Maják, pěškobus nebo soutěž o nejlepší řízek. Tipy na netradiční sousedské aktivity

Někdy se to může stát. Léta se snažíte oživit své sousedství, pravidelně pořádáte akce a už se vám trošku motá hlava ze všech těch masopustů, rozsvěcení stromečků a letních kin. Chtěli byste si zkusit něco jiného, nového, u vás nevídaného. Ale zrovna nemáte tvořivou slinu. Naštěstí jsme tu pro vás my a naše tipy na nezvyklé komunitní aktivity, které do vaší obce přinesou novou jiskru!  

Autobus? Ne, pěškobus! 

„Jó, to já zamlada musela jít do školy každý ráno deset kilometrů!“ Taky jste to slýchali od svých babiček? Taková štreka vás snad nečeká, i z cesty do školy si ale můžete společně vytvořit dobrodružnou výpravu. Místo osamělé jízdy autem se zkuste domluvit se sousedy a sousedkami a střídat se v doprovázení svých dětí zajímavou místní trasou. Takhle to už několik měsíců dělají třeba v Kunraticích, kde aktivitu rozjel spolek Kunratice žijou. Každý čtvrtek se jeden z místních rodičů postaví do čela lidského autobusu, po cestě vyzvedává školáky a školačky a společně zlepšují svou fyzičku, vyprávějí si příběhy a utužují vztahy. Pokud se ještě necítíte na pravidelnou aktivitu, můžete si proces ozkoušet v rámci projektu Pěšky do školy pořádaného u příležitosti Evropského týdne mobility.  

V pondělí čtenářský klub, ve čtvrtek jóga 

Přemýšleli jste někdy nad tím, co baví sousedku ze třetího patra? Můžete bydlet ve stejné vesnici, mít stejný koníček a nikdy se o tom nedozvědět. Co třeba vytvořit sousedskou mapu zájmů, sportovních aktivit nebo sběratelských vášní? Stačí se zeptat sousedů a sousedek, co rádi dělají ve volném čase, nebo nechat krátký dotazník v místní kavárně, v knihovně nebo třeba u kadeřnice. Z nasbíraných informacích vám vznikne krásný přehled koníčků místních lidí, kteří vás někdy můžou i překvapit. Pak už stačí všechny podle zájmů propojit a sledovat, jak vám před očima vzniká klub deskovek nebo včelařský kroužek. 

Kdo bude nejstrašidelnější?

Strašidelný les nejspíš znáte a možná ho už i sami pořádáte. Co kdyby se ale na jeho organizaci podílela každá rodina v obci? Místo několikačlenného plánovacího týmu zapojte celou obec a nechte každou rodinu vymyslet a zrealizovat jedno vlastní zastavení. Kromě dětí mnohdy čeká dobrodružné soutěžení i dospěláky –⁠ mít nejzajímavější a nejstrašidelnější stanoviště je zkrátka zasloužená čest. Stejně sousedsky můžete přistoupit i k pohádkovému lesu nebo adventnímu putování. 

Neotřelé nápady mají i naši grantisté a grantistky. Tady je výběr těch nejzajímavějších: 

  • Není moře? Kutilům a kutilkám v Bežerovicích to nezabránilo ve stavbě obecního majáku! 
  • Komunitní zahrada MetroFarm zachraňuje slepice z velkochovů a nabízí je místním k adopci. Dobrý skutek a vajíčka k tomu! 
  • VŘSSR aneb Vepřový řízek se smaží různě – soutěž o nejlepší smažený řízek už několikátým rokem léta probíhá na návsi v Markoušovicích.
  • Živý stolní fotbálek se chystá ve Stříteži. Na nevyužitém místě chystají konstrukce s mantinely, ve které plastové fotbalisty na tyčích nahradí živí hráči. Fotbálek bude přenosný a snadno postavitelný na různých akcích konaných nejen ve Stříteži.:)

Máte další tip? Napište nám! Budeme se těšit na vaše tipy.