Nebojme se komunální politiky

Podporujeme aktivní lidi, kteří uvažují o vstupu do komunální politiky. Organizujeme pro ně vzdělávací setkání, propojujeme je se zastupiteli, zastupitelkami a starosty, starostkami. Poskytujeme jim malé granty na jejich vlastní akce. Vzděláváme začínající zastupitele a mladé lidi se zájmem o místo, kde žijí. Ve spolupráci s médii přinášíme příklady úspěšných občanských iniciativ a jejich cest do politiky.

Proč podporujeme aktivní lidi, kteří se zajímají o komunální politiku?
V Nadaci Via jsme přesvědčeni, že obce a města nemohou dobře fungovat bez zapojení aktivních lidí, hybatelů a hybatelek. Oživit město a zlepšit situaci v něm je možné jak organizováním komunitních akcí, tak i kandidováním do zastupitelstva.
Dle výzkumu si 45 procent lidí v České republice si myslí, že nemůže ovlivnit řešení problémů ve své obci či městě. Projektem Nebojme se komunální politiky chcemepřispět k tomu, aby více lidí bylo přesvědčeno, že mají možnosti promluvit do správy své obce, města.
Do příštích komunálních voleb v roce 2022:
  • Připravíme 40 aktivní lidi na práci komunálních politiků a političek. Tito lidé budou z alespoň 30 obcí a většiny krajů České republiky.
  • Zvýšíme informovanost lidí o tom, jakým způsobem se lze angažovat na lokální úrovni. Podpoříme 50 akcí po celé České republice, kterých se zúčastní 750 lidí.
  • Přiblížíme veřejnosti, jak funguje komunální politika. Budeme pracovat na osvětě a přinášet příklady občanských iniciativ na komunální úrovni.
Jak dosáhneme těchto cílů?
  • Otevřeme tři ročníky vzdělávací a mentorské podpory pro aktivní lidí.
  • Podpoříme vzdělávání začínajících zastupitelů, zastupitelek a mladých aktivních lidí se zájmem o komunální politiku. Tento bod realizuje partnerská organizace Mladí občané.
  • Spolupracujeme s médii na šíření konkrétních příkladů lidí, kteří se dostali z občanských iniciativ do zastupitelstev a na radnice. S Aktuálně.cz jsme spustili seriál Z občanské iniciativy na radnici. Odkaz na seriál najdete ZDE.
Pro koho je tento projekt určený?
Jste aktivní ve své obci a komunitě? Organizujete sousedské slavnosti, obnovu parků, budujete místa pro setkávání, zkrátka snažíte se zlepšit místo, kde žijete? Napadlo vás někdy, že byste se zapojili do života ve své obci i jako komunální zastupitel, zastupitelka? Pak je tento projekt určen pro vás!
Jak se přihlásit?
V případě zájmu o vzdělávací a mentorskou podporu sledujte sekci “Pro uchazeče”. Termíny pro přijímání žádostí jsou stanovené vždy na září 2019, září 2020 a září 2021.
Partnerský projekt Nebojme se komunální politiky je realizován díky podpoře Nadace Jablotron

Právě pro vás chystáme další ročník vzdělávací a mentorské podpory. Výzvu vyhlásíme v srpnu 2020.
Vzdělávací a mentorská podpora – Nebojme se komunální politiky
Pro koho je výzva určena?
Jste aktivní ve své obci a komunitě? Organizujete sousedské slavnosti, obnovu parků, budujete místa pro setkávání, zkrátka snažíte se zlepšit místo, kde žijete? Napadlo vás někdy, že byste se zapojili do života ve své obci i jako komunální zastupitel, zastupitelka? Pak je tato výzva určena pro vás!
Co získáte a na co se můžete těšit?
Potkáte další lidi, kteří se zapojují do komunitních aktivit v místě, kde žijí a uvažují o vstupu do politiky.
Získáte až 10 hodin mentoringu od současnou starostů, místostarostů, radních a zastupitelů.
Zúčastníte se třech vzdělávacích setkání, na nichž se seznámíte s tím, jak funguje obec, jak zapojovat občany, občanky do jejího fungování, jak vyjednávat s politiky a úředníky a potkáte další účastníků, účastnice.
A získáte možnost obdržet grant na vzdělávací akci ve vaší komunitě nebo uspořádání veřejné debaty na vámi vybrané téma.
Budeme vám také dispozici pro průběžné konzultování vaší práce.
V aktuálním ročníku plánujeme podpořit až 13 lidí.
Termín pro zasílání přihlášek je neděle 13. září 2020 včetně.
Přihlášky zasílejte prostřednictvím formuláře ZDE. Formulář je možné uložit a před finálním odesláním průběžné upravovat.

Štěpán Drahokoupil

programový manažer