K setkávání může sloužit bývalá fara i staré ohniště

Na Šumpersku vzniká místo k setkávání v prostorách bývalé fary, u Brna k tomuto účelu zase obnovují staré ohniště. Spojit místní může také připomenutí společné historie. Přečtěte si, jak aktivní lidé obnovují zanedbané památky jako je zámek nebo historický dům a oživují svoji obec nebo městskou část prostřednictvím vybudování naučné stezky.

Zub času je nemilosrdný ke všemu a všem a přesto se najdou lidé, kteří dokáží minulost vzít do svých rukou, láskyplně ji oprášit a ještě ji darovat nový kabát. Přečtěte si více o projektech aktivních lidí, které jsme na jaře podpořili v rámci projektu Živá komunita.

Příznačným příkladem toho je i národní dům v Mikulově. Historický dům s barokními sklepy a bohatou minulostí byl po několik desetiletí převážně hostincem. Setkávali se zde lidé napříč generacemi a společenskými vrstvami a právě tady se tvořily příběhy. Od devadesátých let však tento objekt chátral. V roce 2017 byl městem odkoupen a aktuálně se hledá jeho další smysl. Díky iniciativě spolku přátel, kteří se aktivně zapojují do dění města, vzniká přímo v prostorách národního domu inscenace, která by měla znovu nechat oživit tyto příběhy. Práce na divadelním představení a samotná inscenace přiblíží národní dům jeho obyvatelům města, zapojí pamětníky a připraví živnou půdu pro besedy týkající se budoucnosti národního domu a jeho znovu začlenění mezi místní obyvatele.

Janův hrad se probouzí

Již několik let se spolek Živý zámek Toužim z.s snaží oživit Janův hrad, který se nachází v okrese Karlovy Vary. Práce jde bohužel pomalu kvůli velkým nákladům a nedostatku dobrovolníků. Spolek by tedy rád zdejší památku ještě více přiblížil a propojil se zdejšími obyvateli a probudil je k větší aktivitě. „Toužim má dnes zhruba 3 000 obyvatel. Aktivity spolku by měly zasáhnout každého. Dětem snad naše práce, i zámek sám, zůstane jako dědictví. Prozatím budeme rádi, když si přijdou pohrát a prožít nějaký čas venku s rodiči. Mládež a pracující potřebujeme nejvíce vtáhnout do dění. Tato skupina by měla aktivně bojovat o udržení nejcennější památky města a vznik kulturního centra. Senioři – pamětníci najdou místo, kam mohou přijít rozjímat, mohou zde zavzpomínat na doby aktivního života na zámku. Rádi přijmeme jejich rady a zkušenosti,“ říká o projektu předseda spolku Michal Nedvídek. Prvním cílem je vybudování sociálního zařízení, zastřešení podia pro pořádání kulturních akcí a instalace první stálé výstavy v prostorách konírny. Zámek a jeho nádvoří je chráněnou kulturní památkou, která skýtá velký potenciál a byla by velká škoda nepodílet se na jeho obnově.

Prostor bývalé fary znovu slouží jako most mezi lidmi

Aktivní student Tomáš Adamec a skupina jeho přátel a místních občanů se rozhodla zrekonstruovat krásný historický prostor v Moravičanech, jehož prameny sahají až do 14. století. Jde o místnost v objektu bývalé fary, kde je návaznost na kuchyň a sociální zařízení. Místo by mělo sloužit jako prostor setkávání místních občanů a současně i zázemí, kde lidé mohou sdílet své názory a nápady na zlepšení společného soužití v obci. Cílem projektu je zároveň tento prostor zpříjemnit a zútulnit a přinést mu i nějaký přesah. Aktuálně se proto mezi lidmi sbírají historické fotografie Moravičan nebo knížky pro komunitní knihovnu, která by měla být v prostorách zřízena. „Projekt považujeme za velmi důležitý, neboť otevíráme most mezi lidmi s různými zájmy, lidmi různých generací a lidmi, kteří jsou plní různorodých nápadů a myšlenek, jak zlepšit místo, ve kterém žijeme,“ říká o projektu jeden ze zakladatelů Tomáš Adamec.

Kobylnické impérium vrací úder a oživuje staré ohniště

V blízkosti potoka, v přírodě mezi stromy poblíž Kobylnice u Brna, je staré ohniště. Toto místo pamatuje již mnohé táboráky, opékání buřtů a pálení čarodějnic a pro mnohé je to doslova ohnisko vzpomínek z dětství. Město se sice podílí na řadě kulturních akcí, ale bohužel mají spíše sestupnou tendenci, co se účasti týká. I proto se rozhodla parta přátel, kteří si říkají Spolek Kobylnického impéria, obnovit zašlé ohniště a také pro tuhle myšlenku zapálit i ostatní. Cílem projektu je vyčistit prostor, vybudovat nové lavičky, gril, vysadit stromy a celkově prostor znovu otevřít sousedské komunitě.

Stezka za historií a pamětí vede i k živé komunitě

Parta sousedů a přátel z Opatovic II, které jsou součástí obce Uhlířské Janovice na Kutnohorsku, se rozhodla pomocí realizace stezky za historií a pamětí propojit a zaktivovat místní obyvatele. Naučná stezka by měla být osázena informačními cedulemi, které mají za účel podrobněji seznámit místní obyvatele s historií místa, kde žijí. Cílem bude nejen úprava a zasazení cedulí, ale i vytvoření místa pro setkávání a sdílení společných aktivit – vybudováním laviček a celkovým zpříjemněním prostoru díky vysázeným květinám a dalším ozdobným prvkům. „Tím, že si připomínáme společně historii, získáváme hlubší vztah k místu, kde jsme se rozhodli žít a snad i lepší vztahy mezi námi navzájem,“ říká o projektu Eva Maximovičová.

Park ve Strašnicích znovu rozkvétá

V pražských Strašnicích, ve změti paneláků, činžáku a historických vil, leží park Františka Suchého. Většina nynějších obyvatelů by asi už marně hledala v paměti, kdo byl František Suchý, a bohužel v celém parku ještě donedávna neexistovala žádná zmínka o jeho osobnosti. K tomu samotný park pomalu chátrá a zub času se do něj nemilosrdně zakusuje. Díky městu a iniciativě česko-francouzské společnosti umělců a kurátorů jménem Bubahof však park znovu rozkvétá a přibližuje lidem významnou osobnost pražských dějin, podle níž nese své jméno. Jednodenní akce, která zde proběhla v červnu, měla za cíl oslavit narození významného rodáka, který byl dlouholetým ředitel Strašnického krematoria a jeho syna Františka, odbojáře, jenž se stal obětí komunistického režimu, a přiblížit je více pražským obyvatelům. Park se tak znovu může stát místem setkávání lidí za účelem vzájemné komunikace a rozvoje občanských aktivit.

Zaujaly vás tyto příběhy? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.