Ukrajinská inspirace

Program Z Ukrajiny mezi nás už běží 10 týdnů. Díky našim dárcům jsme za tu dobu mohli rozdělit už téměř 2,5 mil. korun na projekty, které pomáhají se začleněním nových ukrajinských sousedů do běžného života. Těší nás, že žádosti přichází z celé republiky a jsou velice různorodé. Díky podpoře Nadace Via se tak konají  společné výlety českých a ukrajinských dětí, příměstské tábory, vzdělávací kurzy nebo sousedská setkání. O některých z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku.

Brněnská Vesna pomáhá uprchlíkům od A do Z

V roce 1870 vznikl v Brně ženský vzdělávací spolek Vesna, který měl za cíl emancipaci a vzdělávání žen. Na jeho myšlenku se rozhodla navázat skupina aktivních žen, které obnovují na jeho zašlou slávu a navazují na témata, která byla pro spolek zásadní – ženské vzdělávání, emancipaci a zároveň i pomoc v nouzi. Již před válkou na Ukrajině provozovala Vesna dobročinný šatník pro samoživitele a ten se stal první službou, kterou začaly nabízet nově příchozím z Ukrajiny. Budova Vesny se stala sběrným místem, kam lidé nosili oblečení i spotřební materiál, a kde se koordinovaně zapojovali do pomoci příchozím. Od začátku konfliktu pomáhaly stovky dobrovolníků a dárců. Ti byli tak aktivní, že se až do května ve Vesně nezastavili a pracovali 10 hodin denně, 7 dní v týdnu. Ukrajinské ženy se zapojily do dobrovolnické práce v šatníku i do přípravy komunitních akcí, z nichž ta největší, kde došlo i k ocenění dobrovolníků, proběhla za podpory Nadace Via. Vesna má i do budoucna velké plány. Plánují propojovat české a ukrajinské rodiny, realizovat příměstské tábory, chtějí ve spolupráci s další neziskovou organizací naučit ženy šít trenky pro bezdomovce a možná otevřou i školu pro ukrajinské zdravotní sestry. 

"Do příprav akce se zapojily na dvě desítky dobrovolníků, ukrajinských i českých. V den akce byly přítomny také minimálně dvě desítky dobrovolníků, kteří navigovali příchozí, pomáhali s organizací a občerstvením. Občerstvení a slavnostní dort připravily ukrajinské dobrovolnice, které ve Vesně působí již od začátku války na Ukrajině. Dobrovolníky i samotnou akci koordinovaly dvě dobrovolnice, jedna česká a jedna ukrajinská, jazyková bariéra nebyla vůbec žádná, všichni si rozuměli a šli za jedním cílem."

Nejenom láska, ale i přátelství a přijetí prochází žaludkem

V Pečkách se rozhodli uspořádat ukrajinský food festival, do kterého se aktivně zapojily ukrajinské ženy, které zde nalezly útočiště. Přes ne příliš příznivé počasí dorazilo asi 200 lidí, kteří ochutnali připravená jídla. Komunikovali s ukrajinskými ženami i mezi sebou a vládla tam otevřená přátelská atmosféra, která napomohla k dosažení základního cíle projektu – vzájemnému seznámení, přičemž někteří návštěvníci poznali nové ukrajinské sousedy poprvé zblízka. Organizátorkám se povedlo zapojit i místní samosprávu. Paní místostarostka se v projektu osobně angažovala a díky ní se podařilo zajistit školu, kulturní dům, městskou policii, propagaci akce a veškerou podporu. Jedním food festivalem to ale nekončí. Pro úspěch akce organizátorky zvažují, že na podzim uspořádají opět festival. Přes léto se však plánují věnovat hlavně dětem. Chtějí pro ně uspořádat výlety po okolí a celé rodiny pak společně vyrazí na poznávací výlet do Prahy.

"Příchozí z Ukrajiny se zúčastnily několika plánovacích schůzek, na kterých společně naplánovali, jaká konkrétní jídla a nápoje budou servírovat. Jedna z nich, profesionální kuchařka, přesně spočetla, kolik a jaké suroviny budou třeba. Jedna z ukrajinských žen, jak bylo výše řečeno, se podílela na výrobě krojů, triček a květinových věnečků. Všechny ostatní věnovaly svůj čas při vaření a přípravě jídel, ať už společně ve školní kuchyni, nebo doma, a v samotný den akce od rána připravovaly, poté servírovaly a nakonec ještě uklízely. Vše dobrovolně jako poděkování místním obyvatelům za vstřícné přijetí."

Prolomení ledů

Velkým tématem je i začlenění ukrajinských dětí do českých základních škol. Vztahy v jedné takové škole nebyly po příchodu nových spolužáků z Ukrajiny zrovna růžové. Proto se místní učitelky rozhodly uskutečnit adaptační pobyt. Díky podpoře Nadace Via proběhl teambuildingový výlet pro pět tříd místní malotřídky, na který navázal piknik pro rodiče s dětmi. Akce měly velký úspěch a děti na společném výletě prohloubily vztahy. Došlo přirozeně k vyřešení konfliktů, které pramenily ze vzájemného nedorozumění a vytváření mylných domněnek. Na piknik pak přišli téměř všichni rodiče. Během něj se dali do společné řeči s ukrajinskými rodinami i ti, kteří k uprchlíkům přistupovali spíše negativně. Z toho mají organizátorky největší radost – došlo doslova k prolomení ledů!

"Výzvou projektu bylo zdražení všeho. S pomocí komunity se nám ale podařilo doplatit výdaje spojené s výletem a i rodiče se nakonec podíleli přispěním částky 300 Kč na dítě. Na pikniku se podílelo mnoho lidí - např. zapůjčením aparatury pro hudbu, donáškou jídla na ochutnání, pomoc s úklidem po celé akci, focením."

Výlet do zoo i výroba svíček

Nedávno jsme navštívili jiný z podpořených projektů – komunitní mateřskou školku, která využívá prvky z Montessori výuky a přes léto organizuje pro děti příměstské tábory. Díky grantu mohou do táborů zapojit i děti z Ukrajiny, kterým se věnují ukrajinsky a česky mluvící lektorky. Ten den byly děti právě na společném výletě v zoo, kde si vyzkoušely i výrobu svíček a koupelových solí. Děti se učí česky (a jde jim to prý velmi rychle), mají hezký program a jejich maminky se mohou přes den věnovat práci.

Spolek stará škola uspořádal benefici pro Ukrajinu

Ve Vraném nad Vltavou každoročně pořádají benefici. Dlouhá léta ji spolek Stará škola pořádal sám na sebe, protože budova bývalé školy i zahrádka potřebovaly celou řadu oprav. Letos však bylo všechno jinak. Po začátku války na Ukrajině se svolala výjimečná schůzka, kde paní Miroslava, rodilá Ukrajinka bydlící v obci již více než 20 let, představila svůj pohled na situaci a komunita okolo Staré školy se rozhodla letošní benefici zaměřit na podporu Ukrajiny. Do Vraného se od té chvíle přistěhovalo více než 70 uprchlíků, kteří bydlí jak v hromadném ubytování, tak i v rodinách. Ve Staré škole otevřeli zdarma své aktivity pro děti i dospělé nově příchozím a rozhodli se je zapojit i do přípravy benefice. Dvě rodiny přislíbily nachystat občerstvení. Překvapením pro pořadatele bylo, když na akci přišla paní s dalšími pirožkami a houbovými bliny. O akci věděla z doslechu a chtěla svými pokrmy poděkovat za vstřícný postoj obyvatel, kteří nově příchozím pomáhají v prvních krůčkách ve Vraném. Na pódiu zazpívala také Ljubov Plavska, která našla útočiště v Praze, kde se propojila s místními muzikanty. Během benefice se podařilo vybrat 15 383 Kč, které poslali organizaci Ukrajinsko Evropská Perspektiva (UEP).

"Projekt Benefice pro Starou školu 2022 byla jednorázová akce, podle nás ale s dlouhodobými pozitivními dopady. Věříme (a víme), že na ní bylo navázáno mnoho nových kontaktů a spojení, které do budoucna určitě přinesou nové možnosti integrace ukrajinských příchozích do komunitního života a promítnou se do dlouhodobé mise Staré školy, kterou je spojovat a rozšiřovat komunitu."

Zaujali jsme vás? Pracujete na podobném projektu a rádi byste se přihlásili o podporu? Prostudujte si víc na tomto odkazu, náš program stále běží.

Rádi byste pomohli, ale nemáte nápad na konkrétní podobu pomoci? Podívejte se pro inspiraci na již podpořené projekty.

Za podporu programu děkujeme společnosti Seznam.cz, Nadaci Kooperativa, České spořitelně a Bader Philantrophies.