Nebojme se komunální politiky

Spolek Mladí občané získal podporu pro svůj projekt Kandiduju.cz v rámci program Nebojme se komunální politiky. Díky podpoře Nadace Via zorganizoval dva dvoudenní workshopy pro mladé zastupitele a aktivní lidi a realizoval mentoringový program, kde propojil šest mladých zastupitelů a zastupitelek se zkušenějšími kolegy. K tématům účastníků mentoringu patřily komunikace, dostupnost vody nebo odvodnění lesních cest. U workshopů se jejich účastníci a účastnice mohli seznámit s tématy jako je práce městského architekta nebo územní plánování.

Kraj: Hlavní město Praha

MAS Vladař zorganizoval dvě setkání v rámci programu Nebojme se komunální politiky s názvy Táhneme za jeden provaz a 1. žatecké World Café. Setkání přispěla ke sdílení zkušeností a nahlédnutí pod pokličku komunální politiky. V roli hostů vystoupili zástupce spolku Stop tunelům (Ústí nad Labem), starosta obce Veliká Ves u Kadaně a koordinátorka participativního rozpočtu z Chomutova.

Kraj: Ústecký

Alsu žije v obci Dolní Chobolice, která je místní částí obce Liběšice u Litoměřic v Ústeckém kraji, kde je členkou Spolku občanů pod Sedlem. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky absolvovala společná setkání v Praze, jejichž tématy byly participace občanů, občanský lobbing a leadership. Jejím mentorem byl místostarosta Úštěku Tomáš Sazeček. V rámci programu získala pro Spolek občanů pod Sedlem grant na organizaci veřejné debaty
“Voda pitná i odpadní” pro místní části Liběšic. Mezi hosty patřili zástupci Státního fondu životního prostředí nebo starosta Úštěku. Veřejná diskuse přispěla k přijetí programu na poskytnutí dotací z veřejného rozpočtu pro občany místních částí na budování domácích čistíren. Co říká Alsu o svém zapojení do programu: „Měníš své nejbližší okolí k lepšímu? Potřebuješ podporu místní radnice a chceš vědět, jak to tam přesně funguje? V programu ti budou pomáhat zkušení komunální politici.”

Kraj: Ústecký

Tomáš žije v Moravičanech v Olomouckém kraji. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky se zúčastnil dvou společných setkání v Praze a jednoho v Moravičanech. Jejich tématy byly participace občanů, právní maximum zastupitelů, občanský lobbing, leadership a sdílení formou balintovské skupiny. Tomášovým mentorem byl starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman. Co říká Tomáš o svém zapojení do programu: “Měl jsem možnost propojení se s podobně smýšlejícími lidmi napříč celou republikou, což mi výrazně pomáhá s motivací v mém studijním a pracovním životě. Děkuji za tuhle zkušenost. Být součástí programu „Nebojme se komunální politiky“ bylo pro mě kvalitní vzdělávací příležitostí. Také jsem rád za svého mentora, který je mým výborným učitelem a průvodcem komunální politikou. Jsem patřičně hrdý i na to, že jsme mohli hostit ostatní účastníky v našem komunitním centru v Moravičanech. Účastníci návštěvu těchto prostorů vnímali s obdivem a uznáním, to mi dodalo další energii k pokračování komunitních aktivit v místě, odkud pocházím.”

Kraj: Olomoucký

Petra žije v Soběšovicích v Moravskoslezském kraji. Je předsedkyní spolku Klub Sobíšek. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky se zúčastnila jednoho společného setkání v Praze. Jeho tématy byly občanský lobbing a leadership. Mentorkou Petře byla Adéla Vitteková, předsedkyně Komise pro občanské záležitosti v Luhačovicích. Co říká Petra o svém zapojení do programu: “Díky tomuto projektu jsem pochopila vnitřní chod zastupitelstev na obci. Má mentorka mi odpověděla na veškeré dotazy, které jsem měla. Naučila mě, jak si najít své místo a jak mohu přispět k rozvoji naší obce. Celý projekt byl naučný hlavně díky kolektivnímu sdílení zkušeností i nezdarů všech zapojených. Tento projekt doporučuji všem, kterým není lhostejný směr, kterým se naše země ubírá. Protože, když s tím nebudeme dělat něco my sami, tak kdo …?”

Kraj: Moravskoslezský

Veronika žije v Neveklově ve Středočeském kraji. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky se zúčastnila dvou společných setkání, jednoho v Praze a jednoho v Moravičanech. Jejich tématy byly právní maximum zastupitelů, občanský lobbing, leadership a sdílení formou balintovské skupiny. Mentorkou Veroniky byla Petra Kolínská, bývalá náměstkyně pražské primátorky. Po ukončení programu se Veronika chopila aktivního budování alumni skupiny pro absolventy a absolventky. Co říká Veronika o svém zapojení programu: “Zapojením v projektu jsem získala tolik užitečného – setkání se zajímavými a aktivními lidmi z celé ČR, spoustu inspirace a nových informací. V průběhu jsem se kdykoliv mohla poradit s mentorkou a v několika případech to byly rady opravdu cenné a díky nim se posunuly i mé veřejné aktivity. Pokud vnímáte, že strach či nekompetentnost je brzda vašeho angažmá ve veřejném životě, pak velmi doporučuji zapojit se právě do tohoto projektu!”

Kraj: Středočeský

Kateřina žije v Radotíně v Olomouckém kraji. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky se zúčastnila tří společných setkání, dvou v Praze a jednom v Moravičanech. Jejich tématy byly participace občanů, právní maximum zastupitelů, občanský lobbing, leadership a sdílení formou balintovské skupiny. Kateřiny mentorkou byla Irena Šťastná, zastupitelka v Dobroslavicích. Během programu Kateřina uspořádala společné setkání pro spolek ProRadotín. Na něm si účastníci vyzkoušeli metody World Café a diskutovali například o tom, jak zlepšit informování o své práci a zvýšit informovanost o dění v obci. Co říká Kateřina o svém zapojení do programu: “Jdi do toho. Ať už jsi na začátku cesty a právě jsi zjistila či zjistil, že u vás něco nefunguje, či jsi dlouhodobě frustrovaná či frustrovaný z činnosti vedení obce, lidi z Nadace Via tu budou díky programu „Nebojme se komunální politiky“ pro Tebe a Tvou skupinu. Poradí, pomůžou, podpoří a propojí Tě s dalšími lidmi. Budeš součástí skupiny, která řeší podobné věci a to samo o sobě stačí k dodání odvahy do další činnosti.”

Kraj: Olomoucký

Jakub žije v Jilemnici v Libereckém kraji a v Praze. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky se zúčastnil tří společných setkání, dvou v Praze a jednom v Moravičanech. Jejich tématy byly participace občanů, právní maximum zastupitelů, občanský lobbing, leadership a sdílení formou balintovské skupiny. Jakubovým mentorem byl Martin Nawrath, konzultant a facilitátor. V rámci programu uspořádal Jakub společné setkání pro aktivni lidi v Jilemnici, a to pod hlavičkou dobrovolného sdružení MNOHO SVĚTŮ v Jilemnici. Setkání se zúčastnili aktivní zastupitelé a zastupitelky z Mnichova Hradiště, Jablonce nad Nisou a Náchoda. Účastníci se dozvěděli o osobních zkušenostech hostů a následně se začali více zajímat o fungování obce. Co říká Jakub o svém zapojení do programu: “Více jsem porozuměl fungování komunální politiky a měl možnost seznámit se s aktivními občany z celého Česka a získat jejich zkušenosti a pohled na věc. Všechny semináře byly relevantní pro praktické použití v problémech, které řeším.”

Kraj: Liberecký

Michael žije v Jesenici ve Středočeském kraji. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky se zúčastnil jednoho společného setkání v Praze. Jeho tématy byly občanský lobbing a leadership. Michaelovým mentorem byl Jiří Knitl, radní Prahy 7 a zastupitel hlavního města Prahy. Co říká Michael o svém zapojení do programu: “Tento projekt mi přinesl úplně nový náhled na vnímání komunální politiky a také komunitního života. Zjistil jsem, že v různých komunitách lidé řeší velmi podobné problémy a sdílení zkušeností může ušetřit mnoho času a zbytečných neúspěchů. Všem bych účast v tomto programu doporučil, poznáte a potkáte plno zajímavých lidí, se kterými se můžete navzájem velmi obohatit.”

Kraj: Středočeský

Martina žije v Jeseníku v Olomouckém kraji. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky se zúčastnila dvou společných setkání v Praze. Jejich tématy byly participace občanů, občanský lobbing a leadership. Mentorkou Martiny byla koučka Gabriela Böhmová. Martina zorganizovala přednášku s hosty na téma zapojování se do komunální politiky pro středoškolské studenty v Jeseníku. Mezi hosty patřili Vojtěch Pikal, místopředseda Poslanecké sněmovny, Václav Urban, místostarosta města Jeseník a Nela Chudová, absolventka oboru politologie a evropská studia na Univerzitě Palackého v Olomouci. Čtyřicet studentů získalo povědomí o fungování komunální politiky a možnostech, jak se do ní zapojovat. Pro většinu z nich to bylo první setkání s politikem a projevili zájem o další setkání.

Kraj: Olomoucký

Tomáš je z Karviné v Moravskoslezském kraji. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky se zúčastnil dvou společných setkání v Praze a jednoho v Moravičanech. Jejich tématy byly participace občanů, právní maximum zastupitelů, občanský lobbing, leadership a sdílení formou balintovské skupiny. Tomášovým mentorem byl Bohuslav Niemiec, náměstek pro investice a chytré město v Havířově. V rámci programu získal Tomáš grant na organizaci kulatého stolu na téma sociálního bydlení. Na něm vystoupila lektorka z Platformy pro sociální bydlení a zúčastnili se jí karvinští zastupitelé a zástupkyně místní nevládní organizace. Účastníci si odnesli informace o systémovém nastavení podpory sociálního bydlení na obecní úrovni.

Kraj: Moravskoslezský

Eva žije v Praze a Žatci v Ústeckém kraji. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky absolvovala dvě společná setkání v Praze. Jejich tématy byly participace občanů, občanský lobbing a leadership. Mentorem Evě byl architekt a zastupitel v Jablonci nad Nisou Petr Klápště. S ním například spolupracovala na interpretaci pocitové mapy města, kterou pak dále využila ve svém profesním životě. Pro svůj spolek A dál? zorganizovala v Žatci seminář k facilitaci pod vedením svého mentora. Na semináři si účastníci urovnali role v procesu plánování a zlepšili způsoby komunikace s veřejností. Co říká Eva o svém zapojení do programu: “Projekt mi přinesl především zamyšlení nad mým přístupem k občanské aktivitě ve městě, stejně jako k lidem, se kterými tuto aktivitu tvořím.”

Kraj: Středočeský

Jana žije v Šestajovicích ve Středočeském kraji. V rámci prvního ročníku programu Nebojme se komunální politiky absolvovala tři společná setkání, dvě v Praze a jedno v Moravičanech. Jejich tématy byly participace občanů, právní maximum zastupitelů, občanský lobbing, leadership a sdílení formou balintovské skupiny. Mentorku Janě dělala Martina Vodičková, starostka středočeského městyse Škvorec. Po ukončení programu se Jana chopila aktivního budování alumni skupiny pro absolventy a absolventky. Co říká Jana o svém zapojení do programu: “Jestli to myslíte se svým zapojením do komunální politiky či snahou být aktivním občanem, vážně, přihlaste se do programu „Nebojme se komunální politiky“. Potkáte se se zajímavými a inspirativními lidmi, kterým není jedno, jak jejich místa vypadají a budou vypadat a co se v nich děje. Dále získáte mentora, který vám ukáže reálný pohled na to, jak to funguje. Je to motivující, podporující, skvělé na sdílení a předávání informací a na zjištění, kolik aktivních lidí máme v našem společném prostoru.”