Místo, kde žijeme

Podporujeme aktivní lidi, kteří chtějí změnit k lepšímu místo, kde žijí. Naším cílem je, aby se lidé více zajímali o veřejný prostor, podíleli se na zlepšování sousedských vztahů, navzájem si důvěřovali, přispívali k soběstačnosti místních společenství a vytvářeli si hlubší vztah ke krajině.

Rádi podpoříme lidi, kteří budou do komunitních projektů postupně zapojovat své nové sousedy z Ukrajiny.

Ať už bydlíte na malé vesnici nebo ve městě, určitě chcete žít na hezkém místě a udržovat dobré vztahy se sousedy. A my vám v tom můžeme nejen poradit, ale i finančně podpořit váš konkrétní nápad.

JAKÉ PROJEKTY PODPOŘÍME

Postavte nebo vylepšete místo k setkávání

Příklady: Vybudování venkovních nebo vnitřních míst pro společná setkávání se sousedy, vznik komunitních center, komunitních zahrad či sdílených dílen, ohnišť, altánů apod.

Pečujte společně o krajinu a životní prostředí

Příklady: Sousedská výsadba alejí, společná obnova remízků, tvorba tůní a další možná opatření ke zlepšení krajiny kolem nás

Potkejte své sousedy

Příklady: Pořádání sousedských setkávání a slavností; pořádání nekomerčních kulturních akcí, do jejichž přípravy se zapojí i místní lidé, komentované procházky

Starejte se o místo, kde žijete

Příklady: Obnova drobných památek svépomocí, mapování historie a oživování místních zapomenutých tradic, čištění studánek, úklid ve veřejném prostoru, ošetření stromů, úprava zanedbaných míst, revitalizace parků, kosení luk, naučné stezky a informační tabule apod.

Konzultace a studie, poradenství, společné plánování

Příklady: Společná plánování úprav v obci, veřejné ankety, besedy a konzultace s odborníky, pořízení odborných podkladů pro vaše komunitní aktivity apod.

Když úřady nefungují tak, jak mají

Příklady: Ve vašem okolí se chystá problematická stavba, zřízení skládky, má dojít ke zbourání cenné historické budovy či k vykácení zeleně apod. Zorganizovali jste petici, máte podporu sousedů, ale potřebovali byste odbornou pomoc, která stojí peníze. Žádat si můžete na plánování a organizaci informačních kampaní k vaší kauze, na odborné posudky, poradenství a konzultace, petiční akce, organizaci místních referend, právní služby, náklady spojené se soudními spory a další.

Ať už budete žádat na cokoli z výše uvedeného, myslete na to, že projekt by měl:

• přispět ke zlepšení místních vztahů mezi sousedy (starousedlíky i přistěhovalci);
  • zvýšit důvěru mezi sousedy;
  • zlepšit kvalitu života lidí ve vaší obci, městě;
  • být v souladu s životním prostředím.

Svůj nápad od začátku plánujte s dalšími lidmi ve vašem okolí a vaši místní komunitu zapojujte do všech fází projektu. Podporujeme pouze projekty, které mají lokální a nekomerční charakter.

MÁTE NÁPAD, KTERÝ CHCETE PŘIHLÁSIT?

Nebo si nejste jistí, že váš nápad zapadá? Vyplňte náš krátký dotazník a my se vám ozveme.

KDO MŮŽE ŽÁDAT O PODPORU?

Oprávněnými žadateli jsou neformální skupiny alespoň tří lidí, místní neziskové organizace založené na dobrovolnické práci a další organizace podporující komunitní život, jako jsou školy, knihovny, příspěvkové organizace obcí, farní charity apod.

KDY JE MOŽNÉ ŽÁDAT O PODPORU?

Program je vyhlášen po celý rok do vyčerpání finančních prostředků, neexistují žádné uzávěrky. Umíme vás podpořit v různých fázích projektu, např. už ve chvíli, kdy byste chtěli ověřit, jestli bude mít váš nápad u lidí odezvu, nebo byste jej rádi lépe připravili s nějakým odborníkem. Vstupní dotazník vyplňte, pokud už máte projekt vymyšlený a naplánovaný, ale klidně už tehdy, kdy máte pouze první nápad. Ozvěte se i v případě, že chcete do vašeho probíhajícího projektu zapojit lidi formou dárcovské kampaně, a chtěli byste od nás získat zdvojnásobení výtěžku.

TYPY PODPORY

Nabízíme podporu přímo na míru vašim nápadům. Možnosti finanční podpory jsou následující:

Grant na sousedské aktivity a podporu komunitního života až do výše 100 000 Kč. Téma vašeho projektu může být libovolné, můžete se inspirovat třeba příklady uvedenými výše. Automaticky získáte možnost zřízení kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobení vybrané částky až do výše 20 000 Kč a další výhody.

Rychlý grant na obranu veřejného zájmu ve vaší komunitě až do výše 40 000 Kč. O ten můžete žádat v případě, že vám jde o rychlé zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů a zahájení otevřené věcné diskuse o palčivých tématech veřejného zájmu v konkrétních lokálních kauzách. Automaticky získáte možnost zřízení kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobení vybrané částky až do výše 20 000 Kč a další výhody.

Malý grant do 20 000 Kč na menší sousedské aktivity nebo na přípravné práce k větším projektům. Příspěvek na odborné konzultace, studie, plánovací setkání, osvětové akce. Nemusí jít nutně o ucelený projekt, ale např. o činnosti potřebné k nastartování většího záměru. Žádosti musí tematicky zapadat do programu.

Zřízení kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobení vybrané částky až do výše 20 000 Kč. O tuto možnost můžete nově požádat samostatně, bez ohledu na to, zda vám běží podpořený projekt z našeho programu. Tato forma podpory vám pomůže ověřit, zda má váš nápad podporu sousedů a dalších místních lidí. I nadále platí, že na tento bonus mají nárok všechny podpořené projekty z tohoto programu.

Kromě finanční podpory nabízíme také účast na našich odborných seminářích a síťovacích setkáních. Každý podpořený projekt má také nárok na 5 hodin odborných konzultací k tématům, která se váží k danému projektu.

O podpoře projektů rozhoduje hodnoticí komise na základě kritérií pro jednotlivé typy podpory.

DALŠÍ INFORMACE

Tento program navazuje na dříve vyhlašované programy Živá komunita a Místo, kde žijeme.

O grant na sousedské aktivity a podporu komunitního života až do výše 100 000 Kč můžete požádat také v programu Dokážeme víc s Českou spořitelnou. Podmínkou je aktivní zapojení alespoň jednoho zaměstnance České spořitelny do projektu.

Za finanční podporu děkujeme

Hana a Dalimil Dvořákovi