Desatero, jak může vaše obec pomoci v krizi

Současná situace je velkou výzvou pro všechny, které jsme roky v Nadaci Via podporovali – aktivní lidi, spolky a starosty. Díky několika skvělým starostům a zastupitelům, se kterými spolupracujeme, jsme sesbírali následující tipy pro inspiraci. Co se dá ve vašich obcích dělat v době krize?

Den, kdy lidé celé země prakticky přes noc ušili všem roušky, je historickým momentem české filantropie. Například v Mnichově Hradišti si na roušky vytvořili hotovou manufakturu. Ve spolupráci s místní krejčovskou dílnou jich ušijí tisíc denně, aby je dostali ve městě opravdu všichni.

A právě v tomto čase krize se ukazuje, proč jsou spolky a kvalitní komunální politici tak důležití. Česko si díky nim – díky vám – vypořádává s touto mimořádnou krizí se ctí.

Přečtěte si více o dalších možnostech, jak může spolek či obec pomoci. Pustit si můžete také tento webinář pro obce.

Desatero pro starosty a zastupitele

1) Informujte přehledně na jednom místě. Kontakty na hygienickou stanici, na možnosti testování či na informace o epidemii. Řadu spolehlivých informací poskytuje Státní zdravotní ústav. Pomůže také informace, které instituce ve vaší obci mají kdy otevřeno. Důležitým médiem je však i obecní rozhlas. Dostane se i k těm, kteří nevládnou internetem.

2) Zasedání zastupitelstva lze vysílat online.

3) Můžete zřídit telefonickou linku, na kterou se mohou senioři či nemocní obrátit s prosbou o informace a pomoc. Na lince mohou pracovat třeba zaměstnanci knihovny či městského muzea.

4) Seniory, kteří neumí obsluhovat on-line obchody, může místní knihovna individuálně zaškolit.

5) Policie může distribuovat léky. Školáci či dobrovolníci mohou seniorům odnést nákup.

6) Školní jídelna může v době školního volna vařit pro ty, kteří to teď potřebují.

7) Pomoci místním restauracím i obyvatelům lze i tak, že zveřejníte telefony na ty restaurace, které rozvážejí jídlo či mají „výdej z okénka“.

8) Můžete odložit či prominout platbu některých poplatků. Drobným podnikatelům lze pomoci tak, že v nebytových prostorách odpustíte nebo posunete platbu nájmu.

9) Svolejte vlivné osobnosti ze vsi. Učitele, duchovní, předsedy spolků. A koordinujte s nimi postup.

10) Potřebujete se poradit? Frank Bold zřídil bezplatnou právní poradnu nejen pro obce.

A jedenáctý tip ze zahraničí: Ve spolupráci s dětmi a školou můžete zorganizovat, aby děti psaly dopisy osamělým seniorům.

Děkujeme všem, kteří se snaží pomoci. Pokud byste potřebovali jakoukoliv formu podpory, napište nám. Můžete například využít našich bezplatných konzultací v on-line fundraisingu či pomoc se založením dárcovské kampaně na našem Darujme.cz. Tento nástroj mohou využít neziskovky či obce.

Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.