Živá komunita

Vzdělávací semináře nabízí program Místo, kde žijeme především grantistům Nadace Via, a v případě nenaplnění kapacity i dalším zájemcům, kteří se zajímají o dění ve své komunitě.

SEMINÁŘE

KRAJINA JE TAKY SOUSED

sobota 26. 3. 2022 (9.30–⁠17.00), Praha 6 – Břevnov, komunitní centrum Nesedím, sousedím

• Máte chuť porozumět fungování krajiny kolem vás a díky tomu ji začít i trochu jinak vnímat?
  • Rádi byste získali argumenty, jak k projektům v krajině přitáhnout sousedy nebo třeba vedení obce?
  • Chcete prozkoumat svou obec a odnést si domů konkrétní tipy na nové sousedské projekty přímo ve vašem okolí?

Pokud jste třikrát pokývali hlavou, je tento seminář i pro vás!

Seminář je rozdělen do dvou hlavních částí – v dopoledním bloku si budeme povídat o tom, jak krajina funguje, jaké jsou její hlavní problémy a co můžeme udělat pro to, aby se nám v ní žilo lépe. Věnovat se budeme i zastavěným územím obcí a měst. V odpolední části se každý z účastníků zaměří s podporou lektorky přímo na svoji obec a domů si tak odnese materiály, které může ve svém sousedství sdílet a přetavit je v nový projekt.

Seminář je určen všem, kteří mají o problematiku krajiny zájem (a zatím toho o ní moc neví) a chtěli by se v této oblasti pustit do sousedských projektů, případně už s podobnými aktivitami nedávno začali.

Obsah semináře vychází z brožurky Naše krajina.

Seminář je zdarma. Účastníci si hradí cestu na seminář a oběd. Během dne bude zajištěno drobné občerstvení.

Seminář má omezenou kapacitu a z tohoto důvodu probíhá výběr účastníků.

Na seminář je nutné si přinést vlastní notebook.

V případě, že nebude možné, s ohledem na daná vládní nařízení, uskutečnit seminář naživo, proběhne ve stejném termínu online.

Proběhlé semináře

PR SEMINÁŘ

neděle 7. 11. 2021 (9-16.30), online

Jednodenní seminář, kde se dozvíte, jak komunikovat s vnějším okolím, specificky pak s novináři a médii. Budeme se věnovat tématům:

• Jak zaujmout novináře a dostat Vaše téma do médií (hluboké lidské příběhy)?
  • Jak si určit svoji cílovou skupinu a přizpůsobit jí komunikaci?
  • Jak zlepšit vizuální identitu organizace (práce v grafickém programu Canva, tipy na zlepšení webu)
  • Jak psát a proč ne/posílat tiskovou zprávu?
  • Proč má smysl posílat newsletter a jak na to?
  • Jak zaujmout na sociálních sítích a proč investovat do reklamy?

Určeno středně pokročilým lidem aktivním v místních komunitách.

SEMINÁŘ KOMUNITNÍ MAPOVÁNÍ

1. – 3. 10.2021, Olomouc

Dvou a půl denní seminář zaměřený na to, jak zjistit, kdo jsou lidé v našem sousedství, čím žijí a co je pro ně důležité. Komunitní mapování pomáhá, pokud chceme vyladit naše aktivity s tím, co je pro lidi kolem nás důležité.
Určeno středně pokročilým lidem aktivním v místních komunitách.
Časy: pátek 1.10. 16-20 hod., sobota 2.10. 9-18 hod., neděle 3.10. 9-14 hod. (účast ve všech dnech je podmínkou)

SEMINÁŘ JAK NA SOUSEDSKÉ KOMUNITNÍ PROJEKTY

3. – 4. 9. 2021, Praha

Chcete zjistit, co je potřeba pro vytváření funkční místní komunity?
Máte někdy pocit, že se na vašich akcích „točí“ jen pár lidí stále dokola?
Chcete, aby vaše projekty měly „hlavu a patu“?

V 1,5 denním semináři se zaměříme na to, jak z myšlenky udělat projekt, který reaguje na potřeby lidí z místní komunity, respektuje současné zdroje komunity a jeho jednotlivé fáze na sebe navazují. Cílem je takový projekt, který bude postupně přinášet změny, které chcete ve vaší komunitě vidět.
Určeno všem, kteří ve svém sousedství již něco málo dělají (alespoň 1-2 zrealizované aktivity) a potřebují si srovnat v hlavě, co a jakým způsobem chtějí ve své komunitě dělat dál.

Lektorky:

SEMINÁŘ TÝMOVÁ SPOLUPRÁCE

23. – 25. 4. 2021, ONLINE

Máte kolem sebe tým lidí?
Máte občas pocit, že by to šlo v týmu i jinak, nebo lépe?
Řešíte opakovaně stejná témata?
Hledáte způsoby, jak zapojit nebo aktivizovat ostatní?
Ztrácí se vám občas motivace a smysl toho, co děláte?

Během dvou a půl denního semináře se podíváme na to, jak fungují týmy. Zaměříme se na to, co spolupráci podporuje a co tolik ne, co pomáhá při motivaci a jak vytvořit tým, v němž se navzájem podporujeme a všichni si v něm můžeme vytvořit svoje místo. Program bude postaven na kombinaci koncepčních vstupů s reflexí vlastní praxe a hledáním konkrétních odpovědí a tipů, které se dají využít přímo v praxi.
Časy: pátek 23.4. 17-20 hod., sobota 24.4. 9-16.30 hod, neděle 25.4. 9-16.30 hod. (Účast ve všech dnech je podmínkou.)

SEMINÁŘ FUNDRAISING

sobota 22. 5. 2021 (9-17), ONLINE

Jednodenní seminář věnující se tématům fundraisingu místních zdrojů a tipům, jak udělat konkrétní fundraisingovou aktivitu.
Určeno především iniciativám a lidem, kteří v nedávné době dostali od Nadace Via podporu a kteří jsou ve vyhledávání místních zdrojů spíše začátečníci.

Klára Dušková

Vystudovala obor Inženýrství životního prostředí na stavební fakultě ČVUT v Praze. Poté přes 10 let pracovala v projekční vodohospodářské firmě, kde se zabývala hlavně zpracováním studií, vodohospodářských plánů a hydrologických modelů. Je autorizovanou inženýrkou pro stavby vodního hospodářství a krajinného inženýrství. Nyní se v Nadaci Via podílí na komunitním programu Místo, kde žijeme, na starost má zejména téma krajiny. Snaží se lidem ukázat cesty, jak se mohou formou sousedských aktivit podílet na zlepšování stavu našeho prostředí.

Monika Skopalová

Má za sebou studia médií, žurnalistiky a genderu. Vyzkoušela si několik let v reklamní branži, bojovala za práva žen na Úřadu vlády a poslední 4 roky pracuje v nezisku, který je jejímu srdci nejblíž. V Nadaci Via má na starosti správu sociálních sítí (facebook, instagram, twitter a linkedin), školí základy Canvy a píše ViaCafé – nadační newsletter. Baví ji slovní hříčky, marketingový bizár a použití psychologie v komunikaci.

Lenka Dušková

Je asistentkou na Katedře rozvojových a environmentálních studií (Univerzita Palackého v Olomouci). Vystudovala obor politologie, zabývá se tématy „conflict sensitive development“, využívání technik mediace a facilitace v projektovém řízení v nestabilních a transformujících se regionech, metodami participativního kvalitativního výzkumu a jejich specifikům v rozvojovém výzkumu, v evaluaci rozvojových intervencí či procesů utváření komunit. Dále se angažuje jako lektorka a konzultantka v oblasti participativního komunitního mapování, transformace konfliktů či neformálního vzdělávání (mládeže). Důraz klade zejména na participativní přístupy a využívání dialogu při mapování možností a hledání řešení. V minulosti se také věnovala spolupráci na projektech „youth-led local developement“ jak v České republice, tak v regionu Střední a Východní Evropy, Balkánu či jinde ve světě. S Nadací VIA spolupracuje od roku 2016.

Helena Masníková

Vystudovala sociální antropologii, která jí ukázala svět za hranicemi České republiky a pomohla jí získat zkušenosti z rozmanitých komunit. Pracovala jako PR manažerka, produkční festivalu, koordinátorka aktivit i fundraiserka v neziskových organizacích. Jednu nedávno i založila a má tak čerstvou zkušenosti s rozjezdem neziskovky i tvorbou a realizací vlastních projektů. V Nadaci Via má na starosti program Živá komunita. Baví ji vymýšlení nových projektů, hledání neotřelých cest jejich realizace a podpora lidí, co stojí na začátku!

Petra Vymětalíková

Vystudovala mezinárodní rozvojová studia v Olomouci. Už během studia se ponořila do neformálního vzdělávání a lektorovala workshopy a semináře zaměřená na různá společensky aktuální témata, oblast dobrovolnictví apod. Léta se pohybuje převážně v neziskovém sektoru a má bohaté zkušenosti z celého projektového cyklu. Aktivně se zapojuje do organizace drobných i větších sousedských akcí. Zajímá ji téma funkčních komunit a zapojování veřejnosti do dění v obci. V Nadaci Via vedla mezinárodní program na podporu místních komunitních lídrů. Nyní se podílí na komunitních programech Živá komunita a Místo, kde žijeme.

Monika Novosádová

Ráda kombinuje různé přístupy, od sociální práce přes koučink a psychoterapii k neformálnímu vzdělávání. Provádí organizace i týmy vzdělávacími, rozvojovými i strategickými procesy. Kromě práce s mládeží se dlouhodobě věnuje i podpoře rozvoje komunit. Má výcvik v tanečně-pohybové psychoterapii. V současnosti studuje supervizi v sociálních a zdravotnických zařízeních na FHS UK v Praze. Je členkou Asociace neformálního vzdělávání. Je spoluautorkou několika publikací, např. Slabikáře neformálního vzdělávání.

Jana Bukvová

Přes 15 let se věnuje fundraisingu a péči o dárce. Jana má zkušenosti z malé dobrovolné organizace, má za sebou pořádání dobročinných plesů, aukcí, peer to peer výzev a spolupráci s lokálními dárci. Zkušenosti s firemním a velkými individuálními dárci získávala v Nadaci Via. Na rok si odskočila do hudební produkce, aby se pak vrátila k základům fundraisingu do Vzdělávacího centra TEREZA, kde se také věnovala marketingu. Dnes je na mateřské dovolené a je zakladatelkou nadačního fondu na podporu žijících umělců Luc Art Fund.