Dobro-druzi

V programu Dobro-druzi mohou skupiny dětí od 2. stupně základní školy a studenti středních i vysokých škol pořádat za podpory Nadace Via benefiční akce pro osobu nebo organizaci, kterou si sami zvolí. Mohou také uspořádat sousedskou aktivitu, přispět k obnově krajiny nebo zkrášlit své okolí.

V reakci na výjimečnou situaci teď také nabízíme podporu při organizování benefičních akcí pro Ukrajinu.

CO DOBRO-DRUHŮM NABÍZÍME?

Tyto formy podpory je možné vzájemně kombinovat s ohledem na různé potřeby i stupeň pokročilosti jednotlivých týmů:

• Granty ve výši 2 000 – 10 000 Kč
  • Zdvojnásobení (tzv. matching) finančního výtěžku z akcí až do výše 20 000 Kč vybraným 10 projektům
  • Workshopy vedoucí k naplánování konkrétních aktivit
  • Založení kampaně na Darujme.cz
  • Inspirativní setkání s dalšími týmy Dobro-druhů

JAKÉ AKCE MŮŽETE POŘÁDAT?

Výběr necháme na vaší fantazii a schopnostech. Možná rádi zpíváte, tvoříte, sportujete nebo se staráte o přírodu. Nejlepší je pomáhat ve svém okolí. Ať už jde o benefici pro nemocného kamaráda nebo na podporu místní dobročinné organizace, sázení stromů kolem školy či uspořádání sousedského setkání, uděláte něco hezkého pro místo, kde žijete. Inspirovat se můžete níže uvedenými příklady.

PŘÍKLADY PODPOŘENÝCH PROJEKTŮ

Starým věcem nový život

Kluci a holky z žákovského parlamentu Základní školy v Dolním Žandově zvolili pro svůj záměr projekt s ekologickým přesahem. Vyzvali veřejnost ke sbírce zachovalých knih, které pak prodávali přes web školy i na příležitostných jarmarcích. Seznam knih k prodeji vyvěsili i v čekárně místního lékaře. Jejich aktivita vzbudila nevídané ohlasy. Výtěžek z prodeje a sbírky na Darujme.cz putoval Radečkovi, který trpí nemocí motýlích křídel.

Tým dostal příspěvek ve výši 5000 Kč na náklady spojené s organizací a zdvojnásobení výtěžku benefičních akcí ve výši 20 000 Kč.

Benefice proti násilí

Tereza a Helena společně se svými kamarády zorganizovaly Dětský den „Štěstí dětem“ v Hradci Králové. Plácek mezi paneláky ožil řadou sportovních i zábavných stanovišť, nechybělo hasičské auto, které si děti mohly zblízka prohlédnout, ani ukázka první pomoci. Slunečné odpoledne si užili děti i dospělí. Partneři a sponzoři akce věnovali dětem, které splnily všechny úkoly, spoustu pěkných cen. Díky výtěžku mohla místní organizaci Nomia, která se věnuje tématu domácího násilí, rozšířit vybavení dětské herny pro malé klienty.

Tým dostal nadační podporu ve výši 5000 Kč na náklady spojené s organizací a zdvojnásobení výtěžku z benefičních akcí ve výši 5450 Kč.

Obnova remízku na Mělnicku

Parta třináctiletých školáků z Mělníka se rozhodla pro obnovu blízkého remízku uprostřed polí. Okolí remízku vyčistili a vysázeli tam keře a stromy zakoupené z grantu. Přispěli tak k návratu ptáků do zemědělské krajiny.

Tým dostal nadační podporu ve výši 4000 Kč na pokrytí nákladů.

Lavičky přátelství

Žáci ze základní školy v Sedlčanech uspořádali ve spolupráci s místním domovem pro seniory výtvarné dílny. Další aktivitou byl prodej společně vytvořených výrobků a drobného občerstvení na vánočním jarmarku. Získané finance použili na zvelebení okolí školy a instalaci Laviček přátelství.

Tým dostal nadační podporu ve výši 5000 Kč na pokrytí nákladů.

Malované hry v Dolní Lhotě

Parta kamarádů z Dolní Lhoty po poradě na obecním úřadu vytipovala čtyři místa, která oživila malovanými hrami na chodník. Ostatní děti z obce si tak mohou zpestřit procházky hrami Twister, skákacím panákem, bludištěm nebo si zahrát Pan čáp ztratil čepičku.

Tým dostal nadační podporu ve výši 2000 Kč na pokrytí nákladů.

KDO SE MŮŽE O PODPORU PŘIHLÁSIT?

Žáci druhého stupně základních škol a studenti středního stupně vzdělávání za podpory plnoletého patrona (pokud již sami nedosáhli plnoletosti), případně studenti vysokých škol.

Do programu se může zapojit ten, kdo splňuje výše uvedené podmínky – např. školní třída, kamarádi, členové oddílu, návštěvníci nízkoprahového klubu apod. Týmy dětí do 18 let potřebují dospělého patrona, který bude projekt formálně zastupovat. Může to být například rodič, učitel, pracovník školy či vedoucí volnočasových aktivit. Bude ale skvělé, když vstupní dotazník vyplní kapitán týmu, nikoliv patron projektu.

4 KROKY, JAK SE STÁT DOBRO-DRUHEM

KRITÉRIA VÝBĚRU

• Smysluplnost
  • Promyšlenost
  • Uskutečnitelnost
  • Zápal pro věc
  • Hospodárnost

HARMONOGRAM

• Vyhlášení výzvy: 18. ledna 2022
  • Podávání přihlášek:průběžně (do vyčerpání prostředků grantů)
  • Hodnocení přihlášek: průběžně, o podpoře vašeho záměru rozhodne tříčlenná komise do 20 dnů od podání přihlášky
  • Do kdy je možné aktivity zrealizovat: akce lze pořádat v průběhu celého roku. Na uskutečnění projektu máte maximálně 12 měsíců
  • Administrativa spojená s projektem: Do 14 dnů po ukončení aktivity je třeba vyplnit formulář závěrečné zprávy + zaslat nám alespoň 5 fotografií z průběhu projektu.

Nejste si jistí? Nevíte si rady? Ozvěte se nám na mail dobrodruzi@nadacevia.cz nebo na další kontakty uvedené ZDE. Mrkněte také do záložek Tipy a inspirace a Podpořené projekty.

HISTORIE DOBRO-DRUHŮ

Za posledních 8 let se do programu mladých filantropů zapojilo více než 2000 aktivních dětí a mladých lidí, kteří se rozhodli pomáhat a měnit své okolí k lepšímu.

KDE VŠUDE DOBRO-DRUZI POMÁHAJÍ:

Za finanční podporu děkujeme

Hana a Dalimil Dvořákovi