Cena Via Bona

Cenu Via Bona jsme poprvé vyhlásili v roce 1998. Hlavní důvod zněl: chceme obnovit zpřetrhané tradice filantropie a dárcovství v Česku. V té době ještě skoro nikdo nevěděl, co znamená pojem „CSR“ a jen málo lidí tušilo, co vše se může skrývat pod pojmem „filantrop“.
Česká společnost se od té doby proměnila. Průběžně se proměňovaly i kategorie Ceny Via Bona, zvedl se počet nominovaných. Příběhy lidí a firem, kteří pomáhají druhým, jsou však stále jedinečné. Povznášející, inspirativní a často i dojemné.

Mottem 23. ročníku byla „(Ne)rozdělená společnost“, proto jsme hledali příběhy těch, kteří tmelí rozdělenou společnost a to zejména v  místě, kde žijí. Slavnostní večer spojený s představením finalistů a předáváním cen proběhl formou online streamu na našem Facebooku v pondělí 5. října. Cenou Via Bona 2020 jsme ocenili všech pět finalistů a finalistek v kategorii Srdcař, kteří od nás získali grant ve výši 20 000 Kč na svou další činnost.

Nemohli jsme nechat bez povšimnutí to, jak zareagovala občanská společnost na pandemii koronaviru. Hledali jsme proto inspirativní příběhy jednotlivců, skupin lidí, neziskových organizací, obcí či firem, kteří se i díky krizi dokázali spojit a věnovali svůj čas, finance či znalosti, aby pomohli tam, kde to bylo zrovna potřeba. Tři vybrané příběhy jsme ocenili čestným uznáním v kategorii Hrdina za časů krize.

Podívejte se na záznam živého vysílání z předávání cen 2020 nebo si přečtěte článek na našem blogu. Prohlédnout si můžete také přehled všech jednotlivců a firem nominovaných v roce 2020 v kategoriích Srdcař a Hrdina za časů krize.

Pokud chcete nahlédnout hlouběji do historie Ceny Via Bona, můžete si projít oceněné příběhy za posledních 10 let.