Jak v malé východočeské vsi začaly tát sousedské ledy

Jak společně změnit místo ve svém okolí tak, aby se s výsledkem všichni ztotožnili? Jak zapojit širokou veřejnost do proměny veřejného prostranství? Níže najdete ukázku toho, jak celý proces probíhá a jak se mu v Nadaci Via snažíme pomáhat. Je ze vsi Markoušovice, jejíž obyvatele jsme podpořili v rámci programu Místo, kde žijeme

Markoušovičtí v sobotu plánovali novou podobu své návsi. Na první plánovací schůzce se sešlo více než 70 obyvatel a obyvatelek této malé obce na Trutnovsku, o které jsme psali už v prosincovém příspěvku. Obec se postupně mění na přátelštější místo k životu.

Lidé se sešli v místní tělocvičně, kterou obklopují tři pozemky – právě nad jejich budoucí podobou obyvatelé a obyvatelky diskutovali. Po příchodu se všichni zapsali do prezenční listiny a zakreslili do mapy Markoušovic, kde bydlí. Markoušovice jsou táhlou obcí, kde se obyvatelé z jednoho konce vesnice neznají s těmi z druhého konce. Řada lidí, kteří bydlí ve stejné vesnici celý život, se tak setkala vůbec poprvé.

_DSC3145

Na proslov starosty Velkých Svatoňovic, pod které Markoušovice spadají, navázal místní historik příspěvkem o minulosti vsi. A pak už následovalo samotné plánování. Práce probíhala v pěti pracovních skupinkách. Jejich úkolem bylo během odpoledne určit, co vše by si prostranství měla zachovat, jakým aktivitám se chtějí obyvatelé na těchto místech věnovat, jaké jsou současné problémy těchto míst, a jaké hodnoty daná místa pro místní obyvatele a obyvatelky mají.

_DSC3152

Právě na takovém setkání se ukazuje, co je to komunitní plánování – jde o plánování, kde hlas každého obyvatele a každé obyvatelky ti druzí poslouchají, kde každý hlas má svou váhu. Nejstaršímu účastníkovi setkání bylo přes osmdesát let, nejmladšímu necelých deset.

_DSC3140

Práci skupin pozorovala architektka, která na základě podnětů od místních zpracuje jeden až tři návrhy na úpravu prostranství. Ty představí na dalším setkání, které proběhne začátkem března, kde bude mít opět kdokoliv ze vsi možnost říct cokoliv.

_DSC3158

Občerstvení od místních maminek a babiček, výstava fotek a dalších relikvií z dlouhé historie obce – to vše patřilo k setkání. Místní děti vytvořily keramické plakety „Náves Markoušovice“, které se prodávaly za dobrovolný příspěvek – každý tak mohl přispět na obnovu návsi, protože všechny vybrané peníze půjdou do rekonstrukce.

_DSC3120

Po třech hodinách intenzivní práce začala taneční zábava. Trvala až do pozdních nočních hodin…

Místní se shodli na tom, že chtějí společně vybudovat místo, kde se budou setkávat a dál rozvíjet sousedské vztahy. 

 

Markoušovice jsou jednou z pěti obcí, které jsme podpořili v rámci komunitního programu Místo, kde žijeme. Nadace Via poskytuje účastníkům programu grant 300 000 korun a provází je celým procesem komunitní proměny místa. Generálním partnerem je NET4Gas, partnerem programu je Hornbach. 

Zdroj úvodní fotografie: trutnovinky.cz