O aukci

O Dobročinné aukci pro Nadaci Via

Dobročinná aukce – jedná se o benefiční výjimečnou událost, která spojuje krásu umění a designu s krásou filantropie. Do aukce zapojujeme exkluzivní díla předních českých umělců a designérů, které doplníme o vybraná kvalitní moravská vína a především o nevšední zážitky, o kterých není kolikrát ani ponětí.

12. ročník Dobročinné aukce se uskutečnil 26. listopadu 2018 na pražském Žofíně.

Historie Dobročinné aukce

Dobročinnou aukci pořádáme už od roku 2007. Za tu dobu nás podpořila řada firem, umělců, dárců a dobrovolníků. Mockrát děkujeme!

2018

Dobročinná aukce Nadace Via se konala 26. listopadu na pražském Žofíně už podvanácté. Rekordní výtěžek letošní aukce rozdělíme mezi naše programy, jejichž cílem je podporovat ty, kteří berou zodpovědnost za život v Česku do svých rukou, spojují lidi, pomáhají druhým a společně mění své okolí k lepšímu. Svépomocí proměňují parky, návsi, obnovují drobné památky, pořádají sousedské slavnosti. Jsou to hybatelé, kteří tvoří komunitní život. Díky nim to v českých městech a obcích žije.
Celkový výtěžek aukce je úžasných 4 160 200 Kč. Děkujeme!
Rádi bychom poděkovali také hlavním partnerům Dobročinné aukce – společnostem HOBRA – Školník, s. r. o., EMUN PARTNERS, a. s. a Liborovi Malému. Poděkování patří také Zátiší Catering za skvělý catering.

2017

Dobročinná aukce Nadace Via se v roce 2017 konala už po jedenácté 27. listopadu 2017 na pražském Žofíně. Rekordní výtěžek byl rozdělen na programy, jejichž cílem je podporovat ty, kteří berou zodpovědnost za život v Česku do svých rukou, spojují lidi a společně mění své okolí k lepšímu. Svépomocí proměňují parky, návsi, obnovují drobné památky, pořádají sousedské slavnosti. Jsou to hybatelé, kteří tvoří komunitní život. Díky nim to v českých městech a obcích žije.
Celkový výtěžek aukce je úžasných 3 458 100 Kč. Děkujeme!

Na Dobročinné aukci v roce 2017 jste si mohli vydražit řadu nevšedních zážitků, které si jen tak v obchodě nekoupíte: třeba lístky na představení, na které se vstupenky těžko shánějí, roli v divadle či večeři se slavnou osobností. Více o loňské aukci v článku zde.
FOTOGALERII Z 11. ROČNÍKU DOBROČINNÉ AUKCE NAJDETE ZDE

Výtěžek: 2 895 000 Kč

Děkujeme za neuvěřitelnou štědrost desítek dárců a dárkyní. Díky ní jsme v letošní Dobročinné aukci vydražili 2 895 000 Kč. Je to částka v desetileté historii aukce rekordní. Peníze půjdou na programy Nadace Via.
Jakou hodnotu má NIC? Tato tradiční položka v naší aukci, která se každoročně draží jen pro čisté potěšení z daru, se letos vyšplhala na rekordních 200 000 Kč. Stejnou sumu dárci vydražili i za další symbolický dar, a to Den strávený v Nadaci Via.
Takto vysoká částka se vyšplhala ještě u dvou dalších položek. Za 200 000 dárci vydražili také obraz Pasty Onera, který své dílo na aukci sám odprezentoval. Čtvrtou položkou vydraženou za 200 000 Kč byla unikátní večeře, a to doma u manželů Karpíškových, zakladatelů sítě Ambiente.
Aukce se konala v pondělí pražském Prague Hotelu Marriott. Hosté dražili na osm desítek skvělých položek, a to francouzských a moravských vín, řadu obrazů a děl špiček českého designu a také zážitků. Na aukci se dražil díla například Jana Gemrota, Františka Skály, Petra Nikla, Olbrama Zoubka či Kamily Ženaté. Mezi designem a šperky měl úspěch kupříkladu nádherný náramek šperkařky Janji Prokič (vydražen za 30 000Kč) nebo unikátní lampa designérů Štěpán Smetany a Sebastiana Kitzbergera (vydražena za 32 000) .
Všechny položky vinaři, umělci, designéři a řada dalších lidí věnovala do aukce zdarma. Katalog všech dražených položek je k nahlédnutí zde.

Hlavní finanční partneři:

Patroni aukce:
Don Hamer I..M. a Marka Bednar

Výtěžek: 1 580 000,- Kč

PŘEDSTAVUJEME VÁM PROJEKTY, KTERÉ DÍKY VÁM VZNIKLY
MĚSTA Z JINÉHO TĚSTA – ŽIVÉ GRANTY
Živými granty přispíváme k oživení veřejného prostoru ve městech, městských částech nebo ulicích. Podporujeme projekty, které vycházejí z atmosféry daného místa a z přání i potřeb místních lidí. Jde nám o to, aby se do projektu zapojilo co nejvíc dobrovolníků, lidí všech generací, profesí – zkrátka všech, které spojuje místo, kde žijí. V roce 2015 jsme rozdělili 750 000 Kč mezi 15 inspirativních projektů z celého Česka.
ČASOPIS UMĚNÍ DAROVAT
Cílem časopisu Umění darovat je oslovit a inspirovat současné i potenciální dárce i všechny ostatní, kteří chtějí pomáhat svému okolí. Časopis představuje příběhy dárců i podpořených, zabývá se tématem filantropie v Česku i ve světě, ukazuje příklady zajímavých charitativních aktivit. Časopis Umění darovat vychází čtvrtletně. V roce 2015 byl šéfredaktorem novinář a publicista Leoš Kyša.
VIADUKT – Program Průvodce
V Průvodci jsme podpořili začínající a nově vznikající menší organizace fungující na dobrovolné bázi, jejichž aktivity jsou zaměřeny na zlepšení kulturního, společenského nebo životního prostředí v jejich okolí. Cyklus probíhá od ledna do září 2016 a tvoří jej úvodní setkání, 7 tematicky zaměřených workshopů – řízení organizací, fundraising, práce s dobrovolníky, finance a daně, komunikace a PR, tvorba projektů s veřejností, skillshare a závěrečné setkání. Společná setkání a workshopy jsou jednodenní a konají se v Praze s 3–4týdenním odstupem. V roce 2016 jsme vybrali 14 účastníků.
PODPORA FUNDRAISINGU A IT ZÁZEMÍ NADACE VIA
Jsme nadací, která dává možnost propojit osvícené české filantropy s aktivními lidmi, kteří si uvědomují potřebu přímé participace na věcech veřejných. Pro nás jako prostředníka je tedy šíření filantropie a systematický fundraising významnou součástí našeho konání. Díky vašim darům na podporu fundraisingu Nadace Via jsme v roce 2015 mohli udělat pár důležitých kroků vpřed.
Generální partner:

Hlavní partner:

Partner:

Výtěžek: 2 100 200 Kč

Celkem 2 100 200 Kč bylo získáno na dobročinné účely při osmém ročníku Dobročinné aukce Nadace VIA a Jihomoravské komunitní nadace, která se konala 26. listopadu v pražském hotelu Marriott. Mezi nejúspěšnější dražené položky patřila Soška Dárce pro dárce večera od Františka Skály, barevná kresba od Krištofa Kintery nebo unikátní náhrdelník s diamanty od Eriky Lori. Na všechny dražené položky se můžete podívat zde v katalogu.
Výtěžek aukce bude použit na podporu rozvoje českých měst a obcí, rozvoj neziskových organizací a jejich leaderů a na obnovu české filantropie.
Za osm let již vydražili čeští filantropové na aukcích Nadace VIA vína, umělecká díla a nevšední zážitky za cca 7 300 000 Kč a my jim za to nesmírně děkujeme!

Výtěžek: 1 323 900 Kč

Úctyhodných milión a čtvrt vydělal sedmý ročník Dobročinné aukce Nadace VIA a Jihomoravské komunitní nadace. K dispozici byla více než stovka položek s vyvolávací cenou od 500 korun, od děl významných českých umělců, komentované prohlídky vily Tugendhat až po originální čtrnáctikarátový smaragdový prsten. V pražském hotelu Marriott patřily mezi nejúspěšnější již tradičně kolekce vín. Nejlépe si vedla kolekce vinařství SPRINGER z Bořetic, za 2 vína dražitel zaplatil 21 tisíc korun. Největší zájem byl o smaragdový prsten vyrobený speciálně pro Nadaci VIA. V sále ho hostům předvedla miss ČR 2009 Aneta Vignerová. Jeho cena se vyšplhala na 125 tisíc korun.
A co vše dalšího se zdražilo? Najdete zde v katalogu.