Obnova kostela Povýšení sv. Kříže ve Vrbici v komunitní centrum

Živá komunita Česká republika Středočeský

Projekt obnovy kostela sv. Kříže ve Vrbici má za cíl nejen zastavit chátrání kulturní památky a její zachování pro další generace, ale hlavně přivést k dialogu všechny jedince, sousedy, skupiny, spolky, organizace, firmy, kteří jsou s obcí Vrbice spjati. Rozvíjet sousedské vztahy, společně se snažit navrátit této malé obci komunitní život, řešit problémy a ovlivňovat tak život kolem sebe. Pokud lidé budou mít místo, kde se všichni sejít, může se to podařit!

Co se zatím povedlo?

Kostel již není pouze zanedbaná církevní stavba uvnitř Vrbice, ale místo pro setkávání. Lidem začalo záležet, co se kolem nich děje. Přicházejí s novými nápady, nabízejí svou pomoc a začínají být „ hrdí“ na místo kde žijí a chalupaří. Opravu zákristie a vybavení kostela pro společné setkání se podařilo dokončit. V kostele je také vnitřní vybavení, osvětlení, včetně zmiňované výstavy o historii obce. Projekt měl velkou odezvu mezi členy spolku, ale i veřejností. Vznikla reportáž ČT o činnosti spolku, který získal 5 nových členů a také několik finančních i nefinančních darů na další opravy kostela, jehož fotografie je součástí PF 2019 Středočeského národního památkového ústavu.

Petr Zeman za spolek Prázdné domy dokonce zogranizoval sbírku na opravu vrbických božích muk.

Viablog: Kostel ve Vrbici postupně ožívá a stává se místem k setkávání
Česká televize, pořad Nedej se: Zachraňte Vrbici

realizátor: spolek “ZACHRAŇME VRBICI”
místo: Vrbice u Hořoviček, Středočeský kraj