Živá komunita

Pro přehled podpořených projektů klikněte na mapu.

PROJEKTY Z ROKU 2021

Bojanovský festival hudby a jídla

Dolní Bojanovice je obec vzdálená jen 4 kilometry od pozdějšího, mnohem destruktivnějšího řádění tornáda. Jen pár dní před úderem tornáda obec po několika suchých letech zasáhly ale prudké deště, silný vítr a vše bombardovaly kroupy velikosti tenisového míče. Voda zaplavila vinné sklepy, promáčela stěny, poničila dveře nebo spotřebiče, od domů odplavaly popelnice i auta, vítr bral střechy, lámal stromy a vinaři se zemědělci museli odepsat většinu úrody. Následky řeší obec ještě nyní: pár let nová silnice se propadá, propadají se hroby na hřbitově. Bojanovský festival je tak poděkování všem, kdo se nezištně podílel na opravě následků živelné katastrofy. Je také přehlídkou nadaných hudebních umělců z obce a okolí, Dolní Bojanovice jsou známá líheň šikovných muzikantů a zpěváků.

realizátor: Obec Dolní Bojanovice
místo: Dolní Bojanovice, Jihomoravský kraj
období realizace: 2.5.2022 – 14.5.2022

Tento projekt byl podpořen z programu Fond sousedské obnovy Morava

Rodný dům skladatele lidových písní

Rodný dům nejslavnějšího rodáka Mikulčic Františka Hřebačky – Fanoša Mikuleckého, je malé lidové muzeum, kde před ničivým řáděním tornáda probíhalo velké množství akcí, které představovaly způsob života předků na podlužácké dědině: od hudebních, přes lidovou kuchyni, vinobraní, loutková představení, folklorní tance, komunitní setkávání po obecní akce. O dům se stará muzejní spolek, ale tradičně se do programu zapojuje široká komunita – školy, folklorní soubory, senioři. Projekt, který podpoří opravu objektu a renovaci jedné z hospodářských budov, připraví stavení na první velkou akci „Rok poté“. Ta se bude konat k 1. výročí, kdy obec zasáhla živelná katastrofa, jako poděkování všem, kteří Mikulčicím poskytli jakoukoliv pomoc. Připravuje se zde bohatý program, např. výstava tornádových fotografií nebo tradiční gastro speciality podle starých receptur.

program: Fond sousedské obnovy
realizátor: Klub seniorů Mikulčice, z.s.
místo: Mikulčice, Jihomoravský kraj
období realizace: 3/2022 – 11/2022

Opět tančíme v Moravské Nové Vsi

Tornádo poškodilo i tradiční folklórních soubory a jejich vybavení. Starosti s obnovou domácností a hledání nového zázemí pro zbylé vybavení a náhradních zkušebních prostor zkomplikovaly a téměř zastavily činnost jejich nejmenší členů – dětských folklórních souborů Jatelinka a Jatelinečka. Ty kromě radosti z tance a pohybu učí děti také cimbálové muzice. Jde o rodinnou tradici, folklor se předává z generace na generaci, do hudby a tance jsou zapojeny celé široké rodiny. Právě rodiče, vedení souborů i vedení obce chce co nejrychleji obnovit setkávání a vystupování malých členů obou souborů. První takovou tradiční velkou akcí uskutečněnou po tornádu byl Den lidových řemesel na prvního máje v Moravské nové Vsi. Tam mohly děti vystoupit s písničkami, tanci a cimbálovkou a také se setkat a poznat mnoho dalších dětských folklorních souborů ze širokého okolí.

realizátor: Městys Moravská Nová Ves
místo: Moravská Nová Ves, Jihomoravský kraj
období realizace: 5/2022 – 6/2022

Aby tolik nepálilo v Hodoníně

V Hodoníně prošlo tornádo zelenou částí města, lesoparkem zvaným Bažantnice, který sloužil široké veřejnosti, organizacím, klubům, aktivitám a kroužkům. Ty zde měly nejen své zázemí jako tábor, chatky, klubovny, ale také azyl před horkými letními dny, kdy se zde sousedé vzájemně setkávali, probíhala zde většina letních táborů a aktivit zdejšího Střediska volného času. To se nachází v těsné blízkosti Bažantnice. Naštěstí tornádo nepoškodilo jeho hlavní budovu, ale smetlo veškeré zázemí pro venkovní aktivity. Proto se SVČ s nastávajícím létem rozhodlo zázemí postupně obnovit. Do obnovy se zapojí jak spolek rodičů dětí navštěvujících aktivity SVČ, tak i široká sousedská komunita. V této části města je velké množství bytových domů, dřív jejich obyvatelé rádi využívali zahradu pro posezení v přírodě s přáteli, hraní s dětmi či pro setkávání se psi. Proto vytvoří na zahradě přístřešky, které poslouží jako ochrana pro děti při pravidelných venkovních aktivitách SVČ, při komunitních akcí a volnočasových akcí pro širokou veřejnost, tak pro sousedská vzájemná setkávání.

realizátor: Středisko volného času Hodonín
místo: Hodonín, Jihomoravský kraj
období realizace: 6/2022 – 5/2023

Tento projekt byl podpořen z programu Fond sousedské obnovy Morava

Obnova hřiště se skluzavkou pro malé i velké

Městys Moravská Nová Ves byl velmi vážně poškozen tornádem v červnu 2021. Poškozeno bylo zejména centrum městyse s budovami, které sloužily veřejnosti, spolkovému životu a volnočasovým aktivitám. Obnova centra probíhá v nejrychlejším možném tempu, ale hřiště, které bylo jeho součástí, není možné teď, ani v blízké budoucnosti znovu postavit. Proto se spolek Rodinné centrum Brouček rozhodl využít okrajovou část obce, kde pravidelně probíhá spousta akcí pro rodiny s dětmi, např. drakiáda nebo lampionový průvod. Je tu také nové street a workoutové hřiště, asfaltová plocha a uměle navršený kopec. Ten je využívaný hlavně v zimě, a tak na něm chce spolek vybudovat nerezovou obří skluzavku, aby mohl být využívaný celý rok. Do úpravy terénu, hřiště a obnovy celého areálu se zapojí jak obec, tak organizace, např. hnutí Brontosaurus, sportovní klub basketbalistů TJ Sokol Moravská Nová Ves a rodiny s dětmi. V areálu uspořádají např. letní příměstský tábor nebo letní kino.

program: Fond sousedské obnovy
realizátor: Rodinný klub Brouček, z.s.
místo: Moravská Nová Ves, Jihomoravský kraj
období realizace: 5/2022 – 6/2022

Mikulčice znovu ožijí

Mikulčice jsou vinařsko-folklórní obcí s dlouhou tradicí a bývaly jedním z hlavních center Velké Moravy. Spolek Mikulečtí vinaři chce znovu vrátit do Mikulčic kulturní dění, které bylo přerušeno dlouhou pauzou způsobenou pandemií i lockdowny a ničivým tornádem. Spolek organizoval mnoho akcí spojených s tradičními košty, výstavami, trhy, prohlídkami sklepů, přehlídkami místních hudebních souborů a tradic, na které se sjížděli návštěvníci ze všech koutů země i ciziny. Díky podpoře Nadace Via spolek znovu vybuduje zázemí a vybavení na pořádání těchto akcí, obnoví zájem o společné setkávání a tradice, zapojí nové zájemce a talenty a hlavně opět oživí kulturní a komunitní dění v obci.

program: Fond sousedské obnovy
realizátor: Mikulečtí vinaři, z.s.
místo: Mikulčice, Jihomoravský kraj
období realizace: 6/2022 – 7/2022

Na Černém Mostě se budou nově pěstovat rajčata i bylinky

Komunitní centrum Motýlek chce společně s dětmi, mladými i seniory z okolí Černého Mostu vybudovat malou komunitní zahradu. Cílem je zvelebit nevyužitou plochu v okolí altánu, kde se pravidelně setkávají místní, a zvýšit kvalitu prostředí. Sousedé se zapojí do přípravy terénu, předpěstovávání i usazení záhonků a vysázet si budou moct například zeleninu nebo bylinky.

program: Místo, kde žijeme
realizátor: Komunitní centrum Motýlek
místo: Praha 14, Hlavní město Praha
období realizace: 4/2022 – 9/2022
projekt byl podpořen částkou: 20 000 Kč

Chata – kůlna ZO Krokova

Komunitní zahrada ZO Krokova byla založena obyvateli okolních ulic již po 2. světové válce a pyšně tak navazuje na její tradici pěstitelství a dobrých sousedských vztahů. Komunita chce na zahradě vybudovat přístřešek, který zde nyní chybí.  Přístřešek bude sloužit k bezpečnému uskladnění soukromého i sdíleného nářadí a k pravidelnému setkávání komunity nejen na schůzích, zejména za nepřízně počasí. V klubovně chtějí také pořádat přednášky, komentované prohlídky i výstavy dostupné veřejnosti na různá témata týkající se života ve městě, jako je kompostování, výroba domácí kosmetiky, recyklace, kurzy drhání, pletení aj.

program: Partnerské projekty
projekt: Už to roste, už to klíčí, Fond Kaufland
realizátor: Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Praha 2
místo: Praha 2, Hlavní město Praha
období realizace: 4/2022 – 12/2022
projekt byl podpořen částkou: 67 000

Tento projekt byl podpořen ve spolupráci se společností Kaufland.