík. Namalujpanákabarevné spirály, které se vzájemně prolínají, nebo i další prvky, které udělají radost dětem z okolí.

Organizace „společného“ úklidu

Les, kam často chodím, je teď hodně navštěvovaný. Spolu s návštěvníky v něm ale bohužel přibylo i odpadků. K pomoci s úklidem vyzvu i lidi ze sousedství, myslím však na to, jestli je právě vhodná doba ke společnému setkávání. Z grantu mohu koupit například pytle a rukavice, ale také tisk letáčků, které vhodím sousedům do schránky. Zakoupené prostředky kúklidu nabídnu všem, kteří se chtějí do úklidu zapojit.

Výroba krmítek a ptačích budek

V řadě obcí ubývá přirozených míst k hnízdění ptáků, stejně jako v našem městě. Vytipujvhodná místa, kam umístit ptačí budky nebo krmítka. Můžu se poradit i v záchranné stanici, která u nás sídlí. Z grantu objednám materiál na stavbu budek, možná sáhnu po předpřipravené „stavebnici“. Pokud je to možné, zeptám se kamarádů, jestli se nechtějí přidat.

Stopovačka v parku

Na táboře mě vždycky bavily stopovací hry. Chci zkusit nějakou připravit také dětem, které si chodí hrát do blízkého parku. Vytvořím soubor očíslovaných karet s otázkami, na zadní straně nebudou chybět správné odpovědi. Z prostředků grantu karty vytisknu a zalaminuju. V parku je připevním na stromy a občas je zajdu zkontrolovat, jestli je hra pořád kompletní.

CO NABÍZÍME PODPOŘENÝM?

• Mikrogranty do výše 2 000 Kč

• Podpoříme až 100 jednotlivců nebo malých týmů

KDO SE MŮŽE O PODPORU HLÁSIT?

• Žáci druhého stupně základních škol a studenti středního stupně vzdělávání za podpory plnoletého patrona (pokud již sami nedosáhli plnoletosti)

• Jednotlivci i menší týmy (celkem podpoříme 100 projektů)

• Přihlášku by měl vyplňovat přímo realizační tým (nebo jednotlivci), tedy žáci druhého stupně základních škol a studenti středního stupně vzdělávání, nikoliv patron projektu.

REALIZAČNÍ OBDOBÍ

• Aktivity se musí konat mezi 14. 4. 2021 – 30. 11. 2021.

ADMINISTRATIVA SPOJENÁ S PROJEKTEM

• Do 14 dnů po ukončení aktivity je třeba vyplnit jednoduchou a krátkou zprávu o tom, co se vám povedlo, a zaslat nám alespoň 3 fotografie z průběhu.

KRITÉRIA VÝBĚRU

• Smysluplnost

• Promyšlenost

• Uskutečnitelnost