Místo, kde žijeme

Vzdělávací semináře nabízí Nadace Via především svým grantistům, a v případě nenaplnění kapacity i dalším zájemcům, kteří se zajímají o dění ve své komunitě.

AKTUÁLNÍ SEMINÁŘE A SETKÁNÍ

Semináře KRAJINA JE TAKY SOUSED a JAK NA SOUSEDSKÉ PROJEKTY je možné zrealizovat i přímo u vás. Pokud se chopíte role organizátora a najdete u vás alespoň 10 zájemců, přijedeme za vámi. V případě zájmu se nám ozvěte na mail: mistokdezijeme@nadacevia.cz

PR SEMINÁŘ: JAK NA KOMUNIKACI MÍSTNÍCH PROJEKTŮ

neděle 27. 11. 2022 (9:00 – 16:00), online

Jednodenní seminář, kde se spolu podíváme na základy toho, jak komunikovat s novináři, médii a veřejností. Budeme se věnovat tématům:

• Jak zaujmout novináře a dostat vaše téma do médií
  • Jak psát a proč ne/posílat tiskovou zprávu
  • Jak přemýšlet o propagaci vaší akce/spolku strategicky
  • Specifika jednotlivých sociálních sítí a jak (a proč) s nimi pracovat
  • Jak zaujmout na sociálních sítích a proč investovat do reklamy
  • Úskalí placené reklamy
  • Základní grafické tipy

V rámci účasti máte možnost získat zpětnou vazbu na vaši tiskovou zprávu a na profil vašeho projektu/spolku (na jakékoli sociální síti). Určeno lidem, kteří se věnují sousedským aktivitám v místě, kde žijí, a v jejich komunikaci jsou spíše na začátku.

Seminář je zdarma. Seminář má omezenou kapacitu, a z toho důvodu probíhá výběr účastníků.

ONLINE SETKÁNÍ: SkoroNAkafe s Helenou a Aničkou

čtvrtek 1. 12. 2022, 19.30 – 21.00, online

Připojte se a načerpejte inspiraci k začleňování nově příchozích z Ukrajiny na lokální úrovni. Podělte se vzájemně o výzvy, které vás při vašich aktivitách potkávají. Budeme se společně bavit o tom, co funguje, co se nedaří a jak se příchod ukrajinských uprchlíků odrazil v náladě mezi vašimi sousedy.

O setkání: SkoroNAkafe je jedinečná příležitost, jak se propojit s lidmi ze všech koutů republiky a vyměnit si know-how v oblasti, která je pro mnoho z nás zcela nová.

Po vyplnění krátké přihlášky vám zašleme link na ZOOM (platforma, na které setkání proběhne). Za Nadaci Via se bude těšit Helena Masníková a Anna Pedretti.

ONLINE SETKÁNÍ: Zelené SkoroNAkafe s Klárou /série/

Středa 18. 1. 2023, 20.00 – 22.00, online na téma:  Jak začít pomáhat krajině, co mohu udělat u sebe doma?

Úterý 21. 2. 2023, 20.00 – 22.00, online na téma: Může i zastavěné území v mé obci přispívat ke zlepšení stavu krajiny?

Pondělí 20. 3. 2023, 20.00 – 22.00, online na téma: Vesnice uprostřed polí aneb jak zlepšit hospodaření na zemědělských pozemcích

Zajímá vás, jak přispět ke zlepšení krajiny v místě, kde žijete? Potřebujete konkrétní tipy, jak ve svém okolí s něčím začítChtěli byste se seznámit s podobně naladěnými lidmi?

Přihlaste se na náš seriál tří večerních online setkání, která se věnují zlepšování stavu krajiny u vás doma, ve vaší obci i v jejím okolí. Je možné se zúčastnit všech tří, nebo třeba jen jednoho večera, jednotlivá setkání spolu sice tematicky souvisí, ale přímo na sebe nenavazují. Jedná se vlastně o krátké semináře, jejichž obsah bude vycházet z publikace Naše krajina. Bude ale i prostor pro vzájemné sdílení zkušeností účastníků.

Po vyplnění krátké přihlášky vám zašleme link na ZOOM (platforma, na které setkání proběhne). Za Nadaci Via se bude těšit Klára Dušková

PROBĚHLÉ SEMINÁŘE

SEMINÁŘ: KRAJINA JE TAKY SOUSED

sobota 19. 11. 2022 (9:30–⁠17:00), Olomouc

• Máte chuť porozumět fungování krajiny kolem vás, a díky tomu ji začít i trochu jinak vnímat?
  • Rádi byste získali argumenty, jak k projektům v krajině přitáhnout sousedy nebo třeba vedení obce?
  • Chcete prozkoumat svou obec a odnést si domů konkrétní tipy na nové sousedské projekty přímo ve vašem okolí?

Pokud jste třikrát pokývali hlavou, je tento seminář i pro vás!

Seminář je rozdělen do dvou hlavních částí – v dopoledním bloku si budeme povídat o tom, jak krajina funguje, jaké jsou její hlavní problémy a co můžeme udělat pro to, aby se nám v ní žilo lépe. Věnovat se budeme i zastavěným územím obcí a měst. V odpolední části se každý z účastníků zaměří s podporou lektorky přímo na svoji obec a domů si tak odnese materiály, které může ve svém sousedství sdílet a přetavit je v nový projekt.

Seminář je určen všem, kteří mají o problematiku krajiny zájem (a zatím toho o ní moc neví) a chtěli by se v této oblasti pustit do sousedských projektů, případně už s podobnými aktivitami nedávno začali.

Obsah semináře vychází z publikace Naše krajina.

Seminář je zdarma. Účastníci si hradí cestu na seminář a oběd, během dne bude zajištěno drobné občerstvení. Seminář má omezenou kapacitu, a z toho důvodu probíhá výběr účastníků. Je nutné si přinést vlastní notebook.

SEMINÁŘ: JAK NA SOUSEDSKÉ PROJEKTY

pondělí 24.10., středa 2.11. a středa 9.11, (vždy 19.30 – 21.30), online

Chcete zjistit, co je potřeba pro vytváření funkční místní komunity?
Chcete se inspirovat, jak přitáhnout více lidí ze sousedství na vaše aktivity?
Chcete se podívat “na zoubek” vašim aktivitám i s ohledem na místní zdroje?

Během semináře se zaměříme na to, jak z myšlenky udělat projekt, který reaguje na potřeby a zdroje místní komunity. Určeno všem, kteří jsou v komunitních aktivitách ve svém sousedství na začátku (mají za sebou alespoň 1 zrealizovanou aktivitu) a potřebují si srovnat v hlavě, co a jakým způsobem chtějí ve své komunitě dělat dál, aby se stávala více funkční.

Seminář je zdarma a je rozdělen do tří částí, které na sebe navazují. Je nutné se zúčastnit všech částí. Seminář má omezenou kapacitu, a z toho důvodu probíhá výběr účastníků.

Lektorky:

SEMINÁŘ: JAK NA LOKÁLNÍ FUNDRAISING

sobota 8. 10. 2022 (9:00 – 17:00), online

• Řešíte, jakým způsobem získat finance na vaše sousedské aktivity?
  • Napadlo vás někdy, že můžete zkusit žádat nejen o peníze, ale i o služby a produkty?
  • Chtěli byste využívat dárcovský potenciál místních firem a jednotlivců?
  • Přemýšlíte, jakým způsobem žádat o dar, aby to fungovalo?

V jednodenním semináři vám představíme rozmanitou škálu nástrojů a aktivit, které fundraising nabízí mimo sféru dotací a grantů. Seminář je určený zejména pro ty z vás, kteří s fundraisingem začínají a realizují své aktivity na lokální úrovni.

Seminář je zdarma.

Seminář má omezenou kapacitu, a z toho důvodu probíhá výběr účastníků.

SEMINÁŘ: TÝMOVÁ SPOLUPRÁCE

6. – 8. 5. 2022, Brno (pátek 6. 5. 17:00 – 20:00, sobota 7. 5. 9:00 – 18:30, neděle 8. 5. 9:00 – 14:00)

• Pracujete s týmem lidí?
  • Máte pocit, že ne všichni v týmu do toho jdou naplno?
  • Že váš tým není dostatečně efektivní?
  • Hledáte způsoby, jak zapojit ostatní ve vaší komunitě? Máte problémy s delegováním?
  • Dochází vám občas motivace a ztrácíte smysl toho, co děláte?

Během dvou a půl denního semináře se podíváme na to, jak fungují týmy. Zaměříme se na to, co spolupráci podporuje a co tolik ne, co pomáhá při motivaci a jak vytvořit tým, v němž se navzájem podporujeme a všichni si v něm můžeme vytvořit svoje místo. Kromě teorie se zaměříme i na vaše konkrétní zkušenosti a společně budeme hledat odpovědi a tipy, které se dají využít přímo v praxi.

Slovy účastnice: “Velmi cenná pro mě byla mimo jiné analýza rolí či funkcí, které je třeba zastávat a plnit v každém dobře fungujícím týmu. Na to si vzpomenu často a pak přesně vím, kde nás tlačí bota, ale také je hezké objevovat skryté možnosti členů mého týmu hrát právě tyto chybějící role. Seminář sestával ze spousty zajímavých a zábavných aktivit, takže se člověk rozhodně nenudil a při té zábavě se ještě poučil. Veledůležité pro mě bylo sdílení zážitků, úspěchů i potíží s ostatními – i po roce se mi vracejí některé rozhovory a tváře seminaristů, když se potýkám s novými výzvami v různých komunitních akcích – a říkám si: Aha, pozor, tohle už jsi někde slyšela, tohle už někdo zažil. A to přináší potřebnou útěchu, potvrzení nebo alarm.”
Klára Fidlerová, spolek Čáslavské dvorky

Seminář je zdarma. Účastníci si hradí cestu na seminář, ubytování a stravu. Během dne bude zajištěno drobné občerstvení. Je možné si požádat o cestovní grant, který přispěje k pokrytí nákladů spojených s cestou a ubytováním.

Seminář má omezenou kapacitu a z toho důvodu probíhá výběr účastníků.

V případě, že by s ohledem na daná vládní nařízení nebylo možné uskutečnit seminář naživo, proběhne ve stejném termínu online.

Monika Skopalová

Má za sebou studia médií, žurnalistiky a genderu. Než před 5 lety zakotvila v nezisku, který je jejímu srdci nejblíž, vyzkoušela si pár let v reklamní branži a nějakou dobu bojovala za práva žen na Úřadu vlády.

V Nadaci Via se už 3 roky stará o všechny sociální sítě, školí základy Canvy, koketuje se zrcadlovkou a píše ViaCafé – nadační newsletter, k jehož odběru se můžete přihlásit TADY

Když zrovna nic nepíše, věnuje se homeopatii a bylinkám.

Hana Morávková

Hana vystudovala pražskou VŠE a od té doby se věnuje marketingu a PR. Vedla marketingové oddělení Městských divadel pražských a v prostředí kulturních a neziskových organizací se pohybuje přes 20 let. Má ráda film a knihy a obdivuje ty, kteří mění svět, ve kterém žijí, k lepšímu.

Klára Dušková

Vystudovala obor Inženýrství životního prostředí na stavební fakultě ČVUT v Praze. Poté přes 10 let pracovala v projekční vodohospodářské firmě, kde se zabývala hlavně zpracováním studií, vodohospodářských plánů a hydrologických modelů. Je autorizovanou inženýrkou pro stavby vodního hospodářství a krajinného inženýrství. Nyní se v Nadaci Via podílí na komunitním programu Místo, kde žijeme, na starost má zejména téma krajiny. Snaží se lidem ukázat cesty, jak se mohou formou sousedských aktivit podílet na zlepšování stavu našeho prostředí.

Lenka Dušková

Je asistentkou na Katedře rozvojových a environmentálních studií (Univerzita Palackého v Olomouci). Vystudovala obor politologie, zabývá se tématy „conflict sensitive development“, využívání technik mediace a facilitace v projektovém řízení v nestabilních a transformujících se regionech, metodami participativního kvalitativního výzkumu a jejich specifikům v rozvojovém výzkumu, v evaluaci rozvojových intervencí či procesů utváření komunit. Dále se angažuje jako lektorka a konzultantka v oblasti participativního komunitního mapování, transformace konfliktů či neformálního vzdělávání (mládeže). Důraz klade zejména na participativní přístupy a využívání dialogu při mapování možností a hledání řešení. V minulosti se také věnovala spolupráci na projektech „youth-led local developement“ jak v České republice, tak v regionu Střední a Východní Evropy, Balkánu či jinde ve světě. S Nadací VIA spolupracuje od roku 2016.

Petra Vymětalíková

Vystudovala mezinárodní rozvojová studia v Olomouci. Už během studia se ponořila do neformálního vzdělávání a lektorovala workshopy a semináře zaměřená na různá společensky aktuální témata, oblast dobrovolnictví apod. Léta se pohybuje převážně v neziskovém sektoru a má bohaté zkušenosti z celého projektového cyklu. Aktivně se zapojuje do organizace drobných i větších sousedských akcí. Zajímá ji téma funkčních komunit a zapojování veřejnosti do dění v obci. V Nadaci Via vedla mezinárodní program na podporu místních komunitních lídrů. Nyní se podílí na komunitních programech Živá komunita a Místo, kde žijeme.

Jana Bukvová

Přes 15 let se věnuje fundraisingu a péči o dárce. Jana má zkušenosti z malé dobrovolné organizace, má za sebou pořádání dobročinných plesů, aukcí, peer to peer výzev a spolupráci s lokálními dárci. Zkušenosti s firemním a velkými individuálními dárci získávala v Nadaci Via. Na rok si odskočila do hudební produkce, aby se pak vrátila k základům fundraisingu do Vzdělávacího centra TEREZA, kde se také věnovala marketingu. Dnes je na mateřské dovolené a je zakladatelkou nadačního fondu na podporu žijících umělců Luc Art Fund.

Monika Novosádová

Ráda kombinuje různé přístupy, od sociální práce přes koučink a psychoterapii k neformálnímu vzdělávání. Provádí organizace i týmy vzdělávacími, rozvojovými i strategickými procesy. Kromě práce s mládeží se dlouhodobě věnuje i podpoře rozvoje komunit. Má výcvik v tanečně-pohybové psychoterapii. V současnosti studuje supervizi v sociálních a zdravotnických zařízeních na FHS UK v Praze. Je členkou Asociace neformálního vzdělávání. Je spoluautorkou několika publikací, např. Slabikáře neformálního vzdělávání.

Hana Morávková

V marketingu a PR se pohybuje víc než patnáct let. Má zkušenosti z byznisu, velkých kulturních
institucí i malých spolků.