Místo, kde žijeme

Program pro ty, kteří propojují místní lidi, firmy a instituce a společně upravují konkrétní veřejné prostranství, ať už jde o park, náves, náměstí či třeba malý zarostlý plácek.

Chceme pomoci proměnám takových míst, které se stávají základnou pro další setkávání a pomůžou k tomu, že vaše okolí ožije. Pomůžeme vám začít, ale hodně toho bude na vás!
Chceme vás podpořit, abyste přeměnili konkrétní veřejný prostor dle potřeb veřejnosti. Abyste spolupracovali s různými lidmi z různých sfér veřejného života, vytvořili prostor pro diskusi, umožnili lidem zapojit se do života obce a prohloubili vztah lidí k místu, kde žijí.
CO NABÍZÍME
— 300 000 Kč na plánování a obnovu/výstavbu veřejného prostranství
— odborného konzultanta/konzultantku, který/á je vaším průvodcem/průvodkyní v průběhu přípravy a plánování i při samotné proměně veřejného prostranství
— účast na třech odborných seminářích, tematicky vycházejících z průběhu projektů (plánování proměny s veřejností, získávání místních zdrojů a stavba s dobrovolníky)
KOMU JE PROGRAM URČENÝ
Nestátním neziskovým organizacím (NNO), příspěvkovým organizacím (PO), účelovým zařízením církví (ÚZC) a obcím do 2 000 obyvatel. V obcích a městech nad 2 000 obyvatel musí být nositelem projektu NNO/PO/ÚZC (obec či město jsou tedy partnerem projektu).

Pavla Jenková

programová manažerka

pavla.jenkova@nadacevia.cz

Vladimír Mikeš

programový manažer

vladimir.mikes@nadacevia.cz

Právě probíhá 11. ročník programu, do kterého se již nelze přihlásit.
Vyhlášení dalšího ročníku plánujeme na rok 2019.
59 % české populace uvádí, že ve společnosti převládá nezájem a nevraživost. 39 % lidí se s nikým nenavštěvuje. Váš dar to může změnit. Podpořte s námi skvělé starosty a obce, kde to žije.

Díky Vašemu daru se mají možnost rozvíjet celé obce. Darováním se stáváte součástí systémové změny v Česku. V programu Živá komunita pracujeme s aktivními skupinkami lidí, které do dění v komunitě zvou své okolí. Místo, kde žijeme vtahuje do hry celou obec.
Dvouletý program Místo, kde žijeme pracuje dlouhododobě s celou obcí, umožňuje starostům a týmům místních naplánovat spolu s ostatními občany, co a jak by chtěli společně změnit a následně změnu uskutečnit.
S každou obcí, která projde přibývá v Česku sebevědomějších a soběstačnějších míst, kde se lidé skutečně zajímají o to, jak zlepšit své okolí a staví tak základy svobodnější společnosti.
Pojďte s námi cestou dlouhodobé proměny naší země a darujte lidem v programu Místo, kde žijeme.
Darovat nyní
Pokud vás zajímají možnosti strategičtější spolupráce, ozvěte se nám do fundraisingu na fundraising@nadacevia.cz.
V Nadaci Via už 20 let usilujeme o to, aby bylo v Česku více lidí, kteří pečují o své okolí a více lidí, kteří darují druhým. Jsme nezávislá česká nadace. Nečerpáme peníze z evropských ani státních fondů, finance získáváme výhradně od individuálních dárců, firem, nadací a z výnosů nadačního jmění.
ZA FINANČNÍ PODPORU DĚKUJEME

Marka Bednar
Martin Kulík

a další individuální dárci

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Ves, kde se skepse mění v život

Markoušovice jsou malá ves nedaleko Trutnova. Do roku 1981 fungovaly samostatně, pak se ale staly součástí jiné obce, Velkých Svatoňovic, což vedlo k umrtvení spousty věcí včetně komunitního života. Obyvatelé se už neměli kde scházet, sousedské […]

Čtěte více ...

PROJEKTY Z ROKU 2017
Krásno (Karlovarský kraj)

Mladí občané, z.s. – spolek

Místním chybí ve městě Krásno venkovní prostor pro konání malých i velkých akcí, setkávání napříč generacemi a prostor pro relaxaci. Tímto místem bude městský park s renesanční zvonicí, který si místní chtějí citlivě upravit s ohledem na sousední novorománský kostel a bývalý hřbitov. Projekt společné obnovy parku má za cíl propojit místní spolky, ale také mladou a starší generaci místních občanů.

Hajnice (Královéhradecký kraj)

místní část Horní Žďár (okres Trutnov)

V obci Horní Žďár sice chybí místo pro setkávání, nechybí však nadšení pro propojení starousedlíků a nových obyvatel, úcta k historii a hledání moderního, ale zároveň tradičního využití veřejného prostoru na základě společné diskuse. Místní proto chtějí přetvořit prostor pro mezigenerační setkávání v centru obce.

Olomouc (Olomoucký kraj)

městská část Řepčín (okres Olomouc)

Projekt chce navázat na tradici setkávaní městských částí Řepčín a Hejčín, místní obyvatelé přišli s postupnou zástavbou o všechna místa k tomu určená. Místní chtějí upravit plochu parčíku na pokojné, bezpečné a přírodní místo, kde se konají kulturní akce.

Projekt jsme podpořili částkou 300 000 Kč a další podporou.

Město Rabí (Plzeňský kraj)

obec Čepice (okres Klatovy)

Místní chtějí pomocí projektu vybudovat na okraji vesnice nejen prostor pro sportovní a kulturní vyžití i mimo letní turistickou sezonu, ale rádi by do dění zapojili co nejvíce místních obyvatel. Společným plánováním chtějí přijít na to, co lidé na tomto místě opravdu chtějí – a pak prostor společnými silami proměnit.

Bášť (Středočeský kraj)

(okres Praha – východ)

Obec se nachází nedaleko hlavního města a během posledních let se velmi rychle rozrostla o novou zástavbu rodinných domů. V obci chybí klidné a bezpečné místo pro setkávání a sportovní aktivity. Projekt má za cíl především zapojit nové obyvatele do dění v obci, aby společně přeměnili část veřejného prostoru.

Projekt jsme podpořili částkou 300 000 Kč a další podporou.

Obec Světlá Hora (Moravskoslezský kraj)

místní část Suchá Rudná (okres Bruntál)

Projekt bude realizován v místní části Suchá Rudná, kde chybí vhodný prostor pro společenská setkání. Místní by ve středu obce chtěli vybudovat důstojný prostor pro setkávání stálých obyvatel s chataři a chalupáři, odpočívadlo pro turisty a cyklisty, které by mohlo sloužit mimo jiné i dětem.

Projekt jsme podpořili částkou 300 000 Kč a další podporou.

Obec Josefov (Karlovarský kraj)

(okres Sokolov)

V obci se nenachází pošta, prodejna, škola, komunitní centrum, sportovní hřiště ani jiný prostor k setkávání občanů. Jediné místo, kde se mohou lidi setkávat je plocha za obecním úřadem v centru obce. Projekt má pomoci nejen toto místo upravit, ale i také propojit starousedlíky, novousedlíky a lidi napříč generacemi.

Projekt jsme podpořili částkou 300 000 Kč a další podporou.

Obec Olšovec (Olomoucký kraj)

(okres Přerov)

Obec je krásně upravená a život v ní poklidný, bohužel zde ale chybí v centru obce místo, kde by se místní mohli setkávat a společně trávit volný čas. Obnova části návsi má za cíl nejen oživit centrum obce, ale spojit místní obyvatele i spolky.