Darujme.cz pomáhá i v době krize

Platforma pro online dárcovství Darujme.cz nabízí organizacím způsob, jak v době koronavirové epidemie získat prostředky na svoji činnost. Dárci mohou v boji proti koronaviru podpořit zdravotnické pracovníky, neziskové organizace pečující o seniory či lidi bez domova, ale také například svoje oblíbené divadlo či hudební klub.

Možnost založit dárcovskou kampaň on-line nabízí Darujme.cz neziskovým organizacím, obcím, krajům, kulturním institucím či příspěvkovým organizacím. Mezi organizace, které se v důsledku šíření koronaviru ocitly v nelehké situaci, patří divadla, hudební kluby či galerie. Na zákaz hromadných akcí mezi prvními reagoval Cirk La Putyka, kterému se od téměř 1 700 fanoušků podařilo dosud vybrat přes 700 000 Kč. Díky této podpoře založila company platformu pro on-line přenosy živých vystoupení a záznamů představení. Své příznivce požádal o podporu také legendární pražský hudební klub Cross, který dosud podpořili fanoušci částkou 180 000 Kč, či smíchovská kulturní továrna MeetFactory. Podpořit lze i rozhlasové vysílání. Na podporu Radia Proglas založil osobní dárcovskou výzvu i biolog, kněz a pedagog Marek Orcho Vácha.

Nemocnice a jejich personál podpoří v boji s koronavirem Česká filhrarmonie, která uspořádá komorní benefiční koncert pro pražské a brněnské nemocnice, jejichž lékaři, zdravotní sestry a ostatní zaměstnanci pečují o pacienty s vážným průběhem nemoci COVID-19. Koncert z Dvořákovy síně Rudolfina bude v přímém přenosu vysílat ČT art v sobotu 28. března od 20 hodin na televizních obrazovkách, iVysílání a Facebooku. Pro dárce připraví Nadace Via veřejnou sbírku, startovací částku do ní vloží Nadace České spořitelny.

Pomoci přetíženým zdravotníkům se snaží organizace Oxyprotect zaměřující se na boj s plicní rakovinou. Specialisté na plicní a akutní medicínu již díky podpoře svých dárců získali více než půl milionu korun, díky němuž zakoupili desinfekci vzduchu, která je nyní použita na plicním oddělení ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Za podpory veřejnosti mohla na situaci reagovat také nemocnice v Jihlavě, které dárci přispěli na zakoupení nových plicních ventilátorů. Díky štědrosti svých dárců mohou nemocnice nejen pružněji reagovat na změny ve výskytu a projevech onemocnění, ale také předcházet enormní únavě a vyčerpání pracovníků a zvýšit komfort a pocit bezpečí lékařů, sester a dalšího personálu.

Mezi skupiny nejvíce ohrožené novým typem koronaviru patří senioři. Organizace Život 90 zřídila Koordinační centrum pomoci, pomocí něhož chce osamělé a izolované seniory propojovat s dobrovolníky. Seniory lze podpořit také přes Výbor Dobré Vůle a jeho Fond podpory seniorů zajišťující seniorům nacházejícím se doma v izolaci přísun potravin, léků či zdravotní pomoci.

Ohrožené současnou situací jsou také sociální podniky. Svoji prodejnu musela uzavřít například Přestupní stanice, která ve svých obchodech s darovaným oblečením na přechodnou dobu zaměstnává lidi bez domova. Služby lidem bez domova poskytuje také Armáda spásy. Ta založila sbírku na pořízení roušek a dezinfekčních prostředků pro své zaměstnance, aby mohli pokračovat v poskytování svých služeb a eliminovali případné šíření nákazy v této cílové skupině.

Chcete také založit kampaň na Darujme.cz?

Zaregistrovat se je snadné. K dispozici jsou vám naše konzultace, webináře či semináře. Konzultace zdarma nabízí ředitel fundraisingu Lukáš Hejna, podívat se můžete také na naši videonápovědu, jak na to.

Pokud máte dotazy nebo potřebujete poradit, kontaktujte nás na telefonu + 420 736 142 491 nebo na emailu podpora@darujme.cz. Jsme tu pro vás.

Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.