Dobro-družné mikrogranty

Dobro-družné mikrogranty aneb Udělejte něco hezkého pro sebe a své okolí!

Mikrogranty jsme v Nadaci Via vyhlásili v roce 2021 v programu Dobro-druzi jako alternativu k běžnému ročníku programu, který nebylo možné kvůli pandemii plně realizovat.

V současné chvíli jsou již mikrogranty uzavřeny a připravujeme podobu dalšího ročníku Dobro-druhů.

DOBRO-DRUŽNÉ MIKROGRANTY

JAKÝ TYP AKTIVIT PODPORUJEME?

Ty, které udělají radost vám i druhým, s respektem k přírodě i aktuálním opatřením. Možností je celá řada. Můžete se inspirovat příklady níže, nebo vymyslet vlastní aktivitu.

PŘÍKLADY AKTIVIT

Zkrášlení okolí

Podzim ladí přírodu do barev a přichází čas uctívání našich předků a dýňových dekorací. Jak můžu rozsvítit ulici, ve které bydlím? Domluvím se s kamarády a společně ozdobíme okna, dveře či různá veřejná místa. Užiju si tvoření a udělám radost třeba i svým sousedům. A můžu je do tvoření i přizvat!

Organizace společného úklidu

Les, kam často chodím, je teď hodně navštěvovaný. Spolu s návštěvníky v něm ale bohužel přibylo i odpadků. K pomoci s úklidem vyzvu i lidi ze sousedství, myslím však na to, jestli je právě vhodná doba ke společnému setkávání. Z grantu mohu koupit například pytle a rukavice, ale také tisk letáčků, které vhodím sousedům do schránky. Zakoupené prostředky kúklidu nabídnu všem, kteří se chtějí do úklidu zapojit.

Výroba krmítek a ptačích budek

V řadě obcí ubývá přirozených míst k hnízdění ptáků, stejně jako v našem městě. Vytipujvhodná místa, kam umístit ptačí budky nebo krmítka. Můžu se poradit i v záchranné stanici, která u nás sídlí. Z grantu objednám materiál na stavbu budek, možná sáhnu po předpřipravené „stavebnici“. Pokud je to možné, zeptám se kamarádů, jestli se nechtějí přidat.

Stopovačka v parku

Na táboře mě vždycky bavily stopovací hry. Chci zkusit nějakou připravit také dětem, které si chodí hrát do blízkého parku. Vytvořím soubor očíslovaných karet s otázkami, na zadní straně nebudou chybět správné odpovědi. Z prostředků grantu karty vytisknu a zalaminuju. V parku je připevním na stromy a občas je zajdu zkontrolovat, jestli je hra pořád kompletní.

Sportovní závody

Jezdím rád/a na kole, běhám, tancuju, jsem členem/členkou místní skate komunity nebo si rád/a zajdu s kamarády zahrát fotbal? I sportování mohu dát další rozměr! Uspořádám sportovní den, na který pozvu své vrstevníky. Mohu uspořádat běžecké, cyklistické, skatové nebo jakékoliv jiné sportovní závody. Z prostředků grantu označím místo, kde se závody budou konat, a zajistím drobné občerstvení či nápoje pro účastníky. Peníze mohu použít také na propagační materiály jako jsou plakáty a letáčky a část prostředků si dám stranou na zajištění úklidu po akci.

Příklady aktivit, které už jsme grantem podpořili, najdete  na našem facebooku.

CO NABÍZÍME PODPOŘENÝM?

• Mikrogranty do výše 2 000 Kč

• Podpoříme až 100 jednotlivců nebo malých týmů

KDO SE MŮŽE O PODPORU HLÁSIT?

• Žáci druhého stupně základních škol a studenti středního stupně vzdělávání za podpory plnoletého patrona (pokud již sami nedosáhli plnoletosti)

• Jednotlivci i menší týmy (celkem podpoříme 100 projektů)

• Přihlášku by měl vyplňovat přímo realizační tým (nebo jednotlivci), tedy žáci druhého stupně základních škol a studenti středního stupně vzdělávání, nikoliv patron projektu.

REALIZAČNÍ OBDOBÍ

• Aktivity se musí konat mezi 14. 4. 2021 – 30. 11. 2021.

ADMINISTRATIVA SPOJENÁ S PROJEKTEM

• Do 14 dnů po ukončení aktivity je třeba vyplnit jednoduchou a krátkou zprávu o tom, co se vám povedlo, a zaslat nám alespoň 3 fotografie z průběhu.

KRITÉRIA VÝBĚRU

• Smysluplnost

• Promyšlenost

• Uskutečnitelnost