Program Místo, kde žijeme účastníkům ukázal základy fundraisingu

O víkendu 21. a 22. listopadu jsme v ekospolku Vespolek u Jindřichova Hradce zorganizovali už druhý seminář pro týmy podpořených obcí v rámci programu Místo, kde žijeme. Tématem semináře byl fundraising, neboli hledání zdrojů. Účastníci a účastnice semináře si pod vedením lektorek vypracovali základy svých fundraisingových plánů a začali přemýšlet o tom, koho pro svůj projekt nadchnout a následně je do něho zapojit.

Zdroje, které podpořené projekty potřebují, nejsou jen finance, ale i materiální pomoc (výpůjčka stavebních strojů, darování zeminy, dřeva apod.) a lidé – jejich energie, čas a ochota se do projektu ve své obci zapojit. Každý má jiné schopnosti, prostředky, ale i časovou kapacitu, ale jak zpíval Werich ve své slavné písni, „ten dělá to a ten zase tohle a společně toho udělají dost“. Jen díky zapojení co největšího počtu jednotlivců, firem, spolků a sdružení, mohou být jednotlivé projekty úspěšné a vytvořit místo v obci, kde se bude dobře žít.

O tom, že jde využít a získat na svoji stranu různorodé firmy, ale i jednotlivce se týmy přesvědčily na návštěvě malé jihočeské obce Strmilov. Strmilovští občané a občanky se více jak před rokem společně zapojili do vzniku multifukčního parku U.Koule, který poskytuje využití pro všechny generace tamních obyvatel a obyvatelek. Strmilov byl jednou z pětice podpořených obcí v minulém ročníku našeho programu a stal se tak dobrou praxí pro letošní podpořené. Ti odjížděli ze Strmilova nadšení a plní optimismu, že plánování s veřejností je tím správným směrem, jak svou obec rozvíjet.

Kromě návštěvy Strmilova se účastníci a účastnice semináře seznámili s teorií „jak na fundraising“, ale nacvičili si i praktické dovednosti, jak oslovit dárce po telefonu nebo při osobní schůzce.

Cílem našich programů je rozvoj sousedských vztahů a komunitního života, a proto tuto složku zahrnujeme jako nedílnou součást našich seminářů. Sobotní večer se nesl v ryze komunitním duchu – zpívali jsme, hráli hry, popíjeli dobré pití a bavili se 🙂

Parky1

Podpoření v letošním ročníku pocházejí z různých koutů Čech a Moravy a námi organizované semináře se tak stávají jednou z mála příležitostí, jak se týmy mohou setkat a sdílet mezi sebou své dosavadní zkušenosti s realizací projektů. Příští seminář se bude konat v březnu a do té doby všechny podpořené obce budou mít za sebou plánovací setkání s veřejností. O tom, co se na plánovacích setkání plánuje, napíšeme zase příště!

Více fotografií z fundraisingového semináře naleznete na FB profilu našeho programu Místo, kde žijeme, skrze který podporujeme ty, kteří chtějí propojit místní lidi, firmy a instituce a společně upravit nějaké konkrétní veřejné prostranství, ať už jde o park, náves, náměstí či třeba malý zarostlý plácek. Generálním partnerem programu je NET4GAS, s.r.o., partnerem je skupina Hornbach

Více o podpořených projektech najdete také na naší mapě..