Dobro-druhy spojuje zájem o své okolí a chuť pomáhat

Útulna pro turisty v Rychlebských horách, nová zvonička nebo benefice pro nemocné kamarády. To jsou projekty, které v minulém roce zorganizovali děti a studenti podpoření v našem pogramu Dobro-druzi, o kterém mluví v následujícím rozhovoru manažerka programu Vendula Humlová.

O čem jsou Dobro-druzi?

V Dobro-druzích se snažíme podpořit děti a mladé lidi v aktivitách ve prospěch druhých, svého okolí i přírody. Prostřednictvím jejich příběhů pak chceme inspirovat další. Podstatné je, aby aktivita zůstala převážně na nich a mohli vzít projekt za svůj. Už dvanáctileté holky a kluci toho zvládnou víc, než si dokážeme představit, jen je potřeba jim věřit a nechat dostatek prostoru. Pro nás dospělé někdy může být výzva jim do toho “nekecat”, ale zároveň být připraveni podpořit a pomoct, když je potřeba.

Jak dlouho program běží?

Bude to devět let. Za tu dobu jsme podpořili téměř 3 000 aktivních dětí a mladých lidí.

A jak dlouho se mu věnuješ ty?

Asi tři roky. Do programu jsem vstoupila v době, kterou provázela značná nejistota související s pandemií. Podpořeným týmům situaci komplikovalo zavření škol a omezení společných setkávání, přesto většina vytrvala a jejich plány se podařilo uskutečnit. O rok později se situace opakovala, a tak jsme se snažili program přizpůsobit. Neběžel v klasické podobě, ale vyzkoušeli jsme podporu formou malých dvoutisícových grantů. Cílem bylo dostat děti a mladé lidi od obrazovek a udělat něco pěkného pro sebe i pro druhé. Překvapil nás velký zájem, a tak jsme klasický program rozšířili i o tuto formu podpory. V letošním roce je minimální částka, o kterou je možné žádat 3 000 Kč. Maximální možnou částkou je 20 000 Kč.

Jde nějak popsat typ dětí/studentů, který se do Dobro-druhů hlásí? Mají něco společného, rodinné zázemí, adresu?

Na první pohled toho moc společného nemají a je to dobře😊 Moc se mi líbí ta různorodost týmů, ať už z hlediska věku (od dětí druhého stupně základních škol po vysokoškoláky) nebo rozmanitého prostředí, odkud přicházejí. To spektrum je hodně široké. Od Montessori nebo Scio škol přes gymnázia, oborné školy a běžné základky po děti a mladé lidi z dětského domova nebo výchovného ústavu.

Program nemusí jít jen přes školy, přihlásily se třeba kamarádky z Mělníka, které se rozhodly pro obnovu remízku uprostřed polí poblíž místa, kde žijí. Čtrnáctiletý Tomáš zase připravil skvělý program pro nově příchozí děti z Ukrajiny a jejich zlínské vrstevníky. Parta mladých z Vysokých Studnic uspořádala benefiční sousedské odpoledne a výtěžek věnovala na obnovu varhan v místním kostele. To, co naopak jednotlivé týmy spojuje, je zájem o své okolí a chuť pomáhat.

Co vede Dobro-druhy k tomu, že chtějí pomáhat?

Motivace je různá, někdy za přihlášením do programu stojí silný osobní příběh jako v případě Davida a jeho spolužaček z Olomouce. Ti se rozhodli uspořádat benefiční zábavně – vzdělávací večer jako vzpomínku na kamarádku Anežku, která zemřela na onkologické onemocnění. Výtěže akce „Od Anežky pro Lily“ byl určen malé holčičce, která onemocněla leukémií. Rádi by podobnou akci pořádali každoročně, výtěžek bude určen vždy jinému dítěti. Jindy je prvním impulzem náhoda. Tak tomu bylo u žáků ze školního parlamentu v Dolním Žandově. Do školy přišla nabídka knih z pozůstalosti. Ta odstartovala nápad vyhlásit sbírku knih, které Dobro-druzi následně nabízeli k prodeji. Výtěžek putoval vrstevníkovi Radkovi s nemocí motýlích křídel. Oba týmy byly velmi úspěšné a pro příjemce pomoci vybraly téměř sto tisíc korun.

Přichází děti s konkrétním projektem nebo prostě chtějí pomoci a na workshopu, který pro každý tým pořádáte, si teprve definují jak?

To se zase hodně liší napříč jednotlivými týmy. Některé z nich už mají celkem jasný obrys, jak by měla akce vypadat. Na workshopu dostanou prostor si to ujasnit, věnujeme se více detailům a tým odchází s konkrétními úkoly pro jednotlivé členy. Na škodu není ani to, když si na začátku nejsou jistí, jak svůj záměr uchopit. Prostřednictvím workshopu se mohou inspirovat příběhy jiných Dobro-druhů, probíráme různé možnosti a postupně se dostaneme k plánování akce.
Workshop má základní strukturu, ale ve výsledku je každý jiný, protože ho přizpůsobujeme jednotlivým skupinám s ohledem na věk, zázemí i pokročilost týmů.

Co si z programu odnáší?

Na setkání Dobro-druhů, kde se sejdou týmy napříč Českou republikou, nejvíc rezonují dvě věci. Získané zkušenosti a radost, kterou jim pořádání akce přineslo. Pro většinu z nich účastí v programu aktivity nekončí, ale naopak začínají. Přes 90 procent z nich chce pokračovat.

Na jaký tým ty vzpomínáš nejraději?

Je těžké vybrat jen jeden. Napadají mě dva póly. Skvělé týmy z naprosto odlišného prostředí. Oba ale spojuje velké nasazení i nadšení. Spolužáci ze základní školy Montessori ve Vápenné, kteří se několik měsíců věnovali obnově místa, kde se kdysi nacházela vesnice. Obnovili tam pramen, postavili zvoničku a útulnu pro turisty. K jejímu slavnostnímu otevření uspořádali festival s hudebním programem, tvořivými dílnami a divadlem, ve kterém sami účinkovali. Jejich akce byla velmi úspěšná, na festival v Rychlebských horách dorazilo okolo 250 lidí. V tom druhém se zase parta romských holek a kluků z Budišova nad Budišovkou rozhodla uspořádat soutěž pěvecko-tanečních talentů. Na akci „Budišov star“ dorazili účastníci z širokého okolí, vystoupení měla vysokou úroveň a sál téměř praskal ve švech. Výtěžek benefice věnovali Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek.

Zaujali jsme vás? Víte o akčních dětech nebo studentech? Podívejte se na stránky našeho programu a přečtěte si víc.